home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Sokfejű sárkányok
Szerda Zsófia
2022.03.24.
LXXVII. évf. 12. szám
Sokfejű sárkányok

S ahány fej, annyi kép, szobor, installáció, üzenet, lépcső, hal és bőr. Kígyóbőr. A Sárkány fivérek Szivárgás című kiállítása a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban látható március 28-áig. Egy jóleső merülés, árral szemben, vagy azt követve, ezt döntse el mindenki maga. Mindenesetre érdemes lesz megjegyezni Sárkány Tamás és Sárkány Balázs nevét.

Galéria és alagsor. Ez a képtár beosztása. Az alagsor azonban most fentről láthatatlan. Egy fekete lepel alá rejtőzik, csak lépcsőn lehet lejutni, hogy még több létrával találkozzunk, emeletekkel, dobozokkal, kereszttel, fával és hosszú nyakú lámpákkal, melyek maguk is valamiféle lényekként okádják magukból a fényt, figyelik Sárkány Tamás alkotásait.

— Alámerülni a tudatalatti félhomályába, ahol a létralények és a háromfejű lámpasárkány sejtelmes körvonalai fogadnak, és ahol a bolyongók labirintusán áthaladó, megtisztuló lélek az öreg létrán keresztül feljut a fénybe, ebben a vizuális élményben lesz részünk, melyet Sárkány Tamás festményei, objectjei és installációi sajátos képzőművészeti nyelvezettel jelenítenek meg. A létra mint az ég és a föld összekötője (eldőlve akár akadálya is lehet) a különböző kozmikus rétegek kapcsolatának jelképe. Vertikális felemelkedést is nyújt — mondta Sagmeister Laura a kiállításmegnyitón.

A galériára lépve Sárkány Balázs faszobrai, festményei fogadnak. Balra egy függönyként felakasztott óriási, levetkőzött, lehántott, pikkelyes „bőrdarab”, talán egy óriási hal oldaláról. Kígyók és bőreik, levetve és viselve, központi elemként egy aranyozott „félhal”. Az alkotás címe: Másfél kívánság. Fölötte egy puritán aranyhal festménye. A kígyó levetkezi bőrét, újat növeszt, mindig megújul, megszépül, felfrissül.

— A kígyó motívuma a folyamatos egy irányba haladást, mozgást, fejlődést szimbolizálja, melyben a szereplő a folyamatos gyarapodás által kinövi saját bőrét, majd elhagyva azt újat növeszt. Az embernél jelképezi még a lelki, szellemi fejlődést is, melynek folyamán a levedlett bőrt nem hagyjuk hátra, hanem mementóként magunkban hordozzuk. Az elkészített kígyóbőrök ezekre a belső küzdelmekre és fejlődésre, önmagunk meghaladására reflektálnak.

Állati és művészi megújulás, újragondolás, továbbfejtés. Finom színek, semmi harsányság, a két művész munkái mégis sokkal tovább élnek bennem, úszkálnak a fejemben, létrákon csusszannak alá, fölé.

A fiatalok a kiállítás sok falából egyet édesapjuk, Sárkány József munkáinak szenteltek, mintegy tiszteletadásként, hiszen egyértelmű, hogy a művészi vénát, valamint a nyitott szemet és gondolkodást neki is köszönhetik.

A megnyitót Tilinkó Luca hegedűjátéka színesítette.

Fényképezte: Szerda Zsófi

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..