home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Sugovica Mózes
B. FOKY István
2013.06.06.
LXVIII. évf. 23. szám
Sugovica Mózes

(Részlet az azonos című, fiatal horgászokat megszólító ifjúsági regényből)

Csak mentem a lány nyomában, akárha egy puli kísérné, közben azon törtem a fejem, hogy valami hiba lehet a Hótatinál, aki csak úgy ukmukfukk — szinte máról holnapra — olyannyira vallásossá vált, hogy még Mózes elejtéséről is lebeszél bennünket. Vagy talán annyira megérintette a tisztelendő úr föltételezése annak a bizonyos kápolnának a Dunába borulásáról, hogy annak hatására most azt képzeli, a Jóisten a hajlékába fogadta az óriásharcsát, s örök időkre megvédi mindazoktól, akik meg akarják fogni? Ilyen és a hasonló gondolatok után már a Házi-tanya bejáratánál szóltam csak oda Házi tündérnek:
— Azt gondolom, hogy utána kellene néznünk annak a kápolnának.
— Melyiknek?
— Amelyikről a tisztelendő úr beszélt.
Furcsán nézett rám a lány, pedig az övéhez hasonló, galagonyaszín szemmel nem is lehet furcsán nézni másokra. Szóval: a tekintetében akkora kérdőjelet láttam, hogy szinte letettem róla, hogy tovább ismertessem vele az esetleges teendőinket.
— Ha esetleg kecskebéka lennél vagy jobbik esetben maga Mózes, akkor talán utánanézhetnél a dolognak, de ilyen cingár szárazföldiként semmi esélyed sincs rá — jelentette ki ellentmondást nem tűrő hangon, és az oldalra kicsapott gidáival kezdett foglalkozni, mert a karám innenső részét megroggyantották.
Csak rövid ideig voltam csendben. Most olyan elhatározásra jutottam, hogy itt az ideje a cselekvésnek, mert nem lehet ezt csak egy kézlegyintéssel elintézni, nem hagyom, hogy önző módon lebeszéljen a nagy lehetőség kihasználásáról — mármint a Jóistennel való társalgásról.
— Az éjjel rendesen kialszom magam, és reggel, pirkadatkor lebukok a kápolnába, hogy kissé körülnézzek benne — mondtam csökönyösen, és már indultam volna a tanyánk felé, amikor a szava megállított.
— És mit mondasz neki?
— Kinek mit mondok? — kérdeztem.
— A Jóistennek — mondta, majd megkérdezte: netán magával Mózessel akarok beszélni?!
— Egyikkel is meg a másikkal is, ha minden jól megy! — adtam a nagyképűt, azzal nagy léptekkel indultam az egykori hódunai fészek felé.
A kapitányt az udvaron találtam. Éppen vastagabb vesszőből sövénykerítést font a szárnyasoknak, mert mindig elkószálnak a földekre, és Sára asszony már többször szóvá tette, hogy dézsmálják a veteményesét.
Leültem Janóval szemben egy tuskóra, és figyeltem a munkáját.
— Kifutja ebből egy karos sámlira is, azon aztán úgy üldögélhetsz, akár egy királyfi a trónján — biztatott a kapitány, miközben olyan ügyesen hajtogatta a vesszőket, hogy a mozdulatait alig tudtam követni. Egyszer csak hirtelen megállt a keze, és azzal az égszínkék szemével úgy meredt rám, mint a csavargásból megtért kutya a zárt kapura.
— Te meg min töröd a fejed? Látom úgy feszíti, majd szétpattan. Valami baj van, Pisti?
— A Házi lánynak megígértem, hogy lebukok a kápolnába — mondtam, és mivel a kapitány szigorú tekintete csak nem akart enyhülni, azonnal magyarázkodni kezdtem, hogy: ugyan már, ez annyi, akár a semmi, hiszen amilyen formában vagyok, magát a Baracskát is átbukhatnám minden nehézség nélkül.
— Az elfelé és a lefelé meg az innen oda vagy az innen le, az kettő, fiam! Ilyen korban ezeket már illene megkülönböztetned — oktatott jóakaratún, és én már-már feladtam volna az egész kalandot, ha nem jut eszembe Örzse nagymama meséje a kapitányról, aki a Dunán a gőzöse alá bukva egy hatalmas uszadéktól szabadította meg a hajócsavart, és azután napokig az ágyat nyomta, mert megerőltette a tüdejét.
— És a Duna aljára ki járt le legénykedni? — kérdeztem keményen.
— Az más eset volt, és muszáj volt, mert a kenyérről volt szó — ágaskodott az indulat Janó apóban, és megint úgy nézett rám az égszínkék szemével, hogy azt hittem, mindjárt lenyel keresztben.
— Most is a kenyérről van szó — mondtam dacosan.
— Miféle kenyérről, te gyerek? Már megint fantáziázol, vagy a bajt keresed? Mert ha nem tudnád: aki keres, az talál is! — jelentettre ki a kapitány, s mondhatom, jólesett az aggódása, mert abban az időben, amikor alig tízévesen napokra eltűntünk a hozzátartozóink közeléből, hogy bejárjuk a háborús események színhelyeit, bizony nemegyszer jutott eszembe, vajon aggódik-e értünk egyáltalán valaki. A gondoskodás fontosságára akkor döbbentem rá, amikor a Döglött-Baracska melléki partizán megfigyelőnél — melyet három magas bükkfa tetejébe ágyaztak fészekként a Batinát rohamozók — talált kézigránátok egyike szétroncsolta a kis Rózsa kézfejét, és azt sem tudtuk, mitévők legyünk.
— Nem leszek egyedül, mert a földkerekség legokosabb vízi kutyája vigyáz rám a csónakból — mondtam Janó apónak, aki ennek hallatára megnyugodni látszott, hiszen baj esetén Bársony mindenkit odacsődített volna, aki él és mozog a környéken.
Azt már előbb tudtam, hogy a búvárkodók kibiztosítják magukat, és összeköttetésben maradnak a külvilággal. Találtam is a kapitány lomtárában megfelelő hosszúságú kötelet, amit a derekamra köthetek, a másik végét pedig a csiklihez erősíthetem. Intettem Bársonynak, hogy: kiskomám, menjünk szép csendesen a dolgunkra!, és a kutya tekintete köszönetet sugárzott, hogy ekkora bizalommal vagyok iránta.
A Kápolna-verem környékét déli napsütés szurkálta lándzsáival, amikor a könnyű vízi járművet magam alá vettem. Még eszembe jutott, hogy feladtam a reggeli merülés tervét, mivel sokkal jobb látási viszonyok közepette merülhetek a déli órákban, amikor éltetőnk sugarai merőlegesen esnek a vízre, a legjobb látási viszonyokat teremtve meg kalandosnak ígérkező fölfedezőutamhoz.
A part vagy harminc méterre lehetett tőlem, amikor csendre intettem a csiklit, és a kötél egyik végét hozzá, a másikat pedig magamhoz erősítettem.
— Bársony, ha bajban leszek, majd rángatom a kötelet, hogy megmenthess — adtam ki az utasítást a kutyának, mire az vinnyogni kezdett, és a szája szélét nyalogatta, mintha csak kedvenc falatjával, a nyárson sült szalonna bőrével kecsegtetném.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..