home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Pharrell Williams, a zseni
Zvekán Péter
2013.06.19.
LXVIII. évf. 25. szám
Pharrell Williams, a zseni

Gondolom, nem csupán engem foglalkoztat az örök kérdés: vajon meddig lehet új dalokat írni? Sokan egyszerűen elkönyvelik, hogy mostanság csak a régi zeneszámok feldolgozása és azok kombinációja hallható, ez azonban csak részben igaz. Főleg az R’n’B stílusban fedezhetünk fel sokszor régi alapmotívumokat, létrejönnek azonban teljesen új hangázvilágok is. Ilyen például a legfiatalabb zenei irányzaté, az alig tíz éve létező dubstepé, amelyről néhány hónappal ezelőtt írtam.

Az viszont bizonyos, hogy van néhány olyan zeneszerző, aki csak úgy ontja magából a jobbnál jobb slágereket. A zsenik egyike a 40 éves Pharrell Williams is, napjaink befolyásos előadója, zeneszerzője és producere, akit szólóénekesként a The Neptunes producerduóból és a N.E.R.D. nevű zenekarból ismerhetünk.

Pharrell 1973. április 5-én született egy egyszerű család gyermekeként. (Nem úgy, mint Psy, aki gazdag kisfiúként addig kísérletezgetett, amíg sikeressé nem vált.) A szülei hetedikes kisiskolás korában küldték el egy zongora- és énektáborba, ott ismerkedett össze az akkoriban szaxofonon játszó Chad Hugóval. Nagyon jó barátok lettek, és két haverjukkal együtt megalapították az R’n’B-t játszó The Neptunes zenekart. A csapattal beneveztek egy iskolai tehetségkutató versenyre, a suli elvégzése után pedig lemezszerződés várta őket. Az első próbálkozások rendszerint nem sikeresek, ez történt velük is, így hát a csapat felbomlott. Ennek ellenére a két alapító tag Teddy Riley kiadójánál maradt, és más előadók részére szereztek dalokat. Ekkor — immár producerduóként — ismét felvették a The Neptunes nevet. Talán ők sem gondolták, hogy alig néhány év múlva a világ legismertebb előadóival dolgoznak majd együtt. Ők írták pl. Britney Spears I’m a slave for you című dalát, és számos Jay-Z-, Daft Punk- és Prince-dal is az ő munkájukat dicséri. A színpad azonban hiányzott nekik, így Teddy Riley-vel karöltve megalapították N.E.R.D. nevű zenekart. A csapatnév a Nobody Ever Really Diesnek rövidítéséből született.

2001-től 2005-ig két stúdiólemez és megannyi sláger született, mivel azonban nem tudtak kijönni a Virgin Recordsszal, feloszlatták a bandát. Nem kellett sokáig várni a visszatérésükre, noha szó, ami szó: az új nevük, a Star Trak Entertainment már nem cseng annyira ismerősen. Ez a csapat már nem ért el olyan jelentős sikereket, mint az előző, de még mindig életképesek. Pharrell és Hugo másoknak írt dalai időközben egyre sikeresebbek lettek, és egyre nagyobb rajongótáborra tettek szert. Számomra hihetetlen az a 2003. évi felmérés, mely szerint az Egyesült Királyság rádióiban játszott szerzeményeknek a 20 százalékát, az Egyesült Államokéiban sugárzottaknak pedig a 43 százalékát a The Neptunes produceri munkái alkotják. Ez azt jelenti, hogy akkoriban az USA-ban majdnem minden második dalhoz volt közük. Közben Pharrel belevágott a szólókarrier-építésbe is. 2005-ben jelent meg az első kislemeze, a Gwen Stefanival közös Can i have it like that, mely az Egyesült Államokban gyengén szerepelt, az Egyesült Királyságban viszont a 3. helyig jutott. A lényeg, hogy ha közepes sikerekkel is, de folyamatosan jelen volt a zenei színtéren. 2010-ben viszont ismét nagyot alkotott. Ő szerezte a The Despicable Me, azaz a Gru animációs film betétdalát, így Pharrell ismét az egekbe emelkedett, majd újabb szünet következett.

Már kezdtük azt hinni, hogy elege van az állandó szereplésből, mikor is előrukkolt 2013 egyik legütősebb dalával — gondolom, sejtik, hogy melyikkel. Talán nincs is olyan rádióhallgató, aki nem ismerné a Daft Punkkal közös, Get Lucky című szerzeményt. Visszahozták a 90-es évek igazi diszkóérzését, amelyet — mint kiderült — már nagyon sokan hiányoltak. A dal pillanatok alatt meghódította az egész világot.

Úgy tűnik tehát, hogy Pharrell Williams nem fogy ki az ötletekből. Néha eltűnik rövidebb-hosszabb időre, de mindig számíthatunk egy ütős visszatérésre. S ha belegondolunk, hogy az USA-ban volt olyan időszak, amikor a játszott dalok majdnem mindegyikéhez köze volt, akkor könnyen levonhatjuk a következtetést: nélküle lényegesen szegényebb lenne az utóbbi néhány év zenei élete.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..