home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Sikeres év van mögöttünk
Szakáll Laura
2024.01.18.
LXXIX. évf. 3. szám
Sikeres év van mögöttünk

Szabadka sikeres évet zárt. 2023-ban több olyan projektum valósult meg, amely a polgárok életminőségét javítja. A részletekről Kern Imre, a város alpolgármestere számolt be.

Elmondható, hogy számos projektum a Vajdasági Magyar Szövetség kezdeményezésére indult el és valósult meg.

— Nehéz volt a 2023-as év, hiszen biztosítani kellett a város minden egyes funkciójának a működését, amit a költségvetés módosításával, illetve a büdzsé nagyszerű megvalósításával sikerült elérni. Mindig hangsúlyozom, a költségvetés elsődleges célja az, hogy az intézményrendszert fenntartsuk, működtessük, hiszen a polgároknak szükségük van azokra a szolgáltatásokra, amelyeket az intézményektől, a közvállalatoktól, illetve az önkormányzattól kapnak. A költségvetés másik részét természetesen a beruházásokra fordítottuk.


Az AkvaPark megtekintése

 

Megvalósuló tervek

— Befejeztük például az AkvaParkot, hogy elsőként az egyik legnagyobb fejlesztéssel kezdjem, de ez tulajdonképpen nem a költségvetésen keresztül történt, hiszen az eszközöket közvetlenül kapta a Park Palics a tartománytól, illetve a köztársaságtól. Arról se feledkezzünk meg, hogy megújult a tó melletti sétány, a Prezident szállótól a Fontana étteremig. Sikerült megvalósítani Bíró Károly házának a felújítását, és tartományi forrásból elkezdjük a könyvtárnak a tervezését az idei évben — ezt ugyanis még tavaly bonyolítottuk le. A legnagyobb projektumok között van a Kispiac és Ludas közti útnak a teljes körű felújítása. Ez egy olyan álom volt, aminek a megvalósulását nagyon nehezen tudtunk elképzelni, azért is csináltunk a 2022-es év végén egy ideiglenes foltozást. Aztán sikerült pénzeszközöket szerezni a tartományban, amit az útra költhettünk. Nagyon szép lett, aki arra jár vagy arra autózik, nézze meg! Ugyancsak sikerült befejezni és működésbe helyezni a ludasi orvoslakást, illetve a Kosztolányi-házat. De építettünk vízvezetéket például Makkhetesen, a Zorka helyi közösségben, illetve a Vasutastelepülésen. Ezek mind kisebb utcák voltak, de fontos, hogy azoknak a polgároknak, akik igényelték ezt a szolgáltatást, teljesüljön a kérésük. A gázművek elvégezték a beruházást, tavaszra indul a ludasiak számára a gázszolgáltatás, emellett készültek tervek az utak felújítására vagy pedig a gázvezeték-, illetve vízvezeték-hálózat bővítésére. Még egy nagyon fontos az utakhoz kötődő projekt valósult meg a múlt év végén, ez pedig a kerékpárút az ipari zónától a kálváriáig, ami szerintem rendkívül fontos, és kötődik ahhoz, hogy pár éve IPA-pályázaton keresztül sikerült biztosítani az eszközöket a tervezésre. Most pedig megvalósítottuk közösen, a teljes városvezetőség, de a Vajdasági Magyar Szövetség volt a kezdeményező.


Útfelújítás Kispiac és Ludas között (Kartali Róbert felvétele)

 

Jobb életminőség

— Szinte felsorolni sem lehet, mennyi projektumunk valósult meg, de nemcsak a beruházások a jelentősek, hanem az is fontos számunkra, hogy különféle eseményeket tudtunk szervezni a városban vagy a zsinagógában, ahol élet van. Ugyanez vonatkozik a palicsi művelődési házra is, ami szépen működik, és sorjáznak a rendezvények. Noszán tizenöt év után fejeződtek be a művelődési ház munkálatai. Hatalmas feladat volt, és hála a magyar kormánynak, ez is megvalósulhatott. Sőt, elindult a napközis foglalkozás az ottani gyerekekkel, pedig kevés faluról mondhatjuk el, hogy van bölcsődéje. A nagy érdeklődést mutatja, hogy mind a 16 férőhely betelt. Ezek hatalmas dolgok, és úgy gondolom, ha mindezeket a szempontokat figyelembe vesszük, nyugodtan elmondhatjuk, hogy 2023 sikeres év volt. Remélem, a 2024-es év is hasonlóan alakul — összegezte Kern Imre alpolgármester, majd hozzátette, ez volt a negyedik költségvetés, melyet ez a városvezetőség alkotott meg, és javasolt a városi képviselő-testületnek, mely pedig végül elfogadta.


A palicsi sétány

 

2024 — a választások éve

— Mindig az volt az alapvető szempont, hogy csak azokat a forrásokat vegyük figyelembe, amelyek reálisan megvalósulhatnak. Ez most sincs másként. Sok eszközt vittünk át a következő évre, főleg a Népszínház munkálataiból kifolyólag, de úgy gondolom, hogy pozitív és jó év elé nézhetünk. Az is tény, hogy választási év áll előttünk, és nem tudhatjuk, hogy az új városvezetőségnek milyen prioritásai lesznek. Azt majd ők fogják megmondani, ez már nem a mi tisztünk ebben a mandátumban. A VMSZ-nek tovább kell vinnie azt a vonalat és vezérelvet, amit az elmúlt négy évben képviseltünk. Ezek közé tartozik a városmag megvédése, Palics, valamint a kültelepülések, illetve a falvaink fejlesztése. Ha ez sikerül, akkor belátható időn belül a kültéri helyi közösségekben, illetve a falvainkban is jobb életminőséget tudunk biztosítani a polgáraink számára. Ez elengedhetetlen abból a szempontból, hogy minél többen maradjunk itt, ne vándoroljunk el. A magyar állam igencsak ösztönzi azokat a cégeket, akik itt, Vajdaságban, Szerbiában szeretnének dolgozni, és remélem, lesznek továbbra is vállalkozók, akik beruházásokban gondolkodnak. A Prosperitati Alapítvány pedig a mi vállalkozóinknak ad lehetőséget a továbbfejlődésre, hiszen már jelenleg is számos nagyszerű üzem működik. Látjuk, hogy a fizetések is emelkednek, de nem túl jó hír, hogy Szegeden épül a hatalmas, elektromos autókat gyártó kínai objektum, mert ez valószínűleg el fogja szippantani a munkavállalóinkat. Igaz, nálunk is nyílnak új vállalatok, még ha nem is olyan nagy volumenűek, mint a Siemens, a Swarovski, a Boysen vagy a Continental, de itt van a szomszédunkban az Aktív Kft., amit magyar beruházó működtet majd, és betonvasat fog előgyártani a megrendelők számára — hallottuk Szabadka város alpolgármesterétől.

Szabadka 2024-re vonatkozó költségvetése 10,3 milliárd dinárt tesz ki. A keretösszegről időben, a vkt december második felében megtartott ülésén döntöttek a testület tagjai, így nem lesz késlekedés a tervezett tételek és a megkezdett projektumok megvalósításában, illetve nem várható gond az intézmények és a közvállalatok zavartalan működésében.

A szabadkai Népszínház


Fotók: Apró József

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..