home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Régi nóta, híres nóta
(—)
2015.06.08.
LXX. évf. 22. szám
Régi nóta, híres nóta

Vučić miniszterelnök tiranai látogatása az egész hét belpolitikájára rányomta a bélyegét. A közvélemény fókuszába ismételten az albán és a koszovói kérdés került. A közszférában elbocsátások lesznek, a fizetés elméletileg növekszik, a szerb gazdaság azonban továbbra is recesszióban van.

Kilencezren kerülnek lapátra

Az év végéig összesen kilencezer embernek mondanak majd fel a közszférában — jelentette be Kori Udovički önkormányzati miniszter. Hozzátette: a végrehajtó hatalomban 4600-ra becsülik a munkaerő-felesleget, az önkormányzatokban pedig 4468-ra. A miniszter asszony azt is hangsúlyozta, ez a mostani becslés, nem pedig a végleges szám.     (Blic)

45 605 dinár az átlagfizetés

A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai szerint az áprilisi nettó átlagbér 45 605 dinárt tett ki, ez a márciusihoz képest nominálisan 5,8, reálisan 5,3 százalékos növekedés. Áprilisban az átlag bruttó bér 62 532 dinár volt.

Ugyancsak a Köztársasági Statisztikai Hivatal hozta nyilvánosságra, hogy a szerb GDP az idei év első harmadában 1,8 százalékkal esett a tavalyi év azonos periódusához viszonyítva.     (Tanjug)

Csúcstalálkozó Tiranában

Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök Tiranába látogatott, ahol Edi Rama albán kollégájával folytatott megbeszéléseket. A tárgyalásokon igen feszült volt a légkör, erről tanúskodott a két kormányfő sajtótájékoztatója is. A megbeszélések középpontjában a koszovói kérdés állt, melyben a két kormányfő továbbra sem tudott közös nevezőre jutni. Biztató azonban, hogy Vučić ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, noha a kérdésben a két ország véleménye homlokegyenest eltér egymástól, a különbözőségeket nem háborúval, hanem dialógussal kell megoldani. A tárgyalások során infrastrukturális kérdések is napirenden voltak, ezek közül pedig a legfontosabb az egészen az albán tengerpartig húzódó Niš—Priština-autópálya megépítése.     (Tanjug, Beta, B92)

Albániának hátsó szándékai vannak

— Ramának kiváló PR-tanácsadói vannak, akik elmagyarázták neki, hogy mit mondjon arról, hogyan fogja a két ország rendezni a kapcsolatát, hogyan fognak az albánok és a szerbek együttműködni. Ez a mostani találkozó mindkét fél, de főleg a szerbek számára „szükséges rossz”, mivel ez az egyik feltétele az EU-s csatlakozási tárgyalások megkezdésének. Ettől függetlenül Albániának hátsó szándékai vannak Szerbiával kapcsolatban — mondta Miša Đurković, az Európai Tanulmányok Intézet munkatársa a B92 televízió A nap témája című műsorában. Aleksandar Živković történész szerint a tiranai találkozó csupán egy marketingfogás volt, annál is inkább, mert a szerb—albán viszony az elmúlt két évszázadban az állandó harcok jegyében telt.     (B92)

Thaçi és a per

Igen indulatosan reagált a szerb politikai elit Hashim Thaçi koszovói külügyminiszter ama kijelentésére, amely szerint országa — népirtás vádjával és kártérítést követelve — pert fog indítani Szerbia ellen. Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-irodájának vezetője szerint Koszovó egyszerűen nem perelheti be Szerbiát, mert nincs rá oka, másrészt pedig azért sem, mert Koszovó nem is állam. 

Koszovó a feltételek feltétele

Wilhelm Heinz, Németország belgrádi nagykövete a múlt héten azt nyilatkozta, országának az az érdeke, hogy Szerbia mihamarabb megkezdje a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val. Ez viszont csak akkor lesz lehetséges, ha végre megoldódik a Koszovó-kérdés. A nagykövet tagadta, hogy a megoldáson a szakadár tartomány függetlenségének elismerését kell(ene) érteni. Heinz szerint a két félnek a jó szomszédsági viszony megteremtésére kell törekednie. (Tanjug)   

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..