home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Séta a sokszínű városban
Tóth Lívia
2006.11.01.
LXI. évf. 44. szám
Séta a sokszínű városban

Az egyik legcsodálatosabb látnivaló: a négytornyú Püspöki Székesegyház - A szerző fotójaTeljesen véletlenül jutottam el nemrégiben Pécsre, ahol a Magyarok I. Európai Fesztiválja, illetve a jubileumát ünneplő XV. Határon Túli Magyarok Fesztiválja tíz napon át húsz helyszínen csaknem harminc...

Az egyik legcsodálatosabb látnivaló: a négytornyú Püspöki Székesegyház - A szerző fotója

Teljesen véletlenül jutottam el nemrégiben Pécsre, ahol a Magyarok I. Európai Fesztiválja, illetve a jubileumát ünneplő XV. Határon Túli Magyarok Fesztiválja tíz napon át húsz helyszínen csaknem harminc programmal várta a látogatókat. Útitársként szegődtem egy régi barátomhoz, aki amatőr filmesként mutatkozott be. A rendezvény az eddigi hagyományokat folytatva továbbra is elsősorban a Kárpát-medence magyar alkotó- és előadóművészeinek adott lehetőséget, az idén először azonban az Európa más országaiban élő honfitársait is hazavárta. A program összeállítása során ügyeltek arra, hogy minél több műfaj, művészeti ág kapjon helyet, így első alkalommal volt filmvetítés és rockzenei koncert, melyen a zentai Tiarah és Adrenalin együttesek léptek fel. A szervezők ezt azzal indokolták, hogy még inkább szeretnének nyitni a fiatalok felé. A Vajdasági Magyar Amatőrfilm-kurzus elnevezésű estre a Dante Café hangulatos pincehelyiségében került sor. Az alkotók közül csak Szabó László és Szabó Palócz Attila volt jelen A csókai csata, illetve A pipogya hentes visszavág filmekkel, de az érdeklődők megnézhették az óbecsei STÁB csoporttól a Rév és a Látszat, illetve a magyarkanizsai Újvári Zsombortól a Sánta kutya, a Csöndvárosi ramazuri és a Szerbia a Marsig című filmeket is.
Pécs a dél-dunántúli régió és Baranya megye székhelye, egy város gazdag történelmi múlttal, különböző korok és vallások építészeti remekeivel, műemlékeivel, fesztiválokkal, egyetemmel, hangulatos girbegurba utcákkal, mediterránra emlékeztető éghajlattal. Püspökségét 1009-ben alapították, a legjelentősebb magyar humanista költő, Janus Pannonius Pécsett volt püspök. Nagy Lajos itt hozta létre 1367-ben az első magyar egyetemet, és itt nyílt meg az első magyar nyilvános könyvtár is. Az egykori római tartományi székhely területén a középkorban fontos római katolikus központ, a reneszánsz idején virágzó humanista város, a 16. századtól török, a 18. században német várossá alakult. Az ,,öt templom városá”-nak sokszínűsége éppen abból ered, hogy egyrészt megőrizte ezeknek a koroknak az emlékeit, másrészt a keresztény, az iszlám és a zsidó vallás különös ötvözetét nyújtja: a négytornyú dóm jól megfér a két dzsámival, a minarettel és a zsinagógával. Kevés magyar településnek van ilyen sok és pompás építménye. A római korból sírépítmények és festett sírkamrák maradtak, ókeresztény temetőjét az UNESCO 2000-ben a világörökség részévé nyilvánította, rengeteg a középkori műemlék, a román és gót stílusjegyeket őrző épület. A pécsi dómot István király kezdte el építtetni, majd az idők során többször is átépítették, így a későbbi korok építőművészete is alakított rajta. Pécs utcái reneszánsz hangulatot árasztanak, a belvárosban pedig monumentális barokk építmények kápráztatják el a látogatót. Üde színfoltnak számít a három török emlék: a jellegzetes zöld kupolájú Gázi Kászim-dzsámi, valamint Jakováli Hasszán pasa dzsámija, amely mellett egy 23 méteres minaret magasodik, de nem hagyható ki a sorból az orgonájáról híres zsinagóga sem. Képzőművészete olyan kiemelkedő egyéniségek körül bontakozott ki, mint Csontváry Kosztka Tivadar, Victor Vasarely és Amerigo Tot. E jeles művészek munkásságát őrzik a város múzeumaiban, képtáraiban. A Zsolnay család világhírű porcelánjai, eozinmázas kerámiái Pécs iparművészetének büszkeségei.
Hogy a felsoroltakból mi fért bele a rövidre szabott ott-tartózkodásba? Egy hosszú, kellemes délutáni séta napos időben, a csodálatos központban, este kormányellenes fáklyás tüntetés a Széchenyi téren a Szent István-szobornál. Látogatás a főtéri dzsámiban, aztán a Csontváry Múzeum, a Művészetek Házában pedig Salvador Dali Aranykor című tárlata a művész akvarelljeiből, grafikáiból, világirodalmi alkotásokhoz készült könyvillusztrációiból. Ennyi jutott nekem most Pécsből. Ami egyben sok is, meg kevés is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..