home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Persona non grata
Kókai Zsolt
2015.08.10.
LXX. évf. 31. szám
Persona non grata

Egy ember az élete során számos döntéssel találja magát szembe, még ha talán nem is akarja. Mi is, de főleg a kisfiam került döntéskényszerbe — hiszen további életének egy szakasza a tét —, amikor beléptünk egy magyarországi fociakadémia kollégiumának kapuján. Nagy meglepetésemre egy rég nem látott ismerőssel találkoztunk.

Néhány percnyi kellemetlen feszengés és kimért csönd után nem állhattam meg, rákérdeztem: — Te hogy kerülsz ide? Számos gondolat cikázott át az agyamon, hiszen egy örökmozgó, sportot szerető emberről van szó. Azt feltételeztem, a Bolyai már az országhatáron túl is terjeszkedik, aki ugyanis kaput nyitott nekünk, az nem más volt, mint Gajda Attila, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tornatanára és volt igazgatója.

— Csak voltam, elbocsátottak ugyanis a tornatanári állásomból — mondta, és mivel valószínűleg látta a megdöbbenést az arcomon, kényszeredetten elmosolyodott. — Most itt vagyok, focinyelven szólva: ide szerződtem, egy sokkal patinásabb, sokkal jobb csapatba.

* De mi történt? Hogyan lettél igazgató, és hogyan nem?

— Egy jó játékosnak egy idő után jót tesz a csapatváltás. Hét-nyolc év tornatanárkodás meg edzősködés után gondoltam, nekem is hasznomra válna a váltás, egy új kihívás. 2003-ban Zentán megalakult egy teljesen új gimnázium, vezetőt kerestek, nem is volt más jelentkező, így lettem én az igazgató. Semmit nem tudtam a szakmáról, és az iskolát is szinte a semmiből kellett felépíteni. Szerintem sikerült, nem is akárhogyan. Folyamatosan fejlődtünk, új szakok nyíltak. Hamar feljátszottuk magunkat a BL- főtáblára. Sorjáztak a győzelmek. Mindenki hozzánk akart járni vagy nálunk akart tanítani. A második mandátumom alatt viszont tudatosan készültem arra, hogy nem jelöltetem újra magam. Belefáradtam, emberpróbáló munka volt, éreztem, hogy a mindennapi harcok fölemésztenek. Nem volt már további motivációm. Elértünk valamit, amit szinten lehet és kell is tartani, gondoltam, de a további fejlődés már legyen más feladata, inkább visszavonulnék, és „pályaedzősködnék”. Így a stafétabotot átadtam volt helyetteseimnek, azaz átadtam volna, de ők nem vették át, szó szerint értve sem. Ellenben kapva kaptak az alkalmon, és két kézzel ragadták meg a „hatalmat”. Az eredményt, azaz az eredménytelenséget, a tényeket már mindenki láthatja, aki akarja. Bezárták a nagy nehezen beindított sporttagozatot, leépítik az iskolát, a tanári kart, és a Bolyai Farkas Alapítványt is tönkretették. Ez az iskola már nem az, ami volt, aminek lennie kellene. Az utódom, Kormányos Róbert nem megfelelően irányítja a gimnáziumot. Mivel láttam, hogy baj van az iskola vezetésével, hogy nagyon rossz irányba halad a Bolyai szekere, úgy éreztem, az én felelősségem szólni az illetékeseknek.



* Pontosan kiket értesítettél?

— Először is az iskolaszék elnökét, Szórád Endre kémiatanárt értesítettem még 2012 őszén, aki az elején készségesnek tűnt, de miután a lányát az igazgató felvette nevelőtanári állásba, ez a készség, érdekes mód, teljes mértékben elillant. Nem csak az ő esetében történt ilyen típusú pálfordulás. Ezek után nem volt mit tennem, értesítettem Kormányos Katona Gyöngyit, az önkormányzat oktatással megbízott tanácstagját és Ceglédi Rudolfot, a város polgármesterét. Folyamatosan tájékoztattam őket, többször beszéltem a polgármester úrral személyesen is, de semmi sem változott. 2014 júliusában, amikor az iskola adóssága 20 millió dinár fölé emelkedett, végre kiküldték a községi pénzügyi felügyelőt, aki szinte az egész nyarat a Bolyaiban töltötte. Ennek eredményeképp összeállt egy több mint 400 oldalas jelentés, de ennek ellenére sem történt semmi. Mindmáig nem került sor felelősségre vonásra, az egészet elfektették egy fiókban! Viszont ettől a pillanattól kezdve már bizonyítékok voltak a kezemben, azokkal kongathattam a vészharangokat, igaz, kis visszhanggal. Eközben mi, iskolán belül, lemondattuk az igazgatót, mivel bizalmatlansági szavazás volt ellene. Azt ígérte, elfogadja a kollektíva döntését, de a szavazás után nem tartotta be a szavát. Mintha mi sem történt volna, folytatta ténykedését. Ettől kezdve minden egyes tantestületi gyűlésen (mindössze három alkalommal, mivel a tantestületi gyűléseket is leépítette) figyelmeztettem az ígéretére, de nem adott magyarázatot. Egyszer személyesen is kérdőre vontam, akkor elhárította a témát, mondván: a takarítók is szavaztak, és szerinte ők erre nem jogosultak. Amikor azonban a megválasztásakor az én kérésemre ugyanezek az emberek rá szavaztak, akkor jogosultak voltak? 2014 szeptemberében értesítettem az egyik alapítónk, az MNT elnökét, ifj. dr. Korhecz Tamást. Ő már a mandátuma végén járt, és azt mondta, nem szeretne olyasmibe belefolyni, amit nem tud végigcsinálni, majd megkért, hogy keressem fel Joó Horti Líviát. Vele egy nagyon kedélyes beszélgetést folytattam, az MNT-ben is tudták már, hogy baj van a Bolyai igazgatójával. Arra kért, legyek tekintettel az MNT-választásra, ne borzoljuk fel előtte a kedélyeket, de novemberben, amint megalakul az új MNT, megoldást fognak találni. Aztán össze is állt az új MNT, de már Joó Horti Lívia nélkül... A zentai Bolyai létrejöttében két embernek volt kulcsszerepe. Az egyik a már említett Korhecz Tamás, a másik pedig Hajnal Jenő volt, az új MNT elnöke. Joggal reméltem, hogy szívügye a Bolyai, hogy intézkedni fog. Erre egészen februárig vártam, majd felkerestem őt, és arra kértem, lépjenek már valamit. Ismertettem a tényeket, felsorakoztattam a bizonyítékokat, melyek a pénzügyi ellenőr által talált hibákat, gondokat, vádakat tartalmazzák.

Az MNT elnöke azt kérdezte, tudom-e, hogy ezek milyen súlyos vádak. Persze, hogy tudom, válaszoltam, de ezek nem az én kitalációim, ezek azok a dokumentált bűncselekmények, szabálysértések, mulasztások, amelyeket az ellenőr vett észre, az apró-cseprő dolgokkal nem is terheltem az elnök urat. Hajnal Jenő arra kért, hogy legyek tekintettel a Bolyai tavaszi rendezvényeire, melyeket az MNT támogat, várjak májusig, és majd mindenre megoldást fognak találni. Április 13-án hivatott az utódom, Kormányos Róbert, és közölte, hogy nem tartanak tovább igényt a munkámra. Felsőbb utasításra sajnos nem hosszabbíthatja meg a szerződésemet, és már három napja nem vagyok a Bolyai alkalmazottja! Hiába voltam ugyanis ott tizenegy évig, nem volt állandó munkaviszonyom, hanem kéthavonta hosszabbították meg a szerződésem. De megtalálták a megoldást a gondra, engem rúgtak ki! Én úgy tudom, hogy Kormányos Róbertnek az MNT elnöke a felettese, így az értelmezésem szerint Hajnal Jenő sem tartotta be a szavát, hanem inkább tizenegy év után, az iskolaév kellős közepén az utcára dobott/dobatott.


Az elhangzottak számos kérdést vetnek fel, és ezekre meg is próbáltunk választ találni. A válaszok azonban a másik „oldalon” vannak. Természetesen tudjuk, hogy az újságírói etika azt követeli meg, hogy mindkét felet szólaltassuk meg, amire tettünk is kísérletet, de nem jártunk sikerrel. Felsőbb helyről ugyanis azt a választ kaptuk, hogy az érintettek nem nyilatkoznak. Mi azonban bízunk benne, hogy a közeljövőben — a saját érdekükben — felülvizsgálják ezt az egyébként teljesen érthetetlen döntésüket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..