home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szent István-i szoborjáró
Fehér Márta
2021.08.20.
LXXVI. évf. 33. szám
Szent István-i szoborjáró

Szent István-szobrot avattak Kishegyesen a közelgő nemzeti ünnep alkalmából. A keresztény Magyarország megteremtője előtt számos alkotással tiszteleg a magyarság, így a vajdasági magyar közösség is. Ezek közül mutatunk be most néhányat.

Szent István a keresztény magyar állam alapítója, politikai, vallási és társadalmi szempontból egyaránt ő teremtette meg Magyarországot. A magyar egyház augusztus 20-án ünnepli — ez a nap egyúttal Magyarország születésnapja is, nemzeti ünnep. Kishegyesen kedden avattak Szent István-szobrot a Kátai Tanyán. Honlapunkon részletesen írtunk az ünnepségről.

— Az ötlet Kátai Géza tanyatulajdonostól származik. Ő már állíttatott, illetve faragtatott más szobrokat, kopjafákat a birtoka szívében. Elkészítésére Szögi Rudolf szenttamási származású, Kárpátalján élő fafaragóművészt kérte fel, aki egész alakos szobrot készített államalapító királyunkról — részletezte Szőke Anna, a Kishegyesi Értéktár Egyesület elnöke, a program szervezője.


Szent István szobra Kishegyesen (ifj. Kátai Géza felvétele)

Lapunk e heti címlapfotóját a szabadkai Szent Teréz-székesegyházban készítette Szalai Attila. Szent Istvánnak a XIX. század végén készült életnagyságú szobra a főoltárnál található.

— A székesegyházban levő szobrok 1893-ból származnak — mondta el Stjepan Beretić plébános. — Egy olaszországi műhelyben készültek, akárcsak például a szabadkai Szent Rókus- vagy a Szent György-templomban, illetve a zombori karmelitáknál, meg az újvidéki Mária Neve-templomban megtalálható oltárok, szobrok. A főoltárnál látható, életnagyságú alkotás fából készült, jó állapotban van, bár az egész templomunk felújításra szorulna. A jelvényeket eltávolították róla az I. világháború után. 1968/1969-ben megcsináltattuk az új koronát Pénzes János püspök érkezésével.


Életnagyságú Szent István-szobor a szabadkai Szent Teréz-székesegyházban 1893-ból (Szalai Attila felvétele)

A Szent István-szobrot 2011-ben, a település megalapításának 1000. évfordulóján emelték Apatinban, ebben a mintegy 17 000 fős, nyugat-bácskai városban, ahol a magyarok lélekszáma a 2011. évi népszámlálási adatok szerint 732 fő. Az apatini volt a második vajdasági köztéri Szent István-szobor. Felállítását az anyaország kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkársága, Apatin Önkormányzata, a helyi Ábrahám Pál Egyesület, a budapesti Magyar Munka Magyar Érték Alapítvány, valamint a Kalmár és fia cég Kistarcsáról, illetve a Varga és fiai Kft. Gödöllőről támogatta. A mellszobor az általános iskola és a katolikus templom közötti, kis téren található.


Az apatini Szent István-mellszobor (Kartali Róbert felvétele)

— A város alapítása Szent István nevéhez fűződik, hiszen történelmi dokumentumok szerint 1011-ben a veszprémi apácáknak ajándékozta ezt a területet — elevenítette fel Csíkos Sándor, az Ábrahám Pál Egyesület elnöke. — Amikor Apatin fennállásának 1000. évfordulóját ünnepeltük 2011-ben, rákérdeztem a polgármesternél, hogy lehetne-e Szent Istvánnak szobrot állítani, mivel ő a város alapítója, és azt mondta, hogy természetesen. Nem volt semmilyen ellenvetés, hiszen Szent Istvánt a pravoszláv egyház is szentként tiszteli, emellett a feliratot cirill és magyar betűkkel szándékoztuk feltüntetni. Az ötlettel Molnár Bélához, a magyarországi KDNP nemzetpolitikai szakbizottságának akkori elnökéhez fordultam. Pályázat útján a kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkárságnál kaptunk támogatást a szoborállításra. Varga Attila Európa-díjas, gödöllői szobrászművészt kértük fel az elkészítésére, aki süttői mészkőből álmodta meg az alkotást. A szobrot felavatása óta semmilyen atrocitás nem érte — egyszer letörték a keresztet a tetejéről, amikor a havat akarták róla lapáttal leszedni, de helyreállítottuk. Minden augusztus 20-án megkoszorúzzuk.

Államalapító királyunk első délvidéki köztéri szobrát Horgoson állíttatták 2011 márciusában. Az ötlet Vass Zoltán horgosi (hely)történészhez fűződik.

— Erdélyi látogatásom során merült fel bennem, amikor azt láttam, hogy minden néhány száz fős településnek van valamilyen magyar vonatkozású köztéri szobra. Az ötletből pályázat kerekedett, és nagy meglepetésünkre az akkori szocialista kormány is támogatásra méltónak találta. Igaz, a kért összeg töredékét kaptuk meg, ami abban a pillanatban nagy gondot okozott, hiszen a szoborra egyáltalán nem volt elég, arra azonban igen, hogy továbbgondoljuk a dolgot. Elkezdtük a tárgyalásokat a lehetséges készítőkkel, a szegedi Simon Mártonnal sikerült megegyezni, aki kifaragta nekünk ezt a monumentális Szent István-szobrot. Nagyon sok támogatót tudtunk még az ügy mellé állítani: a cserkészkapcsolataink által a magyar cserkészszövetség és támogatói közül sokan segítettek, valamint néhány anyaországi település is mellénk állt, kiemelkedik közülük Keszthely városa. Még legalább három nevet meg kell említeni a horgosi szobor kapcsán: Takács József akkori helyi közösségi elnökét, Herédi Tivadar HK-titkárét és Fujkin Gáborét, a Juvenior Polgárok Egyesülete elnökéét. Büszkén állítottuk fel a szobrot 2011 márciusában. Sólyom László akkori magyar köztársasági elnök volt a díszvendég, ami növelte büszkeségünket, hiszen amellett, hogy az első köztéri Szent István-szobrot avattuk fel a Délvidéken, nem sokkal korábban történt meg Sólyom Lászlóval az az emlékezetes eset, amikor Felvidékre nem tudott belépni, viszont ide, a Délvidékre el tudott jönni, hogy annak rendje és módja szerint megejtse ennek a szobornak a felavatását. Az idei ünnepségbe egy kis újítást is belevittünk: Horgos térségében Bartók Béláról is augusztusban szoktunk megemlékezni, és a járvány, valamint a forráshiány miatt úgy döntöttünk, hogy ezt a két eseményt összekapcsoljuk. Augusztus 20-án, 16.30-kor kezdődik majd a Szent István-ünnepség a Szent István-szobornál, majd kivonulunk az Órás Villához, és ott folytatjuk az ünnepi műsorral.


A monumentális, horgosi Szent István-szobor (Puskás Károly felvétele)

Bő kétszáz évvel ezelőtt, 1815-ben kezdték építeni az őrszállási katolikus templom impozáns, 50 méter hosszú és 25 méter széles épületét, 48 méter magas toronnyal. 1816. október 4-én szentelték fel a Boldogságos Szűz Mária Szent Neve-templomot, melynek bejáratánál látható Szent István kőszobra.

— Nagyon kevés írott szöveg található a templom múltjáról, hiszen a történelem folyamán tüzek pusztítottak, rendszerváltások követték egymást, templomkönyveket is loptak el, tehát nem nagyon tudunk hozzájutni részletekhez — hangsúlyozta Pekter Andrea, az Ady Endre Művelődési Egyesület alelnöke. — A templom bejáratának jobb és bal oldalán félköríves fülkében ismeretlen mester által a XIX. században faragott, Szent László és Szent István magyar királyokat ábrázoló kőszobrok állnak. Azért kapott helyet itt ez a két alkotás, mert a kalocsai érsekség szempontjából a legtöbbet tevő két uralkodót jeleníti meg. A helyi hagyományok szerint a közadakozásból beszerzett szobrokat az I. világháború után a plébános, Kopping Jakab befalaztatta, mert a hatóságok meg akarták semmisíteni őket. Ahhoz viszont, hogy befalazhassák, le kellett törni a szobrok kezét. Mindkét alkotás tehát meg van csonkítva. 1941-ben, amikor a magyar honvédség bevonult, kibontották a szobrokat, és azóta is úgy állnak. Nemcsak ezeket a műalkotásokat, hanem az egész templomot szeretnénk restauráltatni, mert még mindig a majdnem negyed évezredes festék takarja.

Nézzék meg ezeket a szobrokat, helyszíneket, ha tehetik!

Szent István megcsonkított szobra az őrszállási templom bejáratánál (Szalai Attila felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..