home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szánjunk időt az alvásra!
Bíró Tímea
2019.04.30.
LXXIV. évf. 17. szám
Szánjunk időt az alvásra!

Aki korán kel, aranyat lel. De mi van azzal, aki le sem fekszik? Meggazdagszik? Nem. Inkább egész nap fáradt és nyűgös lesz. Hogy kinek pontosan hány óra alvásra van szüksége, az egyénfüggő, de valljuk be, nem véletlenül mondják azt, hogy egy bizonyos mennyiség azért legyen meg.

Ahhoz, hogy jól teljesítsünk a munkahelyünkön és az életünk más területein, fontos, hogy kiegyensúlyozottak, energikusak, türelmesek és kipihentek legyünk, ehhez pedig elegendő alvásra és regenerálódásra van szükség. Ha rendszerezzük egy napunkat, akkor ajánlatos meghatározni, hogy hány órakor kerülünk ágyba, és mikor szeretnénk ébredni. Ehhez viszont reálisan kell megítélnünk, hogy mennyi pihenésre van szüksége a szervezetünknek. Sokan sajnálják maguktól az alvásra szánt időt, ezért az ébresztőórájuk már négy-öt óra alvás után vészesen csörög. Ez pedig azt eredményezi, hogy fáradtan kikapcsolják, enerváltan, erőtlenül és kedvetlenül kezdik a napot. Nem meglepő az sem, hogy mindent egy kicsit lassabban végeznek el. Az alvásnak nemcsak a test regenerációjában van nagy szerepe, de az agy frissességéhez is nagyon fontos. Az alvás hiánya, melyhez végső soron az alvásproblémák vezetnek, nagyon károsan hat a kognitív folyamatainkra. Lassítja a reakcióidőnket, csökkenti a koncentrációt, valamint befolyásolja a vitakészségünket és a problémamegoldó képességünket is. Ez pedig oda vezet, hogy a tanulásban is akadályozva leszünk, aminek viszont nemcsak az iskolapadban, hanem az élet minden területén fontos szerepe van.

Az alvásciklus néhány része fontos szerepet tölt be az emlékek megszilárdításában is, így ha nem alszunk eleget, kevésbé fogunk emlékezni arra is, hogy mi történt velünk az előző napon. Egyéb tünetek még a rosszkedvűség és a fokozott étvágy. A kialvatlanság következtében az étkezési szokások is változhatnak, aminek hátterében hormonális gondok állnak: aki napi 6 órát vagy annál kevesebbet alszik, annak szervezetében ugrásszerűen megnő a ghrelin hormon termelése, és ezzel párhuzamosan gátlódik a leptin termelése. Az étvágy szabályozásáért felelős hormonok szintjének változása miatt nagyobb adagokat, több gyorséttermi ételt ettek a 2012. évi kutatás résztvevői, ez pedig könnyen vezethet elhízáshoz.

Egyre több kutatás foglalkozik a kevés alvás és a bizonyos daganatos állapotok közötti kapcsolattal. Egy 2010. évi tanulmány 1240 pácienst vizsgált, közülük 338-nál diagnosztizáltak béldaganatot — éppen azoknál, akik átlagban kevesebb mint 6 órát aludtak naponta. Az egyéb rizikófaktorok kiszűrése után is a kevesebbet alvóknál fordult elő gyakrabban daganat. Hasonló eredményeket tapasztaltak mellrákos páciensek vizsgálatakor is.

Az alvásgondok miatt rosszabb állapotú lehet a bőrünk, ha ugyanis az emberi test nem jut elég alváshoz, akkor több kortizolt, vagyis stresszhormont termel. A kortizol nagy mennyiségben képes lebontani a bőr feszességéhez szükséges kollagént és proteint, így a bőrünk megereszkedett, puffadt lehet.

Az alváshiánnyal küzdő nők és férfiak közül sokan panaszkodnak alacsony libidóra és arra, hogy nem vágynak a szexre. Persze ehhez annak is köze van, hogy az alváshiány feszültté teszi az embereket, ez pedig a párkapcsolatokra sincs jó hatással. De nem csak ez lehet az ok: az apnoés alvásproblémában szenvedő férfiaknak kutatások szerint kisebb a tesztoszteronszintjük, mint a jól alvó társaiknak.

Ha alvászavarral küzdünk, érdemes felkeresni a háziorvosunkat, előtte viszont megpróbálhatunk nyugtató hatású gyógynövényteát inni, vagy ágyba bújás előtt sportolni egy kicsit, hogy kifáradjon a testünk.


Az illusztráció forrása: Pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..