home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Szélcsend tavaszig
Tóth Tibor
2017.11.14.
LXXII. évf. 45. szám
Szélcsend tavaszig

A Palicsi Vitorlásklubban is pontot tettek a 2017. évi idény végére, leszedték a vitorlákat, és már a következő évi terveket szövögetik.

Az ősz beköszöntével az úgynevezett nyári sportágakban lassacskán befejeződnek a küzdelmek. A Palicsi Vitorlásklubban is pontot tettek a 2017. évi idény végére, leszedték a vitorlákat, és már a következő évi terveket szövögetik. A versenyzők hozták az elvárt eredményeket, új tagok kapcsolódtak be a klub munkájába, így az illetékesek az idei évet is sikeresnek értékelik.

A palicsi vitorlázók az idén csaknem húsz regattán szálltak vízre. Az első versenyre áprilisban a Velencei-tavon került sor, ahol Fürsztner Bálint finn hajóosztályban a neves magyarországi vitorlázók között a 33. helyen végzett. Ugyanebben a hónapban Palicson kupaversenyt tartottak a finn hajóosztályban, Szabó Attila második, Fürsztner harmadik helyezést ért el, az országos szörfbajnokságot pedig a gyenge szél miatt kénytelenek voltak elhalasztani. A Reful Kupán Dubicsanac Attila az első, Tihomir Zakić a második, Szalma Róbert pedig a harmadik helyet szerezte meg finn hajóosztályban, az optimista hajóosztályból a laser 4.7-es osztályba került Boja Krisztina pedig ezüstérmet nyert. A hagyományos május 1-jei regatta után — melyen két bronzot nyertek a palicsi vitorlázók — következett a SEEOC 2017, azaz a délkelet-európai bajnokság, melyen hat ország versenyzői ültek hajóba a Palicsi-tavon. Az optimista hajóosztályban rendezett viadalt Kovács Roland a 49., Bazsó Ákos az 51., Szalai Máté pedig az 54. helyen zárta, ami az erős mezőnyre való tekintettel jó eredménynek számít.


Az idei vitorlásiskola növendékei (forrás: Palicsi Vitorlásklub)

— Az országos bajnokságon Zakić és Boja az első helyen végzett, a tartományi bajnokságon pedig Zakić arany-, jómagam ezüst-, Szalma pedig bronzérmet nyert a finn hajóosztályban. Figyelemre méltó a hajóosztályt váltott Boja Krisztina teljesítménye. A fiatal hölgy a 4.7-es osztályban megnyerte a romániai Laser Európa Kupát és a Đerdap Kupát, a törökországi Balkán-bajnokságot pedig a 17. helyen zárta. A nemzetközi regatták közül kiemelhető még az Agárdon megtartott magyar országos bajnokság, melyen finn hajóosztályban Zakić a 18. helyet szerezte meg. Szörfben a szerbiai bajnokság futamait a gyenge szél miatt egyszer sem tudtuk megrendezni, viszont a szüreti napi vitorlásregattát igen, melyen két első és egy második helyet nyertünk — összegezte az eredményeket Dubicsanac Attila, a Palicsi Vitorlásklub elnöke.

A klubban optimista, laser 4.7, laser standard, laser radial, finn és szörf hajóosztályban folyik a munka. A nyári vitorlásiskolát végzettek közül 13 fiatal versenyszerűen szeretne ezzel a sporttal foglalkozni, rájuk az optimista hajóosztályban számítanak. A korábbi edzőkhöz az idén még két diplomás szakember csatlakozott, így a gyerekek a sportág szakavatott mestereitől tanulhatnak.

— Klubunk 66 igazolt versenyzőt számlál, viszont olyanok is vannak, akik kedvtelésből, hobbiból vitorláznak, és nem indulnak versenyeken. Növeltük az optimista, a laser és a finn hajók számát, több felszerelést is vásároltunk, úgyhogy kiváló feltételek állnak vitorlázóink rendelkezésére. Egy átlagos hajó az optimista osztályban, teljes felszereléssel, 4100 euróba kerül, mi azonban használtan és alacsonyabb áron vásároltuk meg őket. A finn hajóosztályban 20 000 euró körül mozog az új hajó ára, itt is használtat szereztünk be, mely legalább tíz évig szolgálhatja versenyzőinket. Még sok mindenre van szükségünk, de csak addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér. Gépparkunkat is szeretnénk bővíteni, a szörf szakágat új deszkákkal és egyéb tartozékokkal felszerelni. A hajóról mi gondoskodunk tagjaink számára, a neoprénalsóból és -felsőből, pólóból, napellenzős sapkából, kesztyűből álló ruházatot azonban versenyzőinknek kell beszerezniük. A vitorlázást mindenkinek ajánlom, hiszen az ember addig sem ül a számítógép előtt, fizikai aktivitást végez, és tájékozódni is megtanul. Egy vitorlázóban egy sakkozó, egy akrobata és egy atléta rejlik — mondta a klubelnök.

Szerbiában 22 klub működik, a palicsiak mindegyikkel sportbaráti viszonyt ápolnak. Az egyik legszorosabb kapcsolatot az újvidéki Vojvodinával építették ki, mely egyesület Palicson tartja a hajóit, és melynek a tagjai együtt is edzenek tóparti társaikkal. Európai szinten a szerbiai vitorlázás valamivel a középmezőny mögött helyezkedik el. Magyarországon, Ausztriában és Horvátországban több nagy vitorlásklub létezik, nálunk viszont az anyagi lehetőségek egyelőre nem teszik lehetővé nagyobb vitorlásklubok létrehozását.

Jövőre 23 regattán vennének részt a klub tagjai, emellett kilenc versenynek ők adnának otthont.

— A szabadkai Su Team sportegyesülettel szerződést kötöttünk, melynek értelmében a téli időszakban ennek a szervezetnek a szakemberei készítik fel versenyzőinket a következő idényre. Igaz, hogy télen nem tudunk vitorlázni, de amikor a tó befagy, akkor jégvitorlázunk, jégszörfözünk, vagyis a munka nem áll meg — mondta Dubicsanac.

A Palicsi Vitorlásklubot és az általa rendezett versenyeket Szabadka városán és a Szerbiai Vitorlásszövetségen kívül több magánvállalat, magánszemély és közvállalat is támogatta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..