home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Sikeresnek ígérkező autók 2020-ban (2.)
Lábadi Loránd
2020.03.25.
LXXV. évf. 12. szám
Sikeresnek ígérkező autók 2020-ban (2.)

Az autógyártó cégek 2020-ban is, mint minden évben, gondoskodnak arról, hogy nekünk, vásárlóknak ne legyen olyan egyszerű dolgunk, amikor gépkocsit szeretnénk venni.

Ez jó, mivel így valamivel előnyösebb áron tud az ember jó autóhoz jutni. Bőséges a kínálat, és nem is tudjuk elképzelni, hogy ki fogja megvásárolni azt a sok legyártott modellt, de a végén mindegyik gazdára talál. A tavalyi évben elkezdett, majd az idén befejezett új autók már meg is érkeztek a szalonokba, és itt már meg is lehet őket nézni. Hihetetlen változásokat tapasztalhatunk egyes modelleknél, ami a benzin- és a dízelmotorok legújabb típusait illeti, de a tisztán elektromos meghajtásúak háza táján is találunk furcsaságokat. A hozzáértők szerint 2020 az autóiparban valóságos háborút hoz, melyben az erőforrások fognak egymással viaskodni, hogy melyik a legjobb és a környezetkímélőbb.

A nagy gyárak mellett bemutatkozik a cseh autógyártás is a Škoda Vision E modellel. A kidolgozása egy kicsit emlékeztet a német precizitásra, mivel eddig eléggé sarkosak voltak a piacra dobott példányok. Ez viszont egy kicsit hasonlít a BMW nagyobb modelljeire. A csehek is tudnak szép autót tervezni, amit tapasztalhattunk a ’70-es, ’80-as években. Nos, az új jármű hossza 4656 mm, szélessége 1926 mm, magassága 1613 mm, öntömege 1800 kg, és mivel tisztán elektromos meghajtású, az akkumulátora 83 kWh teljesítményű. A hatótáv 450 és 500 km között mozog, ami nagyon jó. A hajtásrendszere 225 kW teljesítményű, és ebben az esetben a motor teljesítménye 306 LE, a gyorsulása is határozottan jó, 5,9 másodperc, a végsebessége 180 km/h. Az autó kényelmes, így hosszabb úton is gondtalanul utazhat a család.

A Mercedes EQA EV egy tisztán elektromos autó, és már a neve is komolyságot, megbízhatóságot tükröz, ami így is van, mivel a teljesítménye eléri a 268 lóerőt, a gyorsulása pedig 4,8 másodperc. Hossza 4285 mm, szélessége 1810 mm, magassága 1428 mm, öntömege 1500 kg, tehát egy könnyebb autó, ami a nagyobb hatótávját is elősegíti, és így eléri a 350 kilométert. A 2020-beli kiadás egy előző modellből lett kifejlesztve, és a fő hangsúly a hatótáv megnövelésére lett helyezve, mely csak részben sikerült, de a továbbiakban is ezen dolgoznak, mivel ennyivel a Mercedes nem elégszik meg. Hiába, ez a német mentalitás.

A Honda E egy vadonatúj városi modell, mely minden szempontból lehetne akár családi autó is, de a tervezők csak egy kis, maximálisan mozgékony, kényelmes és akár egy négytagú família szállítására is alkalmas járművet gondoltak gyártani. A méretei láttán nem az első, mely, mondjuk úgy, többfunkciós. Gondoljunk csak a Fiat 500-ra, mely ugyancsak megállta a helyét szinte mindegyik kategóriában. Hossza 3894 mm, szélessége 1752 mm, magassága 1512 mm, tengelytávja 2530 mm. Az elektromos motor maximális teljesítménye 136 lóerő, végsebessége 145 km/h, tehát városban is, meg autópályán is tudja tartani a megfelelő tempót. Gondoljunk csak arra, hogy a hazai autópályákon a megengedett legnagyobb sebesség 130 km/h, településeken 50 km/h, az iskolák, óvodák közelében pedig 30 km/h. Ami a felszereltségét illeti, az is tökéletes, köszönhetően az automatikus vezérlésű klímaberendezésnek, a programozható töltési időnek, a fűthető első üléseknek, a tolatókamerának, a parkolószenzoroknak és az oldalsó kameratükör-rendszernek. A felsorolást folytathatnánk, mivel van még néhány ráadás, mely más modelleknél külön van számlázva, itt viszont a csomag része. A Honda autók a megbízhatóságukról ismertek, na meg a sok pluszról, ami egyébként a gyár üzletpolitikáját tükrözi.

Az Audi is bemutatkozik egy vadonatúj modellel, melynek méretei másak, mint a Honda E adatai, de külön osztályba is tartozik. Hossza 4458 mm, szélessége 1196 mm, magassága 1416 mm, tengelytávja 2637 mm. Az erőforrások tekintetében lehet választani az 1,5 literes, 150 lóerős TSI turbómotor vagy a 2 literes dízelmotor közül, mely 115, illetve 150 lóerős. A belső tér tágas, a kidolgozást a legmagasabb szintű technológia alkalmazása jellemzi, ami minden Audiról elmondható, de az A3-ra különösen érvényes. A belső égésű motorok még mindig aktuálisak, sőt, tovább is fejlesztik őket, ami arra utal, hogy ez a gyár nem mond le róluk, és a többi járműbe is be szeretné építeni őket. A tisztán elektromos változatok is fejlesztés alatt állnak, ezek is tökéletesek, de a hatótávolság megnövelése létfontosságú, ha versenyben szeretnének maradni a többi gyártóval. Sokan a klasszikus motorok mellett döntenek, elsősorban az ár miatt, ami érthető is.

A felsorolt modellek majd csak a nyár elején kerülnek a szalonokba, de addig is érdemes minél több információt megtudni róluk, ebben nyújt egy kis segítséget a cikksorozatunk. Az elektromos autók továbbra is tartják a meglepően magas árukat, csak néhány év múlva várható mérséklődés. Ez egy kicsit furcsa, hiszen a súlyos környezetszennyezés csökkentése érdekében mielőbb át kellene térni rájuk.

(Vége)


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..