home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
SISY 2015
2015.09.18.
LXX. évf. 35. szám
SISY 2015

2015. szeptember 16-a és 19-e között rendezik meg Szabadkán a hagyományos SISY konferenciasorozat idei eseményét.

Az idei rendezvény rendhagyóan az IEEE nemzetközi mérnökszövetség Systems, Man, and Cybernetics (SMC) osztályának Celebrity Lectures 2015 előadásaival indult szerdán a szabadkai városháza dísztermében. Az előadók bemutatták az osztály működését, és megalakult az SMC szerbiai alosztálya.


Prof. dr. Boris Dumnić (Fotó: Pálfi Szuzanna)

Az első előadó prof. dr. Boris Dumnić, az Újvidéki Egyetem professzora, az IEEE szerbiai és montenegrói osztályának alelnöke volt, aki a hazai alosztály tagságáról, szervezettségéről, terveiről és aktuális programjairól beszélt. Örömmel fogadta az IEEE SMC alosztály megalakulását.


Prof. dr. Ljiljana Trajković (Fotó: Pálfi Szuzanna)

Prof. dr. Ljiljana Trajković, az IEEE SMCS elnöke erről a vidékről származik, de már több mint harminc éve külföldön oktat, tevékenykedik. Az IEEE SMCS alaptevékenységéről, szakcsoportjairól kommunikációs csatornáiról, publikációs tevékenységéről beszélt. Prof. dr. Rudas Imre, az IEEE SMC alelnöke a tagosodás módjáról és előnyeiről tartott előadást, és saját életútját bemutatva arra világított rá, hogy a tudományos közösségekhez és szervezetekhez való tartozás, a gazdasági szereplőkkel való kapcsolattartás milyen fontos a mérnöki területen.

A rendezvényen részt vettek az IEEE SMC szerbiai tagjai, szabadkai, újvidéki kollégák, az egyetemek műszaki karának képviselői, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola munkatársai és nem utolsósorban hallgatók, doktoranduszok ezekből az intézményekből, akik ugyancsak érdekeltek abban, hogy egy tekintélyes szakmai szövetséghez csatlakozva segítsék saját előmenetelüket. A szervezet elektronikus adatbázisában és más publikációs felületein tájékozódhatnak a legújabb kutatási és gyakorlati eredményekről, valamint a szervezet által támogatott konferenciákon, újságokban lehetőségük nyílik a saját eredményeik széleskörű ismertetésére is.


Eigner György (Fotó: Pálfi Szuzanna)

A hallgatói alosztály munkájáról Eigner György, az IEEE SMCS hallgatói szekciójának vezetője éppen ezekről az előnyökről tájékoztatta a jelenlevőket.


Prof. dr. William A. Gruver (Fotó: Pálfi Szuzanna)

Az egyik legérdekesebb előadásban prof. dr. William A. Gruver, az IEEE SMCS korábbi elnöke a hálózatosodásról beszélt, azaz a személyes kapcsolatrendszer kialakításáról, mely később a személyek és az intézmények közötti együttműködés alapja lehet. Gyakorlati tanácsokat adott, és ugyancsak saját életútját vette alapul a tanulságok levonására.


Maria Pia Fanti (Fotó: Pálfi Szuzanna)

Fontos és időszerű témában tartott előadást Maria Pia Fanti, az IEEE SMC vezető testületének tagja. A nőknek a mérnöktársadalomban való szerepéről, lehetőségeiről, helytállásáról beszélt. Az IEEE SMC szervezetében külön szakcsoport foglalkozik azzal, hogyan lehet a nők életében a karriert és a családi életet összhangba hozni, egyensúlyban tartani.


Dr. Takács Márta (Fotó: Pálfi Szuzanna)

A nap végén dr. Takács Márta, az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának professzora, aki több mint egy évtizede aktív tagja az IEEE SMC szervezetnek, beszámolt róla, hogy az IEEE Szerbia és Montenegró szervezet támogatásával felkereste a szervezet szerbiai tagjait, és azok megfelelő számban nyilatkoztak arról, hogy saját területi szervezetet szeretnének alakítani, így ez az alapszervezet megalakulhat az IEEE szabályzata szerint. A saját területi alapszervezet a jövőben önállóan kezdeményezheti workshopok és konferenciák szervezését, és ehhez közvetlenül kérheti az IEEE SMC támogatását, betartva annak minőségi előírásait. A szervezet azt is támogatja a továbbiakban, hogy neves, világhírű előadókat hívjon meg az alapszervezet, illetve segít a gazdasági szereplőkkel való együttműködésben.

Az egész napos program előadói neves szereplői a tudományos közéletnek, és hasznos tanácsokkal látták el a jelenlevőket, a hallottak és a helyszínen született ismeretségek pedig elősegíthetik az érintett tudományterületen tevékenykedők számára a közeljövőben induló szerbiai kutatási pályázati körben való együttműködést.

Csütörtökön a program a határokon átnyúló nemzetközi tudományos együttműködés példaértékű rendezvényével, a SISY 2015 – 13th International SYMPOSIUM ON INTELLIGENT SYSTEMS konferenciával folytatódik. A nyitórendezvény 2015. szeptember 17-én, csütörtökön, 14 órakor, a szabadkai városháza dísztermében kezdődik.

A konferencián szerbiai, magyarországi, romániai, szlovák, horvát, spanyol, osztrák, amerikai, japán, tunéziai és olasz kutatók vesznek részt. Szervezői az Óbudai Egyetem, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola és az Újvidéki Egyetem karainak munkatársai, szakmai támogatója pedig az IEEE nemzetközi mérnökszövetség.

A részletes programról a http://conf.uni-obuda.hu/sisy2015/ honlapon, illetve a rendezvény Facebook-oldalán is olvashatnak: https://www.facebook.com/pages/SISY-2015/195326290641129?ref=bookmarks

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..