home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Száguldás a vízen
Lábadi Loránd
2018.08.01.
LXXIII. évf. 30. szám
Száguldás a vízen

A tengerparton sütkérezve, a nagy kékséget bámulva, elmerengve, valójában semmi sem érdekel bennünket, hiszen nyaralunk.

Ám ekkor elénk suhan egy motoros valami, ami hátulról vízoszlopot lövell ki, borzasztó zajjal. Egy vagy két bátor ember ül rajta, és mint a nyúl, hirtelen mozdulatokkal változtat a helyzetén. Mi is lehet ez?

Ez a jet ski, a magyar neve pedig: belső vízsugaras meghajtású vízi jármű. A feltuningolt gépek teljesítménye a 300 lóerőt is meghaladja, a sebességük a 135 km/h-t is elérheti. Az első példányok 300 köbcentis űrtartalmú, 30 lóerős, egyszemélyes, állós típusúak voltak. A jet ski lehet egy-, két- vagy háromszemélyes, állós vagy ülős típusú. Az állós maximum 1100 köbcentis, 160 lóerős, végsebessége 100 km/h. A két- vagy háromszemélyes ülős maximum 2200 köbcentis, 340 lóerős, végsebessége 135 km/h. A legnevesebb gyártók a Yamaha, a Kawasaki, a Honda és a Polaris. A járművek megfelelnek a környezetvédelmi előírásoknak, ilyen a zárt üzemanyagrendszer és az ólommenetes benzin.

A jetskizést érdemes kipróbálni, hiszen a tengerparton nagyon könnyen elérhető. Nem kell külön tanfolyamot végezni, hogy elsajátítsuk a kezelését. A ruházat neoprén, valamint nélkülözhetetlen a mentőmellény és a gerincvédő, illetve a bukósisak viselete is ajánlatos. Nem lehet csak egy szál fürdőruhában száguldozni, mert ez baleset-, sőt, életveszélyes is lehet. Tehát tartsuk be a szabályt, és öltözzünk be, mielőtt felülnénk a járműre. A beüzemeléséhez indítókulcsot kell használni, melyet a kézhez szoktak kötni. A kormány bal felén van a start gomb, jobb oldalon a gázkar. Amikor ráérez az ember, akkor kezdődik az igazi élvezet, a száguldás.

A járgányok használatánál figyelembe kell venni, hogy csak 40 cm-nél mélyebb vízben lehet őket használni, mivel a felszívott folyadékmennyiség itt a legkedvezőbb. A kilövellt vízoszlopot tilos megérinteni, mivel az erőkihatás miatt nagyon veszélyes. Sokan viselnek valamilyen könnyű úszócipőt és kesztyűt is, viszont ez nem kötelező felszerelés. Ha valakit húzni akarunk, akkor meg kell kérnünk még egy embert, hogy segítsen nekünk, a húzásnál ugyanis biztonsági okokból egy személynek szemmel kell tartania a vízisízőt. Ez bizonyos országokban törvénnyel van szabályozva.

A legújabb modell, mely a piacon kapható, a SEA-DOO RXP. Ez egy ülős jet ski, háromhengeres, négyütemű motorral, mely egy bordás tengelyen át hajtja meg a csigát, mely a meghajtást adó hátsó sugárcsőbe préseli a vizet. A jármű mozgásakor a víz kilövell és a test előrelendül. Az orr alatt redők találhatóak, ezek a víz hátrafröccsenését hivatottak megakadályozni. Hátul, jobb és bal oldalon a szárnyak segítségével, nagyobb sebességnél, a jármű kiemelkedik a vízből. A gázkart a hüvelykujjal kell húzogatni, ám nem úgy, mint a motorkerékpároknál. A térdnél van elhelyezve a váltókar, a jobb súlyelosztás miatt a motor középen kapott helyet. Az üzemanyagtartály elöl van, így előrébb kerül a súlypont, a hajótest könnyebben jön siklásba. A motor teljesítménye 215 lóerő, végsebessége 112 km/h, a fogyasztása 1 óra alatt 60 liter. A csomagtartó kapacitása 40 liter, a szélessége 118 cm, a hosszúsága 307 cm, a tömege 370 kg.

Ezek után az átlagemberek nyilván elrettennek, viszont gondoljunk arra, hogy nem furikázunk vele egy óra hosszat mindennap. A másik dolog pedig, hogy aki azt mérlegeli, hogy a fogyasztás miatt nem hajtja, az ne is vásároljon ilyen játékszert. Ez a jármű is a jómódúaknak való, csak ők tudják fenntartani. Mi, egyszerű turisták továbbra is csak a vízpartról fogjuk csodálni.

 

A gépjármű felkészítése a nyaralásra

A jó idő beköszöntével az emberekben elkezd motoszkálni egy gondolat: menjünk-e nyaralni, vagy maradjunk itthon, hogy elvégezzünk egy régen tervezett munkálatot a lakáson, házon? Nos, akik az itthon maradást választják, azoknak jó munkát kívánunk, ám akik a nyaralást, azoknak íme egy kis segítség, hogyan készítsék fel autójukat egy hosszú útra. Vannak, akik ezt a szakszervizre bízzák, mások azonban maguk végzik el. Hogy melyik megoldás a jobb, az most nem téma, hiszen mindenki a saját belátása szerint dönt. Ezúttal viszont azoknak nyújtunk egy kis segítséget, akik maguk végeznék el a felkészítést.

Az első teendőre általában a motortérben kerül sor. Amikor felnyitjuk a motorház fedelét, azt látjuk, hogy a motor szinte el van rejtve, a borításon különböző színek vannak, melyek azt jelzik, hogy mit csinálhatunk mi, és mit a szerelő. Nos, mi mindenképp megtehetünk annyit, hogy ellenőrizzük az olajszintet. Ha kihúzzuk a nívópálcát, akkor láthatjuk mi a helyzet. Alacsony szint esetén töltsük fel olajjal, lehetőleg ugyanazzal, amely már a motorban van. Ha nem tudjuk, melyik fajtáról van szó, akkor válasszunk egyet a sok közül, nagyon rosszat nem csinálhatunk vele, a lényeg, hogy a megfelelő olajmennyiség kerüljön a motorba.

Amikor végeztünk ezzel a művelettel, áttérhetünk a hűtővíz ellenőrzésére. A kiegyenlítőtartályon fel van tüntetve a vízszint, melyre figyelnünk kell. A hűtőfolyadék ne legyen víz, a legjobb az erre a célra árusított folyadék. Ezeket a munkálatokat kizárólag hideg motor esetén végezzük el. Erre nagyon ügyeljünk!

A következő az ablakmosó tartály. Fontos, hogy ne sima vízzel töltsük fel, hanem nyári ablakmosó folyadékkal, mely feloldja a bogárpiszkot. Az akkumulátor ellenőrzése nagyon egyszerű, csak a pólusok csatlakozását kell szemügyre venni, és ha korróziót észlelünk, azt csiszolópapírral távolítsuk el. Az akkumulátor fedelét töröljük szárazra, hogy az esetlegesen lecsapódó nedvesség ne okozzon rövidzárlatot. Ha nem észlelünk semmi különöset a motor környékén, akkor zárjuk le a motorháztetőt, és ezen a területen máris megtettünk minden tőlünk telhetőt.

Ezután a gumik ellenőrzése következik. Vizsgáljuk meg, hogy látunk-e repedéseket a felületükön. Ha igen, ne habozzunk, cseréljük le őket. A guminyomást mérőórával ellenőrizhetjük, és a helyes értékre állítsuk be, mert ezzel a fogyasztást is csökkenthetjük, illetve a kopást is ki tudjuk egyenlíteni. A fényszórók ellenőrzése nagyon egyszerű, hiszen csak meg kell kérnünk valakit, hogy üljön be az autóba, és kapcsolja fel a lámpákat meg az irányjelzőket, lépjen rá a fékpedálra, majd tegye hátramenetbe a váltókart. Ha minden világít, köszönjük meg a segítséget, és ha felnőtt emberről van szó, kínáljuk meg egy pálinkával, ha pedig kiskorúról, akkor egy üdítővel, mivel elég sok pénzt takarított meg a családi kasszának — egy rendőri ellenőrzés során ugyanis borsos számlát fizetnénk akár csak egy hibás lámpáért is. Az ablaktörlőket is ellenőrizzük, hogy a gumirészük elasztikus-e, és ha nem, cseréljük le. Végül tankoljuk meg az autót. Ha meggyőződtünk róla, hogy minden be van pakolva, induljunk el, és kezdjük el élvezni az utazást, hiszen nyaralunk.

Szerencsés utat és jó nyaralást mindenkinek!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..