home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Szerb részről is felismerték az EP-jelölés jelentőségét
Tomek Viktor
2014.04.30.
LXIX. évf. 18. szám
Szerb részről is felismerték az EP-jelölés jelentőségét

A VMSZ a Fidesz—KDNP EP-listájára Deli Andort, a VMSZ tagját, tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárt javasolta. A vajdasági magyar közösség szempontjából ez a lehetőség felbecsülhetetlen, hiszen konkrét politikai haszonnal is járhat.

Deli Andor 1977-ben született Óbecsén, a jogi kart Újvidéken fejezte be, majd ugyanezen a karon elvégzett egy egyéves európai uniós jogi specializációt, 2008-ban megszerezte a jogtudományok magisztere titulust. Magyar, szerb, angol és német nyelven beszél.

2010-től a tartományi jogalkotási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár teendőit látja el. 2012–től a vajdasági képviselőház alelnöke.

• A Fidesz—KDNP EP-listáján a tizedik hely biztos befutónak számít. Mennyiben lesz más a kihívás az Európa Parlamentben, mint a tartományi titkárságnál?

— Egy teljesen más jellegű tevékenységről van szó. Az, ami közös bennük, hogy mindkettő a vajdasági magyar érdekek érvényesítéséhez, céljainknak megvalósításához kötődik.

•   Budapesten azt mondta, hogy az EP-listás hely kiugrási lehetőség a VMSZ-nek. Mire gondolt?

— A Vajdasági Magyar Szövetség az elmúlt időszakban hatalmas fejlődésen és erősödésen ment keresztül. Erre a legjobb bizonyíték a márciusi szerbiai parlamenti választáson elnyert szavazatok és a megszerzett képviselői mandátumok száma. A szerbiai kormányzati szerepvállalás pedig lehetőségeket teremt arra, hogy eddig nem tapasztalt mértékben tudjuk segíteni a vajdasági magyarság érdekeinek érvényesülését és a szülőföldön való megmaradását. A nemzeti listán való EP-jelölt-állítással pedig a Vajdasági Magyar Szövetség részt vehet az európai szintű politizálásban, és ezáltal a hazai kormányzati pozícióit is jelentősen erősíteni tudja. Személyes véleményem, hogy a vajdasági magyar politika még soha nem volt ilyen helyzetben. Még soha nem volt olyan, hogy a vajdasági magyar érdekérvényesítés teljes kört zárjon be. Most lehetőségünk nyílik rá, hogy Újvidéktől kezdve Belgrádon és Budapesten át Brüsszelig jelen tudjunk lenni, és egységesen tudjuk érvelni.

•  Sokan hiszik, hogy Szerbia uniós integrációjában a Vajdasági Magyar Szövetségnek hídszerepet kell játszania. Az elmúlt évek tapasztalata nem mindig ezt igazolja, a mindenkori szerb kormány hozzáállása sokszor felemás. Most egy szerb állampolgár európai parlamenti képviselő lehet. Ön szerint a szerb kormány felismeri az ebben rejlő lehetőséget?

— Az elmúlt néhány évben Szerbia és Magyarország viszonya sokat változott, és a történelmi megbékélési folyamatoknak köszönhetően lényegesen más minőséget kapott. Szintén kedvező körülmény, hogy Ukrajnával és Szlovákiával ellentétben Szerbiának soha sem volt gondja a kettős állampolgárság intézményével. Úgy érzem, hogy az eddigi visszajelzések biztatóak, és hogy szerb részről is felismerték az EP-jelölés jelentőségét.

•  Valóban páratlan lehetőség az EP-listás hely, hiszen a vajdasági magyarságnak első ízben lehet képviselője az Európai Parlamentben. Hogyan tekint az ön előtt álló időszakra?

— Ha a jelölést sikerül mandátumra váltani, hiszem, hogy egy kihívásokkal teli időszak következik számomra. A Fidesz—KDNP nemzeti listája megteremtette azt a lehetőséget, hogy a vajdasági magyarság is bekapcsolódhasson egy európai szintű, összmagyar érdekvédelmi tevékenységbe. Ezen túlmenően arra is módunk lesz, hogy az Európai Parlamentből kövessük Szerbia csatlakozási tárgyalásainak menetét. Ez pedig számunkra rendkívül fontos, mert ebben a folyamatban rámutathatunk a kisebbségi jogérvényesítés jogi vagy gyakorlati hiányosságaira, nehézségeire. Ilyen előjoga nem volt egyetlen más, határon túli magyar közösségnek sem.

•  Péterréve, Újvidék, majd úgy tűnik, Brüsszel lesz a következő megálló. Jogot végzett, magiszteri fokozatot szerzett, politizálni kezdett, majd a tartományi titkárságra került. Nős, két gyermek édesapja, és több idegen nyelven is beszél. Nagyjából ezek a főbb állomások. Mire a legbüszkébb?

— A családomra. A feleségem nagyszerű partnerem, támogatóm a munkámban, és persze itt van a két ragyogó kislányom is! Úgy gondolom, hogy nélkülük nem volnék az, aki vagyok, és nem tartanék ott, ahol most tartok.

•  Van értelme tanulni, még Szerbiában is, ezt az ön példája is igazolja. Mit tanácsol a vajdasági magyar fiataloknak, azoknak, akik külföldön tervezik a jövőjüket?

— A mi vajdasági magyar közösségünk tele van tehetséges, okos fiatallal. A sikernek sok összetevője van, de a tudáson kívül talán a szorgalom és a kitartás a legfontosabb. Az ilyen embereket hamar észreveszik. A nyelvtudást is rendkívül fontosnak tartom. Mindezeket a tulajdonságokat nálunk is értékelik, és hasznosak lehetnek a munkakeresésben és az előmenetelben. Annak, aki mégis eltántoríthatatlanul külföldben gondolkodik, nyelvtudás nélkül nem szabad megindulnia, mert akkor nem reménykedhet olyan munkában, amely figyelembe veszi valódi tehetségét, szakképesítését, tudását.              

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..