home 2024. április 17., Rudolf napja
Online előfizetés
Otthon, drága otthon
Fehér Márta
2020.01.04.
LXXV. évf. 1. szám
Otthon, drága otthon

Húsz évet kell dolgozni egy új lakásért — Több a medve és a farkas Szerbiában — Lesz elég gáz a télen

Húsz évet kell dolgozni egy új lakásért

Az év utolsó harmadában az építőipar járult hozzá a legnagyobb mértékben az ország GDP-jének növeléséhez. Nagyon erős, majdnem 35 százalékos bővülést produkált ez az ágazat. Igaz, ehhez főként a nagyberuházások járultak hozzá, mint amilyen a gázvezeték és az autóutak kiépítése, az új lakások pedig kisebb mértékű, mintegy 18 százalékos növekedést jegyeztek. Az elmúlt négy-öt évben jelentősen emelkedtek az ingatlanárak a fővárosban. A Danas arról ír, hogy bizonyos szempontból a belgrádi lakásárak vetekednek világ legdrágább ingatlanjaival. Egy ingatlanpiaci elemzésre hivatkozva fejtegeti a napilap, hogy az egykori Jugoszlávia fővárosaihoz viszonyítva Belgrádban kétszeres, de akár háromszoros árakkal kell számolni, ha a lakosság életszínvonala a viszonyítási alap. Szerbiában egy 60 négyzetméteres, új építésű lakásért majdnem 18 évet kell dolgozni, ha valaki a teljes fizetését félre tudja tenni, egy belgrádi otthonért viszont 20,4 évet. Átlagáron és az átlagfizetést figyelembe véve számoltak. Ha a fizetésből a képzeletbeli vevőnek havonta a zsebében hagytak annyi pénzt, hogy az abszolút szegénységi küszöböt épp csak átlépje, 24 évig dolgozhat ugyanazért a lakásért. Szarajevóban 8,9 évig, Zágrábban 9,5 évig, Podgoricában 9,9 évig, Szkopjében pedig valamivel több mint 10 évig kell spórolni ugyanezek szerint a kritériumok szerint. (Danas)

 

Több a medve és a farkas Szerbiában

A Golija és a Zlatibor Természeti Parkokban, valamint a Kopaonik Nemzeti Parkban figyelték meg a nagyvadakat, és arra a felfedezésre jutottak, hogy növekszik a barnamedve- és a farkasállomány az országban, ám kevesebb kárról érkezik bejelentés a lakosság részéről — közölte a Szerbiai Természetvédelmi Intézet. A Politika arról cikkezett, hogy amíg egykoron jelentős volt a medvepopuláció az országban, addig a XX. század végére nagyon megcsappant, a mostani kutatások viszont azt mutatják, hogy nemcsak egyre több medve él nálunk, hanem korábbi élőhelyeket is újra meghódítottak vagy szokatlannak tűnő helyeken is fel-felbukkannak a szerbiai hegyvidéken. A medve szigorúan védett fajnak számít az országban. Egy többéves projektum eredményeit ismertették, melynek az volt a célja, hogy hatékony védelmet nyújtsanak a fajnak, illetve a területén lakó embereknek is. (Politika)

 

Lesz elég gáz a télen

Ezt a Srbijagas igazgatója, Dušan Bajatović közölte. A gáz Csehországból, Szlovákiából, Ausztriából és Magyarországról érkezik az országba, valamint szállítmányt várnak még Ukrajnától is, az így vásárolt többletmennyiséggel együtt lesz elég gáz a télen. Az igazgató hozzátette, Szerbiában évente 2,7 milliárd köbméter gáz fogy, köszönhetően az ipari fogyasztóknak, ami jót tesz a bruttó hazai terméknek. Dušan Bajatović a szerbiai közmédia műsorában arról is beszélt, hogy befejeződtek a munkálatok a Török Áramlat nevű gázvezeték Szerbián áthaladó 400 kilométeres szakaszán, a bolgár határtól a magyar határig. Most Bulgáriának kell elvégeznie a munka ráeső részét — hangsúlyozta. A tervek szerint a Szerbiáig vezető első 308 kilométert jövő májusig kellene befejezni, az egész vezetéknek pedig 2022-ig kellene elkészülnie. (Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..