Robin Hood Belgrádban

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Robin Hood Belgrádban

HÉT RÉGIÓ. Boris Tadić államfő kijelentette, hogy Szerbia regionalizációja két lépésben történne: az első 2013-ban, a második lépés 2020-ban, a törvénytervezet pedig azért jó, mert lehetővé teszi, hogy a gazdagoktól elvéve a szegényebb régiók fejlődjenek. ,,A regionalizáció nem Szerbia felosztá...

HÉT RÉGIÓ. Boris Tadić államfő kijelentette, hogy Szerbia regionalizációja két lépésben történne: az első 2013-ban, a második lépés 2020-ban, a törvénytervezet pedig azért jó, mert lehetővé teszi, hogy a gazdagoktól elvéve a szegényebb régiók fejlődjenek. ,,A regionalizáció nem Szerbia felosztása, hanem a gazdagság felosztása és olyan lehetőségek megteremtése, hogy az ország fejletlen részei arányosabban fejlődjenek' -- nyilatkozta a DP és Szerbia elnöke annak kapcsán, hogy a köztársasági parlamentben napirendre tűzték az ország régiókra való felosztásának a tervezetét. Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője erre azt mondja: ,,Nem értjük, miért kell ennyit várni. Nem értjük, hogy mi fog történni 2020-ban. A Robin Hood-i eszme helyett pedig a kormánynak inkább arról kellene gondolkodnia, miként tudja befektetésbaráttá tenni az országot.' Nos, úgy látszik, Robin Hoodnak megint jelenése lesz Belgrádban. Megint, hiszen annak idején -- akkor még a Jugoszlávia fővárosának számító Belgrádban -- gyakran számítottak a szolgálataira. Mi, fejlettek, kötelesek voltunk pénzzel támogatni a fejletlen Kosovót és Montenegrót. Ezt a sarcot ,,önként és dalolva' ugyanúgy fizette a zágrábi és a ljubljanai munkás, mint a magyarkanizsai vagy a szabadkai... Aztán jött Milošević, aki a neves útonálló helyett az egyszerűbb módszert választotta: kivette az államkasszából, ami a bölcső, Kosovó (no meg a hű alattvalói) számára kellett...
Visszatérve a törvénytervezetre: Básztor Bálint szerint a Szerbia régiókra való felosztásáról szóló tervezet semmi újat nem hoz, mert a 7 régió csak statisztikai régió lesz. A régiónak nem lesz hatásköre, nem lesz terve, nem lesz vagyona és bevételi forrása sem. ,,Az új jogszabálynak csupán annyi a jelentősége, hogy a 7 régió könnyebben fog pályázni támogatásért az EU előcsatlakozási alapjainál.' A törvénytervezet ismertetőjében Mlađan Dinkić gazdasági miniszter elmondta, hogy Szerbiát hét régióra osztanák: Vajdaságra, Belgrádra, Közép-, Kelet-, Nyugat- és Dél-Szerbiára, valamint Kosovóra. Ezeket a régiókat és a bennük levő önkormányzatokat fejlettségük alapján fogják osztályozni. A régiók esetében 2, az önkormányzatok esetében 4 csoport lesz -- az önkormányzatoknál kormánytámogatásra a 2., a 3. és a 4. csoport számíthat. Sajnos, mondta, az önkormányzatok 40%-a a negyedik csoportba tartozik.
CSAK ÁMÍTÁS. Az ellenzék sem támogatja a törvénytervezetet, mert az nem biztosítja, hogy megtörténjen a tényleges decentralizáció, a törvénnyel csak ámítják a polgárokat. Az LDP elnöke, Čedomir Jovanović szerint egyrészt pusztán statisztikai regionalizációval nem lehet az állam hatékonyságát növeli, ezért vissza kell vonni a tervezetet. Másrészt ezzel a törvénytervezettel a kormány csupán menekülni próbál a Vajdaság statútumának a kérdése elől. S ez utóbbi megállapítással még a Szerb Haladó Párt elnöke, Tomislav Nikolić is egyetért.
A Danas napilap (június 9.) újságírója egyébként rákérdezett Tadićra: A Vajdaság statútumának mi a sorsa? És hogyan kommentálja azokat a vádakat, amelyek szerint a statútummal kapcsolatos kijelentéseivel alkotmánysértést követ el? ,,Nem sértem, hanem védem az alkotmányt. Vajdaság statútumának összhangban kell lennie Szerbia alkotmányával. A Vajdaság statútumának és a hatásköri törvénynek a kérdésével nem kellene várni, de ezt úgy kell megoldani, hogy beleépítjük abba az elképzelésbe, amelynek célja Szerbia regionalizálása és a régiók egyenletes fejlődése.'
A VÍZUMLIBERALIZÁCIÓ ÉVE? ,,2009 a vízumliberalizáció éve lesz' -- jelentette ki Olli Rehn, az EU illetékese, aki szerint Brüsszel még a nyáron javasolni készül a nyugat-balkáni vízumliberalizációt. Rehn Brüsszelben találkozott a múlt héten Szerbia külügyminiszterével, Vuk Jeremićtyel a vízummentesség feltételeiről, s elmondta: a vízumliberalizációval kapcsolatos tárgyalások során Belgrád mindvégig építőjellegű és bizalomra érdemes hozzáállást tanúsított. A hágai törvényszékkel való együttműködéssel kapcsolatban Olli Rehn úgy fogalmazott, hogy ,,nincs kétsége az új szerb kormány ez irányú elkötelezettségének kérdésében'. A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy a szarajevói televízió a múlt héten olyam amatőr videofelvételeket mutatott be, amelyek állítólag 2008-ban készültek, főszereplője pedig a háborús bűnök elkövetésével vádolt Ratko Mladić. Rehn kétségét fejezte ki, hogy tavalyi felvételekről van szó, mivel a Mladićtyal kapcsolatos utolsó hiteles információk 2006-ból származnak. Belgrádban az ügy kapcsán sajtótájékoztatót tartott Rasim Ljajić, a hágai törvényszékkel való együttműködéssel megbízott testület elnöke, és elmondta: a Ratko Mladićról készült felvételek több mint nyolc éve készültek, de van közöttük régebbi is. Az a képsor, ahol a lányával látható, legalább 15 éves lehet, hiszen Mladić lánya 1994-ben öngyilkos lett.
Brüsszelben egyébként a múlt hétvége lobbizással zajlott, hiszen hétfőn (lapzártakor) ülésezett az EU külügyminisztereinek tanácsa, mely Szerbiával kapcsolatban két kérésben hoz/hozott döntést: a vízumliberalizáció ügyében és az átmeneti kereskedelmi megállapodás ügyében. Slobodan Homen, az igazságügyi minisztérium államtitkára az ülés előtt azt nyilatkozta a Danas napilapnak: ,,Az EU decemberben hozza meg döntését a vízummentességről'.
HÁBORÚS USZÍTÁS. Bruno Vekarić, a háborús bűnökkel foglalkozó belgrádi ügyészség sajtószóvivője bejelentette: az ügyészség komolyan elemzi némely médiumok esetleges felelősségét a volt Jugoszlávia területén dúló háborúk idején megjelentetett írások, műsorok kapcsán. Sajtóértesülések szerint az ügyészségi vizsgálat tárgya lesz a Politika és a Večernje novosti napilap, a Tanjug hírügynökség, valamint a Belgádi Televízió és az Újvidéki Televízió, illetve a háborús években ott uralkodó szerkesztéspolitika és egyes újságírók ténykedése. A háborús uszításáról hírhedt tévés, Milijana Baletić a B92 adásában szerepelve büszkén kijelentette: csak a dolgát végezte, és a hadszínterekről ,,magas professzionális szinten' tudósított.
VILÁGJÁRVÁNY. Az Egészségügyi Világszervezet a múlt csütörtökön a legmagasabb szintre, hatos fokozatra emelte az új típusú (H1N1) influenzával kapcsolatos készültséget -- világjárvánnyá nyilvánította a betegséget. Erre -- globális influenzajárványra -- már 41 éve, 1968 óta nem volt példa. A világjárvánnyá nyilvánítás napján, június 11-én az adatok mintegy 28 000 fertőzöttről szóltak a világ 74 országában és 141 halálesetet jegyeztek. Ausztráliában 1263, Nagy-Britanniában 750 fertőzöttről tudnak, a legtöbb megbetegedett (majd 3000-et) Kanadában van, s csak az elmúlt néhány napban 533 új fertőzöttet regisztráltak. A szomszédos Romániában 10 betegről tudnak. Nálunk, Vajdaságban a két fertőzésgyanús esetében (Újvidék, Nagybecskerek) kiderült, hogy nem új típusú influenzájuk van. Lapzártakor érkezett a hír: Európában elvitte első halálos áldozatát a H1N1, az elhunyt egy skóciai illetőségű nő.
A kegyelmi kérvényről
A Vajdasági Magyar Szövetség Elnöksége 2009. június 8-án tárgyalt a temerini fiúk ügyében benyújtott kegyelmi kérvényről. ,,Figyelembe véve a vonatkozó jogszabályokat, a VMSZ formailag ugyan nem csatlakozhat a kegyelmi kérvényt közvetlenül aláírókhoz, az Elnökség megítélése szerint az ügy támogatása mindannyiunk számára fontos, a magyar közösség érdeke. A fenti megfontolás alapján a VMSZ elnöksége ezúton biztosítja erkölcsi támogatásáról a kegyelmi kérvény beadóit' -- olvasható a párt múlt pénteken kiadott közleményében. A közleményre közleménnyel reagált a szenttamási székhelyű Emberi Jogi Központ, mely pontosít: nem a kegyelmi kérvényt kell aláírni, hanem az azt támogató petíciót.
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Robin Hood Belgrádban
Körkép
Robin Hood Belgrádban
Körkép
  • (o. i.)
  • 2011.02.09.
  • LXVI. évfolyam 6. szám
Facebook

Támogatóink