home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Sport, 2023
Tóth Tibor
2023.12.30.
LXXVIII. évf. 52. szám
Sport, 2023

Annak ellenére, hogy a lassan mögöttünk hagyott 2023. évben nem rendeztek labdarúgó-világ- vagy -Európa-bajnokságot, sem nyári olimpiát, az esztendő bővelkedett sporteseményekben. Az alábbiakban, a teljesség igénye nélkül, megpróbáljuk összefoglalni 2023 legjelentősebb sporteseményeit.

405. hét a világranglista élén

Novak Đoković hétfőn a 405. hetét kezdte az ATP-világranglista élén. A szerb klasszis eddig egyedül annyi időt töltött a világranglista élén, mint tizennyolc korábbi világelső (Edberg, Courier, Kuerten, Murray, Năstase, Alcaraz, Wilander, Medvegyev, Roddick, Becker, Safin, Newcombe, Ferrero, Muster, Rios, Kafelnyikov, Moya, Rafter) együttvéve, a felsoroltak összesen 397 hétig vezették az ATP-világranglistát. A világranglista élén töltött legtöbb hét az ATP 1973 óta számított rangsora szerint: Novak Đoković (405 hét), Roger Federer (310), Pete Sampras (286), Ivan Lendl (270), Jimmy Connors (268), Rafael Nadal (209), John McEnroe (170), Björn Borg (109), Andre Agassi (101), Lleyton Hewitt (80) stb. Đoković bejutott mind a négy Grand Slam-torna döntőjébe, az ausztrál nyílt teniszbajnokságon a görög Tsitsipast, Párizsban a norvég Ruudot (ez volt a szerb játékos 23. Grand Slam-torna-győzelme, mellyel új rekordot állított fel), az amerikai nyílt teniszbajnokságon pedig az orosz Medvegyevet győzte le (24. Grand Slam-torna-győzelmével újabb csúcsot állított fel), csupán Wimbledonban az angol nyílt teniszbajnokság döntőjét veszítette el a spanyol Alcarazzal szemben. Az ATP-tornák közül a többi közt Adelaidben és Cincinattiben is diadalmaskodott, az év vége felé pedig az olasz Jannik Sinner feletti győzelmével 7. alkalommal (korábban egyetlen teniszező sem győzött ennyiszer ezen a tornán) nyerte meg az ATP-világbajnokságot, ez egyúttal pályafutása 98. tornagyőzelme is volt. A zentai Györe László Hamburgban döntőt játszott, a Grand Slam-tornák közül pedig Wimbledonban és New Yorkban a 3. fordulóig jutott, ott azonban vereséget szenvedett Tsitsipastól, illetve ötjátszmás, nagy csatában Đokovićtól. A legújabb sikert a Novi Pazar-i Hamad Međedović aratta, aki megnyerte az Új Generációk nevű tenisztornát, mely a junior-világbajnokságnak felel meg.


Novak Đoković (Szalai Attila karikatúrái)

 

A magyar és a szerb labdarúgó-válogatott is kijutott az Európa-bajnokságra

Magyarország zsinórban harmadszor, összességében ötödik alkalommal, Szerbia pedig 2000 óta először (akkor még Szerbia és Montenegró néven) jutott ki az Európa-bajnokságra. Mindkét válogatott a G jelű csoportban kapott helyet, ahol Magyarország öt győzelemmel és három döntetlennel (vereség nélkül!) végzett az 1. helyen a négy győzelmet, két döntetlent és két vereséget jegyzett Szerbia, valamint Montenegró, Litvánia és Bulgária előtt. A magyarok és a szerbek összecsapását mindkétszer Marco Rossi fiai nyerték, mivel Belgrádban és Budapesten is 2:1-re verték Dragan Stojković kiválasztottjait. A június 14-e és július 14-e közti, németországi Európa-bajnokságon Magyarország az A jelű csoportba került, ahol a házigazda Németországgal, Skóciával és Svájccal mérkőzik, míg Szerbia a C csoportba került Anglia, Dánia és Szlovénia társaságában.

 

A háló felett

A szerb női röplabda-válogatott ezüstérmet nyert a belga, olasz, német, észt közös rendezésű Európa-bajnokságon. A hatszoros Bajnokok Ligája-győztes, olasz Giovanni Guidetti irányította szerb csapat a csoportban Lengyelországot, Ukrajnát, Belgiumot, Szlovéniát és Magyarországot megelőzve végzett az 1. helyen, majd az egyenes kieséses szakaszban Svédországot, Csehországot és Hollandiát búcsúztatva jutott a döntőbe, ahol azonban 3:2-es vereséget szenvedett Törökországtól. Magyarország pont nélkül csoportjában az utolsó helyen végzett. A szerb férfiválogatott az olaszok mögött, de a németek, belgák, észtek és svájciak előtt a 2. helyen végzett csoportjában az olasz, bolgár, északmacedón, izraeli rendezésű kontinenstornán. A nyolcaddöntőben a cseheket még legyőzték a szerbek, a negyeddöntőben azonban kikaptak a későbbi győztes Lengyelországtól.

 

A palánkok alatt

Ezüstérmet nyert a szerb férfi-kosárlabdaválogatott az Indonéziában, Japánban és Fülöp-szigeteken rendezett világbajnokságon. A Nikola Jokić nélkül pályára lépő kékek Puerto Rico, Dél-Szudán és Kína legyőzésével jutottak a negyeddöntőbe, ahol Litvániát, az elődöntőben pedig Kanadát győzték le, a döntőben azonban meglepetésre nem bírtak a kiválóan játszó német válogatottal. A magyar női kosárlabda-válogatott a 4. helyen zárta az izraeli—szlovén közös rendezésű Európa-bajnokságot. A magyar együttes Szlovákiát és Szerbiát legyőzve, Törökországtól 1 pontos vereséget szenvedve jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba, ahol Csehországot 1 ponttal legyőzte, ám az elődöntőben 9 pontos vereséget szenvedett Spanyolországtól. A bronzmérkőzésen Franciaország is jobbnak bizonyult Magyarországnál, mely a 4. helyen zárta a tornát. Az Eb-t Belgium nyerte, a címvédő Szerbia az 5. helyen zárt.


Nikola Jokić

A zombori Nikola Jokić vezetésével története során először nyerte meg az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságot (NBA) a Denver Nuggets együttese. A coloradói csapat a döntőben 4:1-es összesített eredménnyel múlta felül a Miami Heat együttesét. A döntő legértékesebb játékosának (MVP) a szerb centert választották, aki sporttörténelmet írt, ő lett ugyanis az első játékos az NBA-ben, aki a rájátszásban a pontok, a lepattanók és a gólpasszok rangsorában is az élen zárt.

A szerb férfi 3x3-as kosárlabda-válogatott 5. alkalommal nyerte meg az Európa-bajnokságot, majd a bécsi világbajnokságon sem talált legyőzőre, a döntőben ugyanis az Egyesült Államok együttesét utasította maga mögé, és ezzel 6. alkalommal bizonyult a világ legjobbjának.

A férfi-Euroligát a Real Madrid nyerte az Olimpiakosz feletti 1 pontos győzelmével. A belgrádi Partizan a negyeddöntőben már két mérkőzést megnyert a három győztes találkozóig tartó párharcban, ám a Real fordított, és három, zsinórban megnyert mérkőzéssel került a legjobb négy közé. A női Euroligában török házidöntőt játszottak, ahol a Fenerbahçe 99:60-as győzelmet aratott a Mersin felett.

 

A parketten

A címvédő Dánia nyerte a svéd—lengyel közös rendezésű férfi-kézilabdavilágbajnokságot, miután a döntőben 34:29-re legyőzte Franciaországot. A magyar együttes a negyeddöntőben Dániától szenvedett vereséget, a szerb csapat viszont nem jutott az egyenes kieséses szakaszba, miután középdöntős csoportjában Norvégia és Németország mögött a 3. helyen végzett.

Franciaország nyerte a norvég—dán—svéd közös rendezésű női kézilabda-világbajnokságot, miután a döntőben legyőzte a címvédő Norvégiát. A magyar válogatott az olimpiai selejtezőt érő, de csalódást keltő 10. helyen zárta a tornát, a szerb együttes azonban még jobban leszerepelt, Uroš Bregar játékosai ugyanis a 21. helyen végeztek.

Döntőt játszhatott a Ferencváros a női kézilabda-Bajnokok Ligájában, de a serleget nem sikerült megkaparintani, mert a zöld-fehérek 28:24-es vereséget szenvedtek a norvég Vipers Kristiansand gárdájától. A nagy esélyes Győri Audi ETO a bronzérmet szerezte meg. Óriási sikert ért el az újvidéki Vojvodina férficsapata, miután az EHF Európa-kupa döntőjében mindkét mérkőzésen jobbnak bizonyult a címvédő norvég Nærbø együttesénél, és története során először nyert meg egy európai kupasorozatot.

 

A vízben

Fukuokában rendezték a vizes világbajnokságot, melynek férfi-vízilabdatornáját Magyarország nyerte meg. A magyar csapat Horvátország, Japán és Argentína előtt diadalmaskodott a C csoportban, így egyenes ágon jutott a negyeddöntőbe, ahol büntetőkkel verte Olaszországot, az elődöntőben egy góllal bizonyult jobbnak a spanyoloknál, a döntőben pedig ötméteresekkel győzte le Görögországot. A szerb válogatott a spanyolok mögött a 2. helyen jutott tovább a csoportból, majd Japánt és Olaszországot legyőzve került az elődöntőbe, ahol vereséget szenvedett Görögországtól, ahogy a bronzmérkőzésen Spanyolországtól is. A magyar női válogatott a csalódást keltő 6. helyen zárta a vb-t.

A klubvízilabda terén két trófeát szereztek a magyar csapatok: a férfi-Európa-kupát a Vasas, a nőit pedig az UVSE (a döntőben a Ferencvárost legyőzve) nyerte meg. A férfi-Bajnokok Ligájában a Novi Beograd egészen a döntőig jutott, ott azonban kikapott az olasz sztárcsapattól, a Pro Reccótól.

 

Magyarországi sportolók sikerei

Három éremmel zárta Magyarország a fukuokai vizes világbajnokság úszóversenyeit. Aranyérmet nyert Kós Hubert 200 háton, ezüstérmes lett Rasovszky Kristóf nyílt vízi úszásban a 10 km-es távon, valamint csapatban a Fábián Bettina, Olasz Anna, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid alkotta magyar együttes.

Öt éremmel zárták a magyar úszók a romániai Otopeniben megrendezett rövidpályás úszó-Európa-bajnokságot. Két érmet a zentai származású Szabó Szebasztián szerzett, aki 50 méter pillangón és 50 méter gyorson is a dobogó második fokára állhatott. Bronzból hármat nyert a magyar küldöttség: Késely Ajna 800 és 1500 gyorson, Márton Richárd pedig 200 pillangón csapott harmadikként a célba.


Koch Máté

A magyar vívók három arannyal és egy bronzzal az olaszok mögött a 2. helyen végeztek a milánói olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság éremtáblázatán. Aranyérmet Koch Máté nyert párbajtőregyéniben, valamint a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összetételű férfi- és a Márton Anna, Pusztai Liza, Battai Sugár Katinka, Szűcs Luca alkotta női kardcsapat. Az egyetlen bronzérmet Szilágyi Áron nyerte kardban.

Nagyszerű teljesítménnyel nyerte meg a Berecz Zsombor vezette magyar együttes a Star Sailors League Gold Cup elnevezésű versenyt, mely a vitorlázók csapat-világbajnokságának felel meg. Az Adorján Csaba, Bakóczy Róbert, Berecz Zsombor, Goszleth Marcell, Gyapjas Zsombor, Huber Lél, Lillik Ákos, Majthényi Szabolcs, Németh Áron, Németh Domonkos, Takácsy Levente, Tomai Balázs, Varjas Sándor alkotta magyar csapat az olaszokat, a hollandokat és a spanyolokat megelőzve végzett az 1. helyen.

 

A sportok királynőjének világából

Augusztusban Budapesten rendezték meg a szabadtéri atlétikai világbajnokságot, melyen a magyar és a szerb versenyzők is egy-egy érmet nyertek. A házigazdák egyetlen érmét, egy bronzot, Halász Bence nyerte kalapácsvetésben, míg Szerbia Ivana Španović-Vuleta révén egy arannyal térhetett haza a magyar fővárosból, hiszen ő távolugrásban állt a dobogó legfelső fokára. A könyöksérüléssel küzdő Világos Adriana nem jutott a gerelyhajítás döntőjébe, és végül a 16. helyen zárta élete első felnőtt-világbajnokságát. A kishegyesi versenyző sérülése előtt több kiváló eredménnyel örvendeztette meg a sportág kedvelőit, hiszen megnyerte az U20-as Európa-bajnokságot és a Balkán-bajnokságot, a portugáliai dobó-Európa-kupán bronzérmet szerzett, az ostravai meetingen a 2. helyet szerezte meg, a svájci Lausanne-ban, a Gyémánt Liga egyik állomásán és a krakkói Európa Játékokon pedig a 4. helyen végzett. Az év vége felé a Balkán Atlétikai Szövetség a 2023. év feltörekvő csillagának választotta.

Az isztambuli fedett pályás Európa-bajnokságon Elzan Bibić 3000 méteren, Ivana Španović-Vuleta pedig távolugrásban szerzett bronzérmet.


Világos Adriana

 

A szőnyegen

A birkózó-világversenyek sorozatát a zágrábi Eb nyitotta, ahol a szerbiai versenyzők négy érmet (Nemes Viktor ezüstöt, Mihail Kadzsaja, Georgi Tibilov és Hetik Cabolov bronzot) nyertek, a magyarországi birkózók pedig hat éremmel (Takács István arannyal, Orsós Sztálvira és Bognár Erika ezüsttel, Vlagyiszlav Bajcajev, Ligeti Dániel és Lévai Zoltán bronzzal) zárták a kontinenstornát. A belgrádi világbajnokságon a szerbiai birkózók közül Stevan Mićić arany-, Nemes Máté, Hetik Cabolov és Georgi Tibilov bronzéremmel térhetett haza, a magyar válogatottból Iszmail Muszukajev és Losonczi Dávid aranyérmet, Fritsch Róbert pedig ezüstérmet nyert. Újhelyi Evelin, a magyarkanizsai Potisje versenyzője bronzérmet nyert a 63 kg-os mezőnyben a tiranai serdülő-Európa-bajnokságon, a szintén a Potisje csapatát erősítő Nagy Fanni (76 kg) pedig Bukarestben, az U23-as Eb-n állhatott a dobogó harmadik fokára.


Nemes Máté

 

Lövés, góóól!

A magyar labdarúgó-bajnokság 2022/23-as idényét a Ferencváros nyerte, a szerb bajnokság győztese a Crvena zvezda, az angoloknál a Manchester City, a németeknél a Bayern München, a spanyoloknál a Barcelona, az olaszoknál a Napoli, a franciáknál pedig a PSG nyerte meg a bajnoki címet. A TSC a belgrádi Crvena zvezda mögött a 2. helyen végzett a szerb bajnokságban, és kijutott a nemzetközi porondra. A Bajnokok Ligája selejtezőjében a portugál Braga túl erősnek bizonyult, így a topolyai csapat az Európa Liga csoportkörében folytathatta, ahol egy döntetlennel és öt vereséggel a csoport 4. helyén fejezte be európai szereplését. Térségünk országai közül Horvátországban a zágrábi Dinamo, Boszniában a mostari Zrinjski, Montenegróban a podgoricai Budućnost, Észak-Macedóniában a Struga, Szlovéniában pedig a ljubljanai Olimpia hódította el a bajnoknak járó serleget. A szerb női bajnokságot zsinórban 14., összességében 15. alkalommal a szabadkai Spartacus nyerte meg, a TSC Magyarkanizsa a 3. helyen végzett, a magyarországi pontvadászat győztese pedig a Ferencváros lett. A férfi-Bajnokok Ligáját a Manchester City, az Európa Ligát a Sevilla, a Konferencia Ligát a West Ham United nyerte, a női BL-győztes pedig a Barcelona csapata.


Szoboszlai Dominik 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..