home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Szép holnap
Fehér Márta
2018.12.01.
LXXIII. évf. 48. szám
Szép holnap

Mégis kapnak karácsonyi pénzt a nyugdíjasok — Drágul a tv-előfizetés — Marad a létszámstop — Több pénzt kap a katonaság és a rendőrség, kevesebbet a szociális védelem és az integráció — ​​​​​​​Szorosabb együttműködés  

Mégis kapnak karácsonyi pénzt a nyugdíjasok

Bár úgy tűnt, hogy az idén az idősek nem számíthatnak pluszpénzre — az illetékesek ugyanis azt hangoztatták, hogy a megnövelt nyugdíj miatt erre már nem jut forrás az államkasszában —, mégsem marad el a karácsonyi juttatás. December elején 3000 dinár egyszeri segélyt kap a legalacsonyabb jövedelmű 1,7 millió nyugdíjas, így erre a célra 5,24 milliárd dinárt fordítanak. (Szerbiai RTV)

 

Drágul a tv-előfizetés

Jövőre 220 dinárra emelkedik a tv-illeték. A két szerbiai közszolgálati médiumnak, azaz a Szerbiai RTV-nek és a Vajdasági RTV-nek 2015 vége óta havi 150 dinárt fizetünk a villanyszámla keretében, január 1-jétől azonban már 220 dinárt fogunk. A szerb kormány döntése szerint 2020 végéig a közszolgálati médiumokat részben ebből az illetékből, részben pedig a költségvetésből pénzelik. A Vajdaságban befizetett illeték 70 százalékát kapja a Vajdasági RTV, 30 százalékát pedig a Szerbiai RTV. A Vajdaságon kívül befizetett pénz teljes egészében a Szerbiai RTV-hez kerül. (Szerbiai RTV)

 

Marad a létszámstop  

A szerb kormány úgy döntött, 2019-ben sem lehet növelni a közvállalatokban és a közintézményekben dolgozók számát, azaz jövőre is érvényben marad a közszférában foglalkoztathatók maximális számát szabályozó törvény, mely jelentősen hozzájárult az állami kiadások csökkenéséhez és a fiskális konszolidáció sikeréhez. A kormány a jövedelemadóról és a kötelező társadalombiztosításról szóló törvény tervezetét is elfogadta, így a szürkegazdaság felszámolása érdekében újabb intézkedéseket vezethetnek be a turizmus és a vendéglátás terén, illetve várhatóan 1,5 százalékról 0,75-re csökken a munkanélküliség esetére szóló biztosításhoz való hozzájárulás mértéke. (Tanjug)

 

Több pénzt kap a katonaság és a rendőrség, kevesebbet a szociális védelem és az integráció 

A kormány elfogadta a jövő évi költségvetést, a parlamenti képviselők elé kerülő javaslat szerint a minisztériumok többsége több pénzből gazdálkodhat jövőre, mint az idén — kivéve a munkaügyi és az európai integrációs minisztériumokat, melyeknek kevesebb pénz jut. Arányaiban a legnagyobb növekedésre a védelmi és a belügyminisztérium számíthat, az idegenforgalmi, valamint a sportminisztérium pedig a legkevesebbre, bár még nekik is csurran-cseppen némivel több költenivaló. (Politika)

 

Szorosabb együttműködés

Kásler Miklós, Magyarország emberierőforrás-minisztere Belgrádban megbeszélést folytatott a kulturális, az oktatási és a sportügyi szerb tárcavezetőkkel. Az a cél, hogy Magyarország növelje a jelenlétét, és nemcsak Vajdaságban, hanem Szerbia délebbi részein is megjelenjenek a magyar kulturális intézmények, illetve a magyar kultúra. Szó volt a belgrádi és a budapesti nemzeti színház együttműködéséről, továbbá arról, hogy a közeljövőben Belgrádban szobrot emelnek Hunyadi Jánosnak, Budapesten pedig Nikola Teslának, az aracsi pusztatemplom helyreállítása kapcsán pedig egyetértettek abban, hogy az épületegyüttes a rekonstrukció során meg kell hogy őrizze szakrális jellegét, de a modern kor lehetőségeit kihasználva turisztikai központtá kell átalakítani. A két ország együttműködik majd az ifjúsági kérdésekben, valamint az élsport és a labdajátékok területén, Belgrád a stadionépítések és -felújítások során szeretne a magyar tapasztalatokra támaszkodni. A szerb oktatási minisztertől Kásler támogatást kért az újvidéki magyar nyelvű pedagógusképző intézmény önálló jogi személyként való elismeréséhez, amit a szerb tárcavezető megígért, emellett pedig kijelentette, hogy támogatja a szabadkai magyar nyelvű felsőoktatást is. (MTI)


A nyitókép Szalai Attila illusztrációja

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..