home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Szakmai együttműködés és tapasztalatcsere
Tóth Lívia
2013.04.10.
LXVIII. évf. 15. szám
Szakmai együttműködés és tapasztalatcsere

Együttműködési megállapodást írtak alá Zentán a helyi kórház és a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely—Makó elnevezésű intézmény illetékesei. A szerződést dr. Kallai Árpád hódmezővásárhelyi főigazgató, dr. Vasas Mihály, a Zentai Közkórház igazgatója, dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város alpolgármestere és Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere látta el kézjegyével.

Dr. Vasas Mihály elmondta, a zentai kórház 1833-ban, vagyis 180 évvel ezelőtt alakult meg, 1942-ben költözött a mostani helyére, az egykori lelencotthonba. A jelenlegi képe lassan alakult ki, először a sebészeti és a belgyógyászati osztály épült fel, majd a gyermek- és nőgyógyászat, valamint a szülészet következett. Napjainkban 240 ággyal rendelkeznek, összesen 430 dolgozójuk van, közülük 63 orvos, s a körzethez tartozó mintegy százezer ember egészségügyi ellátásáról gondoskodnak. Ide tartozik a Tisza mente vidéke, illetve Zentán kívül Magyarkanizsa, Törökkanizsa, Csóka, Ada, de Óbecséről és Topolyáról is érkeznek betegek. Az igazgató úr a beszámolójához hozzáfűzte azt is, hogy rengeteg nehézséggel kell megküzdeniük, a teljes műszaki felszereltségük újításra szorul, de a legnagyobb gondot a CT-gép hiánya okozza. 
— Remélem, ez a megállapodás az együvé tartozáson kívül az előrelépést is szolgálja majd, hiszen kiterjed a széles körű szakmai, gazdasági, pénzügyi tapasztalatcserére, a pályázati lehetőségek felkutatására, valamint a testvértelepülésünkön már jól bejáródott Egészséges Vásárhely Program megismerésére — ismertette a preambulum tartalmát dr. Vasas. 
Dr. Kallai Árpád egy nagy változásról számolt be. Az elmúlt egy évben ugyanis Magyarországon csaknem minden kórház állami fenntartásba került. A Dél-Alföldön pedig a vásárhelyi és a makói intézményeket integrálták, és közös irányítás alá vonták. A főigazgató úr hozzáfűzte azt is, hogy az anyaországban az egészségügyet új alapokra helyezik, és európai uniós források milliárdjait költik a kórházakra, mégis óriási visszahúzó erőként van jelen az orvosok elvándorlása.    
— Ez a megállapodás erősítheti a szakmai fejlődést és az elkötelezettséget is. A fő problémánkat bizonyára nem tudja megoldani, de az emberi kapcsolatok kialakításával egy kicsit jobban érezhetjük magunkat a saját környezetünkben. Tudom, hogy a CT régi probléma a zentai kórházban, de ha összefogunk, és jó pályázatot írunk, egész biztos, hogy egy ilyen eszközt, vagy akár egy ennél még korszerűbbet is beszerezhetünk. A határon átívelő projektumokkal, amelyekbe harmadik félként Romániát is bevonhatjuk, lehetőség nyílik berendezések vásárlására, akárcsak az infrastruktúra fejlesztésére is — magyarázta dr. Kallai, megjegyezve azt is, hogy a hódmezővásárhelyi kórház 115, a makói pedig százéves múltra tekint vissza.
Dr. Kószó Péter alpolgármester emlékeztetett arra, hogy Zenta Hódmezővásárhely legrégebbi testvértelepülése, hiszen ez a kapcsolat még a hatvanas évek elejére, a két város művésztelepének az ismeretségére vezethető vissza. Ceglédi Rudolf polgármester úrral együtt megelégedését fejezte ki, hogy eddigi sokrétű együttműködésüket a jövőben az egészségügyben is kamatoztatni tudják. A kórházaknak ugyan nem az önkormányzatok a tulajdonosai, de a két város vezetősége mégis jónak tartja és támogatja az elképzelést.
Hódmezővásárhelyen öt évvel ezelőtt indult el az Egészséges Vásárhelyért Program, s egy ilyen programot Zentán is szeretnének meghonosítani. Mint elhangzott, ez már nemcsak kórházi ügy, hiszen a megvalósításához partnerként a városra és a lakosságra is szükség van. Hódmezővásárhelyen azért vált hatékonnyá, mert az önkormányzat felkarolta, eszközöket rendelt hozzá, és a feladatsor végrehajtását a mai napig három személy irányítja. 
Gyurisné Pető Zsuzsanna igazgató az újságírók kérdésére kifejtette: mindenekelőtt a szűrési programok tömegesítésére koncentrálnak, mert nagyon fontos a betegségek korai felfedése. Igyekeznek minden korosztályt megszólítani, hatalmas kommunikációs kampányokat szerveznek, jelen vannak az iskolákban is. Nagy hangsúlyt helyeznek az egészséges életmódra, a dohányzás csökkentésére, különféle módszerekkel próbálnak közel férkőzni a célközönséghez. Mindez egy cseppet sem könnyű, pedig azt igyekeznek tudatosítani, hogy az emberek hogyan építhetik be az életvitelükbe azokat a dolgokat, amelyekkel megsokszorozhatják az egészségben eltöltött éveik számát. 
A hódmezővásárhelyi látogatás után érkezett a hír, hogy a Tartományi Egészségügyi, Szociálpolitikai és Demográfiai Titkárság jóvoltából csaknem öt és félmillió dinár értékű donációban részesül a Zentai Közkórház. A laparoszkópos nőgyógyászati beavatkozáshoz szükséges műszerek odaítéléséről szóló végzést dr. Vesna Kopitović tartományi egészségügyi titkár kézbesítette a Tisza—parti város illetékeseinek. Kiemelte, azért döntöttek a támogatás folyósításáról, mert a zentai kórház egyike azoknak az egészségügyi intézményeknek, ahol már huzamosabb ideje alkalmazzák ezt az eljárást.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..