home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Százezrek voltak a csíksomlyói hegynyeregben
Kartali Róbert
2022.06.08.
LXXVII. évf. 23. szám
Százezrek voltak a csíksomlyói hegynyeregben

Óriási tömeg vett részt az idei csíksomlyói búcsún. A jelmondata Pax et Bonum, azaz béke és jóság, melyet a háború és a lecsengő járvány miatt választottak. A csíksomlyói búcsú 2020 óta szerepel a hungarikumok listáján. Az ünnep az idén egybeesett a nemzeti összetartozás napjával.

Szombaton már korán reggel sokan érkeztek a csíksomlyói templomkertbe. A zarándokok a téren összegyűltek, majd elindultak a búcsú helyszínére, a kegyhelyhez. Hosszú sorokban haladtak a résztvevők. Az utcák is megteltek zarándokokkal. A Kis-Somlyó hegy a szentmise előtt megtelt zarándokokkal. Több százezren várták, hogy elkezdődjön az ünnepi szertartás, melyet három év után először lehetett járványügyi korlátozások nélkül megtartani.

A csíksomlyói búcsún külön köszöntötték a Kárpátaljáról érkezett zarándokokat. Udvardy György veszprémi érsek a békéről beszélt a szentmise prédikációjában. Kiemelte: a békét nemcsak áhítani, hanem megteremteni is kell. A békét minden ember számára akarni kell, de kiemelten azok számára, akikkel összeköt az együvé tartozásunk. Hozzátette: a béketeremtés kockázattal is jár. Ferenc pápa 2019-ben Csíksomlyón mondott prédikációját idézve ugyanakkor hangsúlyozta: „Aki kockáztat, azt az Isten nem hagyja magára. A békéért tehát kockáztatni kell, a békéért meg kell küzdeni.” A csíksomlyói zarándoklat helyszínén tartott szentmise végén ezrek énekelték a magyar, majd a székely himnuszt.


Fotó: Borbáth Kata

A tömegben imádkozott a békéért a múlt hónapban leköszönt köztársasági elnök, Áder János és felesége, Herczegh Anita is. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy a búcsú megerősít bennünket magyarságunkban.

Az idén ötödik alkalommal szervezték meg a lovas zarándoklatot Székelyudvarhelyről Csíksomlyóra.

— A pünkösdi lovas zarándoklat nemcsak a székely magyar lovas hagyományok felelevenítése, hanem a nemzeti összetartozás szimbóluma is — mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, aki a korábbi évekhez hasonlóan most is csatlakozott a hagyományőrzőkhöz, és lóháton indult a csíksomlyói búcsúba. — Az elmúlt tizenkét esztendőben a legfontosabb, amit elértünk, és talán a legnagyobb eredmény az, hogy a nemzeti összetartozás érzését megerősítettük. A nemzeti összetartozás érzése számunkra kézzelfogható élménnyé vált.

Magyarországról külön zarándokvonatokat szerveztek. A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indult, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezett a budapesti Keleti pályaudvarra. Itt összekapcsolták a Székely Gyorssal, és a két vonat együtt indult péntek hajnalban Erdélybe. Más járatok is érkeztek a csíksomlyói búcsúba Budapestről. A Boldogasszony zarándokvonat már csütörtökön útra kelt, péntek délután pedig a Misszió nevű szerelvény, Böjte Csaba ferences szerzetes lelki vezetésével. A csíksomlyói búcsú után vasárnap a Gyimesbe, az ezeréves határhoz ment a vonat, és a zarándokok részt vettek a Pünkösdi Forgatag elnevezésű magyar—székely találkozón.

(Forrás: MTI, Hirado.hu)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..