Séta a holnapokért

Séta a holnapokért

Naivan azt gondolnánk, hogy a sétálásból nem lehet sportot űzni, és nem javít a hangulatunkon, pedig dehogynem! Nemcsak meleg időben, hanem a hidegebb évszakokban is ki lehet merészkedni a természetbe, alaposan felöltözve.

Sokan úgy vélik, hogy csak a futással és az egyéb izzasztó mozgásformákkal égethetünk zsírt, pedig a gyaloglás is tud elég hatékony lenni, ha komolyan vesszük, és beépítjük a mindennapjainkba. A rendszeres séta hatását remélhetőleg előbb, mint utóbb, de megérezzük magunkon. Valahogy fittebbek, erősebbek, energikusabbak leszünk tőle. Ha tudunk, olykor egy kicsit gyorsíthatunk is a sebességünkön. A szakemberek szerint napi fél óra intenzív séta nagyon jó hatással lehet ránk. A többi közt segíthet megelőzni a magas vérnyomás, a stroke és a csontritkulás kialakulását, illetve a depresszióra is kedvező hatással lehet. Jó a szívünknek, erősödhet tőle az immunrendszerünk, és a túlsúllyal szemben is alkalmazhatjuk. Az izmaink erősödnek, és egyszerűen javulhat tőle a közérzetünk, a hangulatunk. A gyaloglás serkenti a vérkeringést, fokozza az erek vérellátását, ezáltal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát is. Egy amerikai kutatás szerint már napi harminc perc séta is elég ahhoz, hogy csökkentsük az agyvérzés kialakulásnak kockázatát.

Az is fontos szempont, hogy nem kerül pénzbe, és mi diktáljuk a tempót, valamint a megtett út hosszát. A túlsúllyal küzdők számára az ízületet tekintve előnyösebb is, mint a futás, hiszen nem éri akkora terhelés és erőnléti kihívás a testet. Fő a fokozatosság, hiszen szervezetünket csak lassan tudjuk hozzászoktatni a mozgáshoz.

A látványos eredmény, illetve a hatékonyság érdekében fontos, hogy rendszeresen sétáljunk, ne csak alkalomadtán, például hetente egyszer vagy még ritkábban. Próbáljuk meg beiktatni a napirendünkbe az intenzív sétát, mintha mindennap edzésünk volna.

Fontos, hogy miben sétálunk, hiszen egy rossz cipő többet árthat, mint amennyit használ. Vagyis érdemes jól meggondolni, hogy milyen talpú, mennyire kényelmes lábbelit húzunk. És persze a ruhánk is legyen kényelmes, jól szellőző, hogy ne izzadjunk bele, de ne is fázzunk meg benne. Télen ügyeljünk a réteges öltözködésre. Kerüljük a szintetikus anyagokat, és legyen vízálló a lábbelink.

Ne feledkezzünk meg a bemelegítésről sem, hogy megelőzzük az izomhúzódást, illetve az egyéb sérüléseket. Egy kis nyújtás, hajlítás a végén is jól jöhet, hogy ellazítsuk az izmokat.

A gyaloglásnak megvan a maga technikája: nyújtott térddel lépjünk, elsőként mindig a sarkunk érjen földet, majd gördüljünk át a talpunkon. Ne feledkezzünk meg a karmunkáról sem! A könyökünket tartsuk behajlítva, és minden lépésnél lendítsük a karunkat. Vigyázzunk, hogy a könyökünk sose kerüljön a testünk vonala elé.

Végezetül említsük még meg, hogy a rendszerességen túl az is nagyon fontos, hogy kitartóak legyünk. Építsük fel az edzéstervet, de ne legyünk türelmetlenek! A séta mégsem olyan intenzív, mint például a futás, így az eredmény valószínűleg tovább várat magára.


Az illusztráció forrása: www.pixabay.com

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Ép Testben rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink