home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Programozói képzés munkanélkülieknek
Kartali Róbert
2018.08.10.
LXXIII. évf. 32. szám
Programozói képzés munkanélkülieknek

158 szabadkai jelentkezett arra az IT-képzésre, amely szakmai átképzést nyújt az egyre növekvő munkaerőhiány pótlására

Szabadkán számos IT-profilra szakosodott cég tevékenykedik, viszont a minőségi munkaerőben egyre nagyobb a hiány. Kétségkívül évek óta Újvidék tudhatja magáénak az ország programozói fővárosa címet, viszont országszerte jelen pillanatban is több ezer programozó állhatna munkába, egyre nagyobb irántuk a kereslet.

Az internet térhódításának köszönhetően megszűnt a távolság, továbbá leegyszerűsödött és felgyorsult a kommunikáció. Ez pedig azt eredményezte, hogy a hazai programozásra szakosodott cégek — köztük a szabadkaiak is — egyre többet és többször dolgoznak külföldi megbízók projektumain, akár európai, akár tengerentúli cégek felkérésére. A már most tapasztalható szakemberdeficit egyre észrevehetőbb, a kor előrehaladtával és az idő múlásával pedig ez a hiány egyre jobban fokozódik. Az álláshirdető oldalakat böngészve mindenki számára világossá válhat, hogy mekkora a kereslet a programozók iránt, akár a helyi szinten tevékenykedő vállalatoknál, akár az otthonról végezhető online távmunkák tekintetében, vagy akár a világ bármely pontján meghirdetett freelancer — szabadúszó alkalmi — munkák terén is.

A probléma kezelése érdekében országos mértékű intézkedést foganatosítottak. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat ingyenes szakmai átképzést nyújt az érdeklődő munkanélküliek számára. Szabadkán 158-an jelentkeztek a meghirdetett tanfolyamra, mely során a munkanélküliek megtanulhatják a programozás és a honlapfejlesztés alapjait. Azok jelentkezhettek, akik már szerepeltek a munkaközvetítő adatbázisában, négyéves középiskolát végeztek, vannak számítógépes alapismereteik, továbbá az A2-es szintű angolnyelv-tudás is a feltételek között szerepelt.

A jelentkezők mindenekelőtt átesnek egy szűrésen, mely után a legalkalmasabbak szeptemberben megkezdhetik a Front-End Web programozói képzést. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat annak érdekében indította el ezt a speciális informatikai tanfolyamot, hogy a regisztrált munkanélküliek könnyebben tudjanak munkát vállalni azon a területen, amely jelenleg a legkeresettebb a munkaerőpiacon.

— Megközelítőleg 300 potenciális jelöltet értesítettünk a pályázatról, akik az adatbázisunk szerint megfeleltek a feltételeknek, közülük végül 158 személy jelentkezett a képzésre a weboldalunkon — mondta el lapunknak Szécsi Erdmann Elvira, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókintézetének munkaügyi tanácsadója. A következő fázis kiválasztani azt a 25 személyt, akinek majd lehetővé teszik a programozói képzésen való részvételt, mely szeptembertől lesz megszervezve Szabadkán. A kiválasztás során ellenőrzik a jelentkezők alkalmasságát és az angolnyelv-tudását, majd a következő körben a tanfolyamot levezető szakemberek tesztelik az előzetes számítógépes ismereteket annak érdekében, hogy végül a képzésre bejutó munkanélküliek nehézségek nélkül tudják követni az előadásokat — magyarázta a munkaközvetítő szakembere.

A most meghirdetett képzést másodszor tartják meg Szabadkán. A szeptemberben kezdődő speciális informatikai tanfolyam a szerb kormány 2017-ben sikeresen megvalósított programjának a folytatása, melyet a Vállalkozásinnovációs és Információs Technológiai Tanács kezdeményezett. Az első szintén a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnak köszönhetően valósult meg a Start IT vállalat szervezésében.

Az akkori szelekció után 16 szerencsés jelentkező kezdhetett programozást tanulni Szabadkán, többségük sikeresen letette a záróvizsgát. Ők most gyakornoki állást kaptak a programban részt vevő szabadkai programozócégekben — mondta el lapunknak Boros Gyevi Aleksandar, a Studio Present résztulajdonosa, aki szintén előadóként tevékenykedett a képzés során.

— Vállalatunkból 4 IT-szakember vett részt előadóként, tanárként a programban. A képzésben részt vevők jelentős alaptudásra tehettek szert, és elsajátíthatták a PHP, a HTML, a CSS, a Java Script és a MySQL alapjait. Így a hat hónapig tartó előadás-sorozat által széles körű rálátásuk nyílt a legfontosabb programozói nyelvekre. Azok, akik komolyan vették a képzést, már megalapozhatták jövőjüket a programozói társadalomban. Ők jelenleg gyakornokként tevékenykednek Szabadkán az Infostud, az ICBTECH és a Studio Present vállalatban.

A tapasztalat azt mutatta, hogy a tanfolyam elején az előadásokat a részvevők mindegyike nagy érdeklődéssel kísérte, mely a továbbiakban sem csökkent — mondta Malatenszki Dávid, a képzés egyik előadója, a Studio Present munkatársa. — Némelyek elmaradtak az élvonaltól, viszont túlnyomórészt az volt a jellemző, hogy az emberek komolyan vették. Többen közülük felmondtak az előző munkahelyükön, hogy minél több figyelmet tudjanak szentelni az újonnan választott szakmájuknak, és minden erejükkel azon igyekeztek, hogy minél jobban teljesítsenek. Ezek az emberek helyesen is cselekedtek, hiszen az egész képzés mit sem ér ambíció nélkül. Azok a részvevők, akik érdeklődést mutattak, illetve akik szabadidejükben otthon is foglalkoztak az előadásokon tanultakkal, meglepően jól teljesítettek, és őszintén hiszem, hogy jó programozók lesznek — tette hozzá.

Miomir Paripović az első képzéssorozat egyik részvevője. Negyvenéves, iskolai végzettségét tekintve pedig elektronikai műszerész. Nem a szakmájában dolgozott, viszont volt állása. Amikor megtudta, hogy felvették a képzésre, otthagyta a munkahelyét, annak érdekében, hogy minden erejét és figyelmét a programozásra, illetve annak elsajátítására tudja fordítani. Elmondása szerint ilyen idősen nem könnyű váltani, ha azonban az ember elszánt, és kitűz egy célt maga elé, akkor mindent meg lehet oldani.

— Visszatekintve elmondhatom, hogy megérte belevágni, és kellemesen csalódtam. Ha újra kellene döntenem, akkor ismételten így tennék. Most a Studio Present cégben vagyok gyakornok, ahol a többi kollégától is sokat lehet tanulni munka közben. A hangulat is jó, hiszen mintegy húsz fiatal dolgozik itt együtt olyan projektumokon, amelyek mindig új kihívás elé állítják az embert. Egy új szakmám lett, mely perspektív, melyben fejlődhetek, és a kemény munkával megvalósíthatom a céljaimat.

Ami engem illet, csakis pozitív benyomásaim vannak a képzéssel kapcsolatban, és ez legfőképp az előadóknak köszönhető, akik mind a tudásukkal, mind pedig a segíteni akarásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy ezt a bő programot ilyen rövid idő alatt átvegyük és megértsük — nyilatkozta lapunknak Alatyán Attila, aki a harmincas éveinek közepén döntött úgy, hogy jelentkezik az átképzésre. — Gyakran beszélgettünk a többi részvevővel arról, hogy talán túl sok mindent zsúfoltak bele a programba. Ez alatt a hat hónap alatt több alkalommal is okozott számunkra fejfájást, viszont amennyire problémás, annyira pozitív is, hiszen így lehetőségünk nyílt arra, hogy a webprogramozás mindkét szakágával — a frontenddel és a backenddel — megismerkedjünk, kipróbáljuk benne magunkat. Személy szerint ez alatt a fél év alatt nulla programozási előtudással sikerült egy olyan átfogó alaptudást szereznem, amellyel a webprogramozás bármelyik részében meg tudnám állni a helyemet mint kezdő programozó.

Vetro Karlo, a szabadkai IT Klaszter igazgatója lapunknak megerősítette, hogy a városban nagyon keresettek az informatikusok és a programozók. Igény van a jó szakemberekre. Szabadkán is, ahogyan Szerbia más városaiban is, illetve Európában mindenhol nagyon nagy a hiány IT-szakemberekben és programozókban. Minden továbbképzés nagyon jól jön az érdeklődőknek, ahogyan az IT-cégek számára is, a munkaerőhiány pótlása végett. Továbbá az is kedvező, hogy a középiskolák is nyitnak az új hiányszakma irányába. Az idén a Politechnikai Iskolában, a Svetozar Marković Gimnáziumban, valamint a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban is indítanak egy-egy informatikai tagozatot, ahol majd programozókat képeznek. Ezeknek a diákoknak négy év múlva jelentős alaptudásuk lesz majd, mellyel akár munkát is vállalhatnak, illetve tovább is tanulhatnak, például a szakmában maradva a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolán.

Ebben a ciklusban Szabadkán kívül további kilenc szerbiai városban szerveznek informatikai képzést, melyre összesen 7859-en jelentkeztek. Közülük mindössze 775 személynek adatik majd meg a lehetőség az átképzésre. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat illetékese szerint az intézmény által szervezett tanfolyamok közül eddig ez iránt nyilvánult meg a legnagyobb érdeklődés a munkanélküliek körében.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..