home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Pálinkás, jó munkát!
Kónya-Kovács Ottília
2004.10.26.
LIX. évf. 43. szám
Pálinkás, jó munkát!

Ha reggel lett volna, bizonyára úgy köszöntem volna Bodóéknál, hogy pálinkás jó reggelt! Mert hogy ilyen téma kapcsán mentem hozzájuk. De a látogatásom késő délutánra esett, hiszen alig tudtuk összeegyeztetni a beszélgetés időpontját, amikor megkíséreltünk pálinkát főzni, ha csak elméletben...

Ha reggel lett volna, bizonyára úgy köszöntem volna Bodóéknál, hogy pálinkás jó reggelt! Mert hogy ilyen téma kapcsán mentem hozzájuk. De a látogatásom késő délutánra esett, hiszen alig tudtuk összeegyeztetni a beszélgetés időpontját, amikor megkíséreltünk pálinkát főzni, ha csak elméletben is.
BODÓ Géza már gyerekkorában elleshette a pálinkafőzés titkait, hiszen a családja évente öt-tíz kazán nedűt főzetett ki. Akkor már volt mozgókazán Muzslyán, ezért amikor ,,megérett" a cefre, hívatták a pálinkafőzőt, s az beparkolt az udvarba. Géza megszerette ezt a különleges rituálét. Az, hogy maga is kazánossá vált, részben a véletlen dolga. Egy alkalommal ugyanis, november tájékán, amikor már ő is készített, gondozott cefrét, elment a pálinkafőzőhöz, és a kifőzés felől érdeklődött. A bácsi elmondta, ő már konzerválta a kazánját, és nem hajlandó üzembe állítani... Ekkor nem tehetett mást, lefojtotta a cefrét. És megszületett benne az elhatározás: ő is vesz kazánt. Vett is. Kerekekre tette, mert a gyermekkori emlék, a mozgókazán képe frissen megmaradt emlékezetében.
Éppen tíz éve, hogy Bodó Géza pálinkafőzéssel kezdett foglalkozni. Azt talán már nem is kell említenem, hogy tíz évvel ezelőtt milyen életet is éltünk... Gondolom, mindenki emlékszik még az alig néhány márkás fizetésből való tengődésre. Mindenki mellékkereseti lehetőség után kutatott. Gézának ezt a fizetéspótlást a pálinkafőzés biztosította.
- Az első években még éjszakánként is jártam pálinkát főzni, mert olyan sok helyre hívtak. Nagyon fárasztó volt, mivel napközben a munkahelyemen kellett helytállni. Ráfutottam még egy jó minőségű, eladó kazánra, és megvettem. Így nem kellett éjszakáznom, hanem két kazánnal meg tudtam oldani nappal a munkát. Egyébként a pálinkafőzés az első pillanatra szórakoztatónak tűnik, de ha az ember nap nap után ott ül a mozgókazán mellett, mintegy három hónapig szinte nincs is otthon a családjával, akkor ezt a munkát igényesnek mondanám. Egy-egy idény eltart augusztustól novemberig.
* Vannak-e ,,műhelytitkai'?
- Persze. Első a cefre gondozása. Ha a cefre nincs jól elkészítve, a kazános lehet bármilyen ügyes, a pálinka nem lesz jó minőségű. Fontos, hogy a gyümölcs egészséges legyen, mindennap gondozni kell, de a gazdának a jó megfigyelőképessége is jelentős, idejében kell szólni a pálinkafőzőnek. A nyári cefre (barack, ringló, szilva) esetében nagyon fontos, hogy idejében kifőzzék. Különösen a barack érzékeny, órák kérdése, mikor válik a cefréje ecetté. A téli cefre kevésbé kényes, de ez még nem jelenti azt, hogy kevésbé igényes, csak mivel hűvösebb van, nem romlik el olyan könnyen. A rézből készült kazán a legjobb, mivel a réz semleges fém, és nem ad a pálinkának semmilyen mellékízt. A kazán tisztaságára, karbantartására is nagyon kell ügyelni. Az eddigi tapasztalataim alapján a hűtő a legfontosabb része, mert ha a pálinka nem hűl le 20 fok alá, akkor a nedű minősége is rosszabb. Különben ahány ház, annyi szokás. Van, aki az első liternyi pálinkát külön üvegbe tölti, a pálinka ,,szívét" ugyancsak külön tárolják stb. A tüzeléskor fontos a tűz ereje, se túl erős, se túl gyönge ne legyen. Össze kell hangolni a tüzet a pálinka folyásával és pontosan kitapasztalni, mikor kell elválasztani az elejét, a ,,szívét" és a ,,vodkát", ahogy mi mondanánk.
* Megbíznak benned az emberek?
- Ott kell lennem a pálinkafőzésnél, mert nagyon sokszor rám bízzák, hogy én adjam meg a pálinka ,,savát". A jó pálinkát szívesen megiszom, de nem vagyok híve a nagybani fogyasztásának. Kerülöm az állandó kóstolgatását, de egy kis kanálnyival megkóstolok. Ez a pálinka édességből keletkezik, fermentációval, ugyanis, ha nincs meg a gyümölcsben a kellő cukormennyiség, akkor hozzá kell adni. Az ,,okosok", a ,,hozzáértők" különféleképpen emlegetik a százalékokat. Ajánlanám a cefrekészítőknek, hogy a közeljövőben a cukorral ne ,,dobálózzanak", csak 5-6%-ot kell hozzáadni, de ez sem vonatkozik mindegyik gyümölcsre. A nagyobb cukortartalmú gyümölcshöz még ennél is kevesebb cukor kell.
* Egy idényben hány helyre hívnak pálinkát főzni?
- Erre nem tudnék válaszolni. Egy hét alatt kb. 40 kazán pálinkát szoktam kifőzni. Ez csak akkor zűrös, ha mindegyik kazán más gazdánál van... Vannak állandó ,,kuncsaftjaim", ők évről évre visszahívnak, ami azt jelenti, hogy elégedettek a minőséggel, a munkámmal. Nemcsak Muzslyára, hanem a környező falvakba is eljárok pálinkát főzni. Természetesen a legtöbb itt helyben van.
* Történt-e olyan eset, hogy elhívnak egy házhoz, és amikor odaérsz, látod, hogy nem jó a cefre?
- Ilyenkor próbálom megmagyarázni a gazdának a rossz minőség okait, és tanácsokat adok, hogy a közeljövőben ez ne történjen meg. A kiváltó ok a legtöbb esetben az, hogy már huzamosabb ideig gyűjtögették a gyümölcsöt a cefrébe, vagy a gyümölcs volt éretlen, esetleg rothadt. Van olyan eset is, hogy tiszta, tehát cukormentes pálinkát akarnának főzni, például almából és vagy nagyon kevés pálinkát kapnak, vagy még savanyú mellékízt is kap az ilyen ital.
* Melyik gyümölcsből készül a legfinomabb pálinka?
- Legízletesebb a barack- és a körtepálinka. A gyümölcspálinka akkor a legjobb, ha 43 százalékos. Az én kedvencem az 50 százalékos, kétszer főzött szilvapálinka, de ugyanakkor a jó szőlőpálinkát sem lehet mellőzni, amit 45-47 százalékosra főznek, mert így a legmegfelelőbb a fogyasztásra. Az ínyenc pálinkákat, mint amilyen a bodzából készült, orvosságnak is használják, vagy például a dinnyepálinka íze is nagyon finom, olyan, mintha beleharapna az ember a dinnyébe. Ez ritkaságszámba megy, de néhányan dinnyéből is főznek pálinkát.
* Történt-e a tíz év alatt valamilyen érdekesség?
- Számtalan. Például egy zsigmondfalvai (Lukiæevo) főzésem után, ami 24 órát vett igénybe, hazafelé tartottam a két kazánommal, és valamikor hajnaltájt, amikor már a falu szélén jártam, hátrapillantottam, de csak az egyik kazán volt meg, a másikat elhagytam az écskai hídnál. Pálinkafőzés közben volt olyan is, hogy elbeszélgettünk a gazdával, de az is megtörténhetett, hogy a gazda is meg én is raktunk a tűzre, és a gyerek szólt, hogy piros pálinka folyik... Ahol több kazán pálinkát kell kifőzni, előfordul, hogy összesereglik a szomszédság, baráti kör vagy rokonság. Volt rá példa, hogy a végén csak jómagam voltam józan, a többiek lerészegedtek a kóstolgatástól. Megszaporodtak a kazánok Muzslyán, ami jó, mert látszik a pálinkafogyasztók igényessége, de egy kicsit érteni is kell ehhez a művelethez. Mégis jobb a házi pálinkát fogyasztani, mint a teljesen minőségét vesztett, boltban árusított olcsó löttyöt. A minőség, az minőség.
Jöhet a frissen főzött, kis kupica pálinka! Fogyassza mindenki mérsékletesen, egészséggel! Bodó Gézának további pálinkás, jó munkát kívánok, hisz javában tart a pálinkafőzés idénye!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..