Segítsünk Olivérnek!

Segítsünk Olivérnek!

Februárban ismerhették meg olvasóink Pál Gajódi Olivért, az akkor három hónapos, bajmoki kisfiút, aki már akkor napról napra kemény harcot vívott az életéért.

A kicsi fiúnál spinális izomatrófiát, vagyis gerinceredetű izomsorvadást állapítottak meg, annak is a legsúlyosabb fajtáját, az 1-es típusút. A betegség a gerincvelő mozgató idegsejtjeinek fokozatos elvesztését eredményezi, az idegsejtek pusztulása pedig izomgyengeséget, sorvadást okoz a kapcsolódó izmokban. Becslések szerint 6000 élve született gyermekből mindössze 1-et érint ez a génhiba. Az Olivér számára életmentő gyógyszert, a Spinrazát akkor még támogatta a szerb állam, az első kezeléseket meg is kapta, a kórházból is hazaengedték, és mivel a szülei állandóan tornáztatták, lassan a mozgása is fejlődni kezdett. Ahhoz azonban nem volt elég erős, hogy a tüdejében lerakódott váladékot felköhögje, ez idővel tüdőgyulladást okozott nála, így április eleje óta ismét az újvidéki kórházban fekszik, géppel segítik a légzését az intenzív osztályon. Az állapota stabil, viszont időközben gégemetszést és gyomorszonda-beültetést is el kellett végezniük az orvosoknak. Olivér a körülményekhez képest jól van, a szülők viszont egyre nehezebben viselik, hogy kisfiukat négy hónapja csak a kórház dolgozói által készített fényképeken és videókon láthatják, hiszen a vírushelyzet miatt eddig egyáltalán nem engedélyezték számukra a látogatást.

— Mivel Olivér állapota rosszabbodott, a szerb állam nem támogatja tovább a gyógyszerét — mondja Gajódi Tímea, a kisfiú édesanyja. — A remény a Zolgensma nevű gyógyszer lenne, illetve a génterápia, de ennek ára körülbelül 2 millió euró.

Ekkora összeget a szülők önerőből képtelenek előteremteni. Az újvidéki orvosok Tímea elmondása szerint bizakodóak, azt mondják, Olivér kezelése folytatódhatna külföldön, ha egy kicsit megerősödne — és persze, ha összegyűlne a terápiához szükséges pénz. Szerencsére Magyarországon is felfigyeltek a kisfiú történetére, így több fórumon is gyűlnek az adományok. Vajdaságban több módon is segíthetnek a jó szándékú emberek: a Facebookon a Vajdasági jótékonysági licit nevű csoportban a tagok tárgyakat, szolgáltatásokat ajánlhatnak fel, és licitálhatnak is a már felajánlottakra. Aki viszont közvetlenül szeretne segíteni, azt is megteheti, a következő számlaszámokon:

PayPal

Szerbiai számlaszám:

Számlanév: Jozsef J. Pal

Számlaszám: 220-4030000292835-45 (ProCredit Bank)

IBAN: RS35 2204 0300 0029 2835 45

SWIFT: PRCBRSBG

ProCredit Bank A.D., Milutina Milankovica 17., 11070 New Belgrade, Republic of Serbia

Magyarországi számlaszám:

Számlanév: Bodnárné Nagy Tünde Olivér SMA

Számlaszám: 11773346-03357813

IBAN: HU63 1177 3346 0335 7813 0000 0000

SWIFT KÓD: OTPVHUHB

Olivér hogylétéről, illetve a gyűjtés állásáról az érdeklődők folyamatosan tájékozódhatnak az Olivér – SMA baby Facebook-oldalon.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Segítsünk Olivérnek!
Szabadkai Napló
Segítsünk Olivérnek!
Szabadkai Napló
Facebook

Támogatóink