home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
„Rákóczi nemzete hallod a kürt szavát…”
Tóth Lívia
2017.04.03.
LXXII. évf. 13. szám
„Rákóczi nemzete hallod a kürt szavát…”

A Magyar Országgyűlés 2015-ben II. Rákóczi Ferenc emléknapjává nyilvánította március 27-ét, Erdély és Magyarország fejedelmének, a Rákóczi-szabadságharc vezetőjének születésnapját.

Ebből az alkalomból a hétvégén Csókán ünnepséget szervezett a II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület. Az első ízben megtartott, jól sikerült rendezvényt hagyományossá szeretnék tenni.

Az emléknap programja a csókai Szentháromság-templom kertjében álló, a nagyságos fejedelmet ábrázoló tölgyfa szobornál kezdődött. A 2014-ben felavatott alkotást a II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület felkérésére az eseményen is jelen lévő Erdélyi István vezetésével az oromhegyesi fafaragótábor részvevői készítették el. 


A Rákóczi-szobornál Jerasz Anikó mondott beszédet

Az egybegyűltekkel Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke osztotta meg ünnepi gondolatait.

— Nekünk itt, Vajdaságban példaként kell tekintenünk II. Rákóczi Ferencre. Nemcsak azért, mert felemelte hangját a széthúzás, az idegen elnyomás ellen, hanem mert megmutatta, mekkora szunnyadó erő rejlik e nemzetben! Isten oltalmával a legnehezebb csatákból is győztesen került ki. Nekünk, utódoknak büszkének kell lennünk e nagyságra, és minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy megerősödjünk! Ebben a küzdelemben anyaországunk a legnagyobb támaszunk, hiszen minden forrást megad ahhoz, hogy nyelvünkben, kultúránkban kiemelkedjünk, gazdasági és politikai erőnket egyre inkább megszilárdítsuk — hangsúlyozta a szónok.


A Rákóczi Férfikar

Miután a csókai Rákóczi férfikar elénekelte a „Rákóczi nemzete hallod a kürt szavát…” kezdetű indulót, a megjelentek — közöttük Kolláth Erika, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja és Bunford Tivadar, Szabadka város képviselő-testületének elnöke, a VMSZ elnökségi tagja — elhelyezték a kegyelet virágait a szobor talapzatánál. A koszorúzást tárogatómuzsikával Majoros Jánosné, a Rákóczi Tárogatóegyesület és a rákóczifalvai Kuruc Hagyományőrző Egyesület tagja kísérte.

A későbbiekben a Művelődési Ház előcsarnokában Csonti István nyugdíjas építészmérnök, helytörténész megnyitotta a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület gyűjtő szakosztályának, valamint a nemzeti, történelmi és kulturális örökség szakosztályának kiállítását.

Az ünnepi műsort számos vendég nézte végig, többek között Nagy Ottó, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatóhelyettese, Dobai János és Egeresi Sándor tartományi segédtitkárok, Kormányos László tartományi képviselő, valamint a csókai önkormányzat tisztségviselői. Dr. Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelem gondolatainak felidézésével fordult a közönséghez, majd Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára azt emelte ki, hogy nemcsak mi, magyarok, hanem a Kárpát-medencében velünk élő népek is magukénak érezhetik a fejedelmet, a történelemben pedig nem igazán találunk olyan időszakot vagy ideológiát, amely kikezdte volna az államférfi kultuszát, illetve csorbította volna szerepét, nagyságát. Igaz példaképekre a mai fiatalságnak is szüksége van, a szövetség délvidéki helyi és ifjúsági szervezetei, a csókai Rákóczi-szobor, a Rákóczi Férfikar, a lelkes magyar emberek a bizonyítékai a Rákóczi-kultusz létezésének


Részlet a Kuruc Hagyományőrző Egyesület fellépéséből 

— Azt kívánom, hogy II. Rákóczi Ferenc nagyságos fejedelem példája adjon megfelelő józan bátorságot ahhoz, hogy jó ügyekben cselekvő összefogással jobbá tudjuk tenni szűkebb és tágabb nemzeti közösségünk életét. Ez nem másokon, hanem rajtunk, a mi hétköznapi életünkön múlik — mondta Csáky Csongor. Beszédét a fejedelem jól ismert jelmondatával fejezte be: Cum Deo pro Patria et Libertate — Istennel a hazáért és a szabadságért!

Az ünnepi összeállításban szerepet vállalt a Rákóczi Szövetség csókai ifjúsági szervezetének vezetője, Mészáros Kiss Tibor földrajztanár, valamint két tagja, Piri Edina és Tóth Kinga középiskolás tanulók. 2015. évi megalapítása óta a civil szervezet több anyaországi programban vett részt, melyek során tagjai a Kárpát-medencei magyar fiatalokkal barátkozhattak. Csonti István helytörténész ezúttal Borsi—Rodostó—Kassa címmel II. Rákóczi Ferenc munkásságának bizonyos szakaszait idézte fel.


Majoros Jánosné tárogatós

Az emléknap műsorában fellépett a Rákóczi Férfikar, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa, az óbecsei Botra férfikar, Majoros Jánosné tárogatós és a rákóczifalvai Kuruc Hagyományőrző Egyesület tagjai. Az utóbbiak korhű öltözékben kuruc kori jelenetet, valamint citerakísérettel kuruc dalcsokrot adtak elő. 

A rendezvény végén a házigazda nevében Sziveri Szabolcs, a II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület elnöke és a Rákóczi Férfikar művészeti vezetője emléklapokkal köszönte meg a részvevőknek és a támogatóknak, a budapesti Rákóczi Szövetségnek, a Bethlen Gábor Alapnak, a Magyar Nemzeti Tanácsnak, a csókai Művelődési és Oktatási Központnak, az önkormányzatnak és a helyi közösségnek, hogy szebbé tette ezt a napot.


Gergely József felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..