home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
„Pihentében is megáldja az Úr, akit szeret”
UTCAI Róbert
2013.07.03.
LXVIII. évf. 27. szám
„Pihentében is megáldja az Úr, akit szeret”

Rohanó világban élünk. Rohanunk a megélhetés, a pénz és a boldogság után, de — mintha csak délibábot kergetnénk — csak gyötrődve érjük utol őket, aztán meg tovább folytatjuk a rohanást, hiszen a pénzből és a boldogságból sosem elég.

Abban a (tév)hitben, hogy az Úrnak a szüntelen fáradozás, a megállás nélküli robotolás a kedves, sokan nem is gondolnak a pihenésre, az évi szabadságra. Pedig mind a testnek, mind a léleknek egyaránt szüksége van a feltöltődésre.
A kikapcsolódást nem ismerő rohanás nem csupán a mai világot jellemzi, ehhez hasonló lehetett a helyzet Krisztus előtt, az ószövetségi népek idejében is. Már a zsoltáríró is felhívja az istenfélő emberek figyelmét: „Pihentében is megáldja az Úr, akit szeret!” Nagy igazságra tapintott rá a szent író: nem szükséges ész nélkül, megállást nem ismerve, éjjel-nappal, télen-nyáron át nyomulnunk és gürcölnünk azért, hogy Istennek tetsző legyen az életünk, és az Ő áldása legyen a munkánkon. Pont ellenkezőleg: „Pihentében is megáldja az Úr, akit szeret”.
A közelmúltban egy magyarországi pap ismerősöm nálam vendégeskedett. Több száz határon túli gyermeknek szervez nyári táborozást az anyaországban. Hihetetlenül elfoglalt, plébániákat vezet, folyamatosan tanít, szervez, pályázatokat ír, így bokros teendői mellett alig van lehetősége a kikapcsolódásra. Most, a tanév végén, úgy gondolta, hogy az egyik diákot, aki kemény tanulás után sikeresen érettségizett, megajándékozza egy pihenéssel egybekötött kirándulással. Átjöttek Vajdaságba, és kora délután már Csantavéren voltak. Rövid társalgás után felkerekedtünk, és Szabadkára indultunk. Útközben megszólalt a telefonja, és az egyik hivatalból jelezték, hogy Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől, egymillió forint támogatás érkezett a gyermekek táboroztatására. Rögtön a zsoltáros szavai jutottak eszünkbe: „Pihentében is megáldja az Úr, akit szeret”. Persze, az említett pap élete nemcsak pihenésből, nemcsak kirándulásokból, hanem fáradhatatlan munkából áll, amit időnként egy kis töltekezéssel fűszerez. Töltekezés és kikapcsolódás nélkül az ember mind fizikailag, mind pedig lelkileg hamar kiég.
Nagyszerű érzés megtapasztalni azt, hogy az Úr a szorgalmas embernek nemcsak a munkáját, hanem a pihenését is megáldja. Lehet, hogy az áldás nem anyagiakban mutatkozik meg, de már az is nagy ajándék az Úrtól, ha a szabadság idején több időt tölthetünk a szeretteinkkel, jobban odafigyelünk rájuk, és ily módon megszépítjük az életüket.
A becsületes, odaadó, a másokért végzett munka után édes a pihenés. Végezzük el a munkát, de ne feledkezzünk meg a pihenésről sem! A középiskolás hittanosaimnak minden évben a nyári szünidő előtt szeretettel szoktam javasolni, hogy tervezzenek egy különleges programot a vakáció idejére, amit nagy lelkesedéssel várnak, s ami életre szóló emlékekkel gazdagíthatja őket. Mi legyen ez? Legyen egy táborozás, egy zarándoklat, egy kirándulás vagy néhány nap a vidéki rokonnál, ismerősnél! Ezek kizökkentenek a megszokott kerékvágásból, és lelkileg felüdítenek. Ilyen különös programok híján a szünidő napjai egybefolynak, áttévézzük vagy -számítógépezzük a napjainkat és a nyár elmúltával nemcsak, hogy semmi maradandót nem tudunk felmutatni, hanem igazán nem is töltekeztünk fel.
A pihenés napjai azért vannak, hogy erőt merítsünk a további lelkes munkához. A Zsoltáros szavait megszívlelve, miszerint „Pihentében is megáldja az Úr, akit szeret”, tervezzük meg az előttünk álló hónapokat úgy, hogy azokban az élménydús és Istennek tetsző pihenés is helyet kapjon!
UTCAI Róbert plébános

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..