home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Sporttörténeti konferencia Tornyoson
Tóth Tibor
2013.06.12.
LXVIII. évf. 24. szám
Sporttörténeti konferencia Tornyoson

Az Európai Sporthagyomány-őrző Egyesület, a Zalai Sportmúzeumért Alapítvány, a dr. Mező Ferenc Olimpiai Baráti Kör és a Tornyosért Civilszervezet közreműködésével a tornyosi Művelődési Házban megtartották a XXIX. Nemzetközi Sporttörténeti Konferenciát jeles anyaországi és erdélyi előadók részvételével.

A rendezvényen beszélgetés is folyt a vajdasági magyarság egyetlen olimpiai bajnokával, a röplabdázó Mester Gyulával, és több kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők. Válogatást láthattak például Árok Ferencnek, az ausztrál labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitányának az ötödik kontinensről hozott ereklyéiből, Szabó Palóc Nándornak, az 1988-as szöuli és az 1992-es barcelonai nyári játékok résztvevőjének az emlékérmeiből, Tóth Károly birkózónak, az 1936-os berlini olimpia résztvevőjének az éremgyűjteményéből, Losonc Rezső, magyarkanizsai faszobrász sport témájú alkotásaiból, a zentai Bélyeggyűjtő Egyesület filatelistáinak olimpia témájú bélyegeiből, valamint több sportkönyv és sportújság gyűjteményéből.

A magyar és a székely himnusz elhangzása után Csíkos János tartományi ifjúsági és sportügyi segédtitkár köszöntötte az egybegyűlteket.

— A kiállítást végignézve örömmel nyugtáztam, hogy mi, magyar nemzetiségűek is milyen nagy számban vettünk részt az eddigi olimpiákon. Az idei londoni nyári játékokon is milyen sok vajdasági magyar versenyző vett részt. Fontos emlékeznünk az egykori kiváló sportolóinkra, de a fiatal nemzedéknek is meg kell alapoznunk a jövőjét. Kapcsolatot teremtettünk a magyar kormánnyal, és szeretnénk, ha a délvidéki magyar sportolóknak meglennének mind a magyar nyelven való tanulmányhoz, mind a sportoláshoz szükséges feltételeik, melyek nélkülözhetetlen elemei a fejlődésüknek és a még jobb eredményüknek. A titkárság működésbe léptette a diáksport stratégiát, melynek a fiatalok figyelmének sport felé terelése a célja. Napjainkban, a modern technika világában egyre kevesebben mozognak, noha rendszeres testmozgásra szükség van az erőnléti és az egészségi állapot megőrzése és javítása végett. Ha a sportstratégiánkat a tartomány elfogadja, jobb sportfeltételeket teremthetünk fiataljainknak, ők nagyobb kedvvel sportolnak, s közülük könnyebben kitűnnek a jobbak, a tehetségesebbek — mondta többek között Csíkos János.

A köszöntőbeszéd elhangzása után könyvbemutató következett: a nagykanizsai Kis János és a tornyosi Vajda Attila Délvidéki magyar olimpikonok című könyvével ismerkedhetett meg a közönség.

— Figyelmeztettek, hogy a világháló nem mindig tartalmaz pontos adatokat, ezért igyekeztem könyvtári anyagokat gyűjteni, valamint az egykori olimpikonokkal kapcsolatba lépni — közölte Vajda.

A könyvet Kubát János egykori asztalitenisz-edző méltatta, majd felidézte azokat az időket, amikor 1936-ban, hatéves korában saját maga is részt vett a Berlinbe utazó olimpiai lángot kísérők csapatában. Emlékeztetett rá, hogy a történelem folyamán a Nyugat és a Kelet is már többször próbálta megszüntetni az ötkarikás játékokat, de nem sikerült nekik, hiszen az olimpia örök.

Az előadások sora a nagykanizsai Kis Jánosnak, az Európai Sport-hagyományőrző Egyesületnek és a dr. Mező Ferenc Olimpiai Baráti Kör elnökének a beszámolójával kezdődött, melyben a magyar színekben indult délvidéki olimpikonok közül mutatott be néhányat. Kiemelte, hogy a mai Szerbia területén öt olimpiai aranyérmes, hat érmes és huszonhárom olimpikon van, aki magyar színekben vett részt a világversenyen.

A 2010-ben indult tóthfalusi sportakadémia történetével, működésével Utasi Jenő atya, a Nyers István Labdarúgó-akadémia elnöke és Bata Ferenc, az akadémia alelnöke ismertette meg a jelenlévőket.

— Jelenleg három generáció (U-15, U-17 és felnőttek) versenyez a különféle versenyfokozatokban. Felnőttcsapatunk a Tisza menti liga éllovasa, és nagy esélye van a szabadkai körzeti ligába kerülésre. Ősztől már nemcsak labdarúgás szerepel a kínálatunkban, hiszen a pécsi Rátgéber Akadémia közreműködésével női kosárlabdaképzést is bevezetünk — emelték ki.

Csiki András, Hargita Megyei Sportigazgató az erdélyi labdarúgás múltjáról és jelenéről tartott tartalmas előadást, Somlai Attila lepsényi sporttörténet-kutató Kis országok — nagy sikerek, óriás törpék az olimpiákon címmel tizennégy olyan olimpiai bajnokot mutatott be, aki saját országa egyetlen olimpiai aranyérmét szerezte meg, a körmendi Mecsériné Doktor Rozália könyvtárvezető pedig az Olimpikonok filmvásznon című előadásában a sport és a show-business összefonódására világított rá.

A konferencia záróakkordjaként Vajda Attila az egyetlen vajdasági magyar olimpiai bajnokkal, a szabadkai Mester Gyulával (röplabda, Sydney, 2000) beszélgetett pályafutásáról, a sydneyi olimpiáról, az olimpiai aranyéremről.

Hamarosan egy újabb könyvvel gazdagodik a vajdasági magyar sporttársadalom, hiszen jövő év áprilisában megjelenik Táborosi László: A Délvidék sporttörténete 1841—1920, Vajdaság sporttörténete 1920—1944 című könyve.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..