home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szép autók 2020-ban (2.)
Lábadi Loránd
2020.09.30.
LXXV. évf. 39. szám
Szép autók 2020-ban (2.)

Az idei év igencsak termékeny, ami az új gépkocsimodelleket illeti, melyek egyébként valamivel olcsóbbak is lettek. E kedvező jelenség hátterében a nagy kínálat, valamint a vásárlóerő megcsappanása áll — a legyártott járműveket mindenki mielőbb szeretné értékesíteni. A legismertebb autók, melyek a minőség tekintetében már nagyon régóta az élvonalban tartózkodnak, most különféle kedvezményekkel csalogatják a vásárlókat. Például ami eddig csak felárral volt kapható, az most már az alapcsomag része, ami nekünk, potenciális vevőknek kiváló hír. Ezt a helyzetet érdemes kihasználni, most akár hitelre is megéri autót vásárolni.

A Volkswagen Golf nem maradhat ki semmilyen felsorolásból sem, hiszen már az első legyártott darab sugallta, hogy ez a gépkocsi sokáig meghatározó lesz az autógyártásban. A Golf 1974 óta sok emberben a minőség és a megbízhatóság jelképe, és ez valószínűleg így is marad még sokáig. A legújabb modell a VIII-as, mely nagyon szépre sikeredett, bár némileg hasonlít az előzőekre. Hossza 4284 mm, szélessége 1789 mm, magassága 1456 mm, a hengerűrtartalom az 1,5 TSI esetében 1498 cm3, míg a 2,0 TDI változatnál 1968 cm3-es. A váltó manuális, hatsebességes, illetve automata, hétfokozatú, a motorteljesítmény 130 és 150 lóerő, végsebessége az 1,5 TSI 130 lóerősnél 214 km/h, a 2,0 TDI 150 lóerősnél 223 km/h. Az új modell megkapta a létező összes elektronikai és számítógépes, valamint mechanikai újítást, melyek az egyik legmodernebb autóvá tették. A vélemények szerint az új Golf követi az előző modelleket, tehát töretlen a sikerük.

A FIAT az 500-as modellel szintén sikeresen debütált, ami nem volt nehéz, mivel csak a felszereltséget kellett kibővíteni, de azt teljes mértékben. A legújabb fejlesztéseket, mind az elektronika, mind a mechanika terén kihasználni és beépíteni, mint ahogyan mások is teszik, nos, ez a FIAT esetében is sikerült. Hossza 3571 mm, szélessége 1627 mm, magassága 1488 mm, öntömege 900 kg, az üzemanyagtank 35 literes. A négyhengeres, soros elrendezésű benzinmotor hengerűrtartalma 999 cm3, a maximális teljesítménye 69 lóerő (51 kW), végsebessége 160 km/h, üzemanyag-fogyasztása vegyes üzemmódban 4,8 liter/100 km. Ami a felszereltséget illeti, elképesztően gazdag, és bármelyik más sikeres modellel felveszi a versenyt. A kérdés csupán az, hogyan fért bele ennyi olyan alkatrész, amely még ha kis méretű is, mégiscsak helyet kellett szorítani neki egy ilyen kis autóban. Végeredményben sikerült az új 500-as bemutatkozása, és remélhetőleg az eladási szám is kedvező lesz.

A Ford a többi közt a Focus negyedik sorozatával jelent meg, mely követi a sikeres előző modellek vonalait, ami nem negatívum, viszont szerettünk volna egy vadonatúj vonalvezetésű Focust látni, na de ez is szemrevaló jármű. Hossza 4667 mm, szélessége 1825 mm, magassága 1485 mm, öntömege 1431 kg. A 125 lóerős (92 kW), háromhengeres benzinmotor 999 cm3 hengerűrtartalmú, végsebessége 193 km/h. Az átlagfogyasztása 6 liter/100 km. A többi modell is hasonló műszaki adatokkal kapható, annyit azonban hozzá kell tenni, hogy az üzemanyag-fogyasztás némely járműveknél alacsonyabb is lehet.



A Fordok legújabb családjában helyet kapott a legendás Kuga is, mely a nagyobb osztályt képviseli. A háromhengeres, soros elrendezésű, turbófeltöltős benzinmotor 1497 cm3 hengerűrtartalmú. A maximális motorteljesítmény 150 lóerő (110 kW), mely egy kicsit kevés. A Kuga Plug-in Hybrid egy Atkinson-ciklusú, négyhengeres, soros elrendezésű benzinmotorral és két elektromotorral van felszerelve. A benzinüzemű motor 2488 cm3 hengerűrtartalmú, maximális teljesítménye 225 lóerő (165 kW). Tehát lehet választani. A teljesen digitális műszerfal minden szükséges adatot kimutat, és teljes mértékben áttekinthető.

A Toyota Corolla a japán autóipar egyik büszkesége, mely a felszereltség tekintetében kiemelkedő helyen áll. Hossza 4653 mm, szélessége 1790 mm, magassága 1435 mm, a benzinüzemű modell öntömege 1430 kg, míg a hibrid változaté 1560 kg. A végsebesség a benzinesnél 200 km/h, míg a hibrid csupán 180 km/h-ra képes. A motorteljesítmény szempontjából a hibrid meghajtású modell 153 lóerős (112 kW), de a teljesen hibrid rendszer 184 lóerő (135 kW) leadására képes. A különbség meglehetősen nagy, ami a legújabb technológiai fejlesztéseknek köszönhető, így ezek a változatok rövid időn belül elérik a legnagyobb hatásfokkal üzemelő erőforrás titulust. A Toyota ezeken a modelleken kívül többet is bemutat, de ezek a legszebbek.

A szép autók kifejezés talán nem a legmegfelelőbb, de mindenki egyetért abban, hogy a sportos vonalvezetésű járművek tetszenek a legtöbb embernek, ezek találnak a legnagyobb számban gazdára. Az aerodinamika érvényesülése nagyon lényeges az autógyártásban, ez elsősorban az üzemanyag-fogyasztás terén elengedhetetlen tényező. A magasság is fontos, mivel ezek az autók jobban fekszenek az úttesten, így szebbnek tűnnek. Mindenki más követelmények szerint választ gépkocsit, és természetesen szubjektív megítélés kérdése, hogy kinek mi a szép.

(Vége)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..