home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Reális faluépítési tervek - üres kassza mellett!
Martinek Imre
2011.01.19.
LXVI. évf. 3. szám
Reális faluépítési tervek - üres kassza mellett!

Az idei ''aszfaltcsomag”-ban az Újsor is benne van- Noha csak most ''kóstoltunk” bele az előttünk álló esztendőbe, a legrosszabb esetben ,,pozitív nullá''-val szeretnénk bevégezni azt - nyilatkozta a már hagyományossá váló januári beszélgetésünk alkalmáva...

Az idei ''aszfaltcsomag”-ban az Újsor is benne van

- Noha csak most ''kóstoltunk” bele az előttünk álló esztendőbe, a legrosszabb esetben ,,pozitív nullá''-val szeretnénk bevégezni azt - nyilatkozta a már hagyományossá váló januári beszélgetésünk alkalmával ifj. Balogi András úr, a torontálvásárhelyi helyi közösség elnöke. Megjegyezte, hogy üres kasszával bizony komolytalanság lenne bárkit is eget rengető tervekkel hitegetni.
- Az adósságainkat törleszteni, a kinnlevőségeinket megfizettetni - ez a fő cél! Prioritásaink közé tartozik továbbá a közvilágosítás folyamatos biztosítása, a utcáink kiaszfaltozása, de a belvizek lecsapolására ásatott csatornák karbantartása is. Reálisan nézve bizonyos plusz pénzekre is szükségünk lenne, de ennek a forrásait, sajnos, még nem tudtuk megtalálni A közvilágítás számláját jelenleg a községi költségvetésből tisztáztuk. Fontos megemlíteni, hogy az ''átvevés” pillanatában nem volt adósságunk e téren, noha ekkor már nyilvánvalóvá vált, hogy az egyesített kommunális helyi illetékről végérvényesen le kell mondanunk. Takarékoskodunk egyhuzamban. A helyi közösség épületkomplexumához tartozó üzlethelyiségek bérbeadásából ugyan jön be némi pénz, de korántsem annyi, amennyire egy település lendületes fejlődéséhez szükség lenne - mondta a helyi közösség elnöke.
Hogy van-e kilátás arra, hogy folytatódjon a még 2008 novemberében megkezdett iskolai sportcsarnok építése, azt egyelőre a különben igen optimista világszemléletű elnök úr sem tudta megmondani. Azt viszont elmondta, hogy megbízható előjelekből ítélve hamarosan a nyugati határrészbe is befuthat a falut Ópávával összekötő műút! Ha ez megtörténik, következő lépésként a Moša Pijade utcában is megépülhet a csaknem hat méter széles műút. Egyébként az idei évben a Spartacus fociklub fennállásának századik évfordulóját is meg kellene ünnepelni a faluban. Hogy hogyan és miként, ezt még pontosan nem lehet tudni, de már tavaly nyáron elkezdték tervezni ezt.
Beszélgetésünk végén a falu Hódmezővásárhellyel és Balatonszabadival létesített testvérvárosi kapcsolatairól is megkérdeztük Balogi urat.
- Ezek a kapcsolatok nem hogy nem rekedtek meg, hanem Hódmezővásárhely önkormányzata részéről újabban az az ajánlat is felvetődött, miszerint a torontálvásárhelyiek akár a megyei jogú testvérváros anyakönyvvezetői hivatalán keresztül is igényelhetnék a kettős állampolgárságot, és ott tehetnék le az állampolgársági esküt is. Balatonszabadin hivatalosan tavaly, a szeptemberi falunapjuk alkalmával járt legutóbb a helyi közösségünk küldöttsége. Hazatérőben a Balatonszabadi Népdalkör Egyesület nemcsak üdvözletet, hanem egy bizonyos pénzösszeget is ránk bízott, amelyet a Kultúrotthonunk munkájának támogatására szántak. Köszönetünk jeléül az Ikreket, azaz a József Attila Művelődési Otthon színtársulatának legfrissebb előadását tervezzük elvinni a Balaton-mellékre. Amit viszont még inkább szeretnénk összehozni, az a diákcsere-program részleteinek a kidolgozása és életbe léptetése!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..