Séta a sokszínű városban

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Séta a sokszínű városban

Az egyik legcsodálatosabb látnivaló: a négytornyú Püspöki Székesegyház - A szerző fotójaTeljesen véletlenül jutottam el nemrégiben Pécsre, ahol a Magyarok I. Európai Fesztiválja, illetve a jubileumát ünneplő XV. Határon Túli Magyarok Fesztiválja tíz napon át húsz helyszínen csaknem harminc...

Az egyik legcsodálatosabb látnivaló: a négytornyú Püspöki Székesegyház - A szerző fotója

Teljesen véletlenül jutottam el nemrégiben Pécsre, ahol a Magyarok I. Európai Fesztiválja, illetve a jubileumát ünneplő XV. Határon Túli Magyarok Fesztiválja tíz napon át húsz helyszínen csaknem harminc programmal várta a látogatókat. Útitársként szegődtem egy régi barátomhoz, aki amatőr filmesként mutatkozott be. A rendezvény az eddigi hagyományokat folytatva továbbra is elsősorban a Kárpát-medence magyar alkotó- és előadóművészeinek adott lehetőséget, az idén először azonban az Európa más országaiban élő honfitársait is hazavárta. A program összeállítása során ügyeltek arra, hogy minél több műfaj, művészeti ág kapjon helyet, így első alkalommal volt filmvetítés és rockzenei koncert, melyen a zentai Tiarah és Adrenalin együttesek léptek fel. A szervezők ezt azzal indokolták, hogy még inkább szeretnének nyitni a fiatalok felé. A Vajdasági Magyar Amatőrfilm-kurzus elnevezésű estre a Dante Café hangulatos pincehelyiségében került sor. Az alkotók közül csak Szabó László és Szabó Palócz Attila volt jelen A csókai csata, illetve A pipogya hentes visszavág filmekkel, de az érdeklődők megnézhették az óbecsei STÁB csoporttól a Rév és a Látszat, illetve a magyarkanizsai Újvári Zsombortól a Sánta kutya, a Csöndvárosi ramazuri és a Szerbia a Marsig című filmeket is.
Pécs a dél-dunántúli régió és Baranya megye székhelye, egy város gazdag történelmi múlttal, különböző korok és vallások építészeti remekeivel, műemlékeivel, fesztiválokkal, egyetemmel, hangulatos girbegurba utcákkal, mediterránra emlékeztető éghajlattal. Püspökségét 1009-ben alapították, a legjelentősebb magyar humanista költő, Janus Pannonius Pécsett volt püspök. Nagy Lajos itt hozta létre 1367-ben az első magyar egyetemet, és itt nyílt meg az első magyar nyilvános könyvtár is. Az egykori római tartományi székhely területén a középkorban fontos római katolikus központ, a reneszánsz idején virágzó humanista város, a 16. századtól török, a 18. században német várossá alakult. Az ,,öt templom városá”-nak sokszínűsége éppen abból ered, hogy egyrészt megőrizte ezeknek a koroknak az emlékeit, másrészt a keresztény, az iszlám és a zsidó vallás különös ötvözetét nyújtja: a négytornyú dóm jól megfér a két dzsámival, a minarettel és a zsinagógával. Kevés magyar településnek van ilyen sok és pompás építménye. A római korból sírépítmények és festett sírkamrák maradtak, ókeresztény temetőjét az UNESCO 2000-ben a világörökség részévé nyilvánította, rengeteg a középkori műemlék, a román és gót stílusjegyeket őrző épület. A pécsi dómot István király kezdte el építtetni, majd az idők során többször is átépítették, így a későbbi korok építőművészete is alakított rajta. Pécs utcái reneszánsz hangulatot árasztanak, a belvárosban pedig monumentális barokk építmények kápráztatják el a látogatót. Üde színfoltnak számít a három török emlék: a jellegzetes zöld kupolájú Gázi Kászim-dzsámi, valamint Jakováli Hasszán pasa dzsámija, amely mellett egy 23 méteres minaret magasodik, de nem hagyható ki a sorból az orgonájáról híres zsinagóga sem. Képzőművészete olyan kiemelkedő egyéniségek körül bontakozott ki, mint Csontváry Kosztka Tivadar, Victor Vasarely és Amerigo Tot. E jeles művészek munkásságát őrzik a város múzeumaiban, képtáraiban. A Zsolnay család világhírű porcelánjai, eozinmázas kerámiái Pécs iparművészetének büszkeségei.
Hogy a felsoroltakból mi fért bele a rövidre szabott ott-tartózkodásba? Egy hosszú, kellemes délutáni séta napos időben, a csodálatos központban, este kormányellenes fáklyás tüntetés a Széchenyi téren a Szent István-szobornál. Látogatás a főtéri dzsámiban, aztán a Csontváry Múzeum, a Művészetek Házában pedig Salvador Dali Aranykor című tárlata a művész akvarelljeiből, grafikáiból, világirodalmi alkotásokhoz készült könyvillusztrációiból. Ennyi jutott nekem most Pécsből. Ami egyben sok is, meg kevés is.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Séta a sokszínű városban
Szabadkai Napló
Séta a sokszínű városban
Média
Facebook

Támogatóink