home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Segítség a rászorulóknak
Kartali Róbert
2020.12.19.
LXXV. évf. 51. szám
Segítség a rászorulóknak

A Szabadkai Egyházmegye Caritasát 5000 euró értékben támogatta a Caritas linzi szervezete. A szabadkai tagozat ebből az adományból élelmiszert és tisztálkodási szereket vásárolt, illetve szétosztotta a rászorulóknak, hiszen a halmozottan hátrányos helyzetű, szegény sorsú embereknek nyújtott segítség a téli, hideg hónapokban kiemelten fontos. A magányosan élő, beteg, idős személyek az ünnepek közeledtével külön figyelemre és nem pusztán anyagi, de lelki segítségre is szorulnak, ezért a segélyszervezet egy magyar nyelven működő telefonos lelkisegély-szolgálat létrehozását is tervezi.

— A linzi Caritas nagylelkű támogatásának köszönhetően a szabadkai szervezet önkéntesei 250 csomagot készítettek és osztottak szét a rászorulóknak — mondta el lapunknak Ric Gábor, a Caritas szabadkai szervezetének igazgatója. Hozzátette: a csomagokban cukor, só, liszt, olaj, rizs, gríz, különböző fajta tészták, pástétomok, konzervek, készlevesek, tea, kávé, szappan és fogkrém volt. Egy csomag értéke megközelítette a 2400 dinárt, súlya pedig a 10 kilót. — A csomagokat Szabadkán, Zentán, Csantavéren, Tornyoson, Kishegyes községben, Oromhegyesen, Velebiten és Kelebián osztottuk ki a rászorulóknak. A Caritas önkéntesei, munkatársai és a plébániai Caritas önkéntesei elvitték a szegény sorsú emberek otthonába. Az ajándékozottaknak nagyon jólesett, hogy valaki gondolt rájuk ebben a félelmekkel teli időben, és sokan sírva köszönték meg a csomagot, a gondoskodást. A Caritas célja, hogy különféle akciók keretében segítse a rászorulókat, a bajba jutottakat és a betegeket, továbbá hogy a személyes szolgálatot végzők, az önkéntes és a hivatásos munkatársak törődése jusson el a támogatott emberekhez. Ennek fényében a Caritas szabadkai szervezetének munkatársai, önkéntesei mindig igyekeznek odafigyelni a közösségre, és észrevenni a szükséget. Ez most is így volt, és nagyfokú félelmet, kétségbeesést, kilátástalanságot észleltünk a társadalmunkban, különösen az igénybevevőink, a segítettjeink és az idősek körében — mondta Ric Gábor. — Mint lehetséges választ erre a szükségre, elkezdtük egy telefonos lelkisegély-szolgálat kiépítését. Szerbiában már létezik ilyen országos szintű rendszer, valamint Szabadkán is működik az SOS-telefon, de az előbbi egyáltalán nem, az utóbbi pedig csak részben, illetve időeltolódással teszi lehetővé, hogy a hívó fél magyar nyelven beszéljen valakivel. Ezért egy olyan telefonszolgálat kialakítását tűztük ki célul, amelyet bárki felhívhat, de leginkább a bácskai és a bánáti magyarokra gondoltunk, akik eddig nem vagy csak nehézkesen tudtak megfelelő lelki segítséget kapni anyanyelvükön. Terveink szerint a telefon 17 és 23 óra között lesz elérhető, a hívásokat pedig erre kiképzett önkéntesek fogadják. Reméljük, hogy ezáltal is megkönnyíthetjük és szebbé tehetjük majd a felebarátaink mindennapjait — zárta lapunknak adott nyilatkozatát Ric Gábor.

Fotók: A Caritas fotói

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..