home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Ötletből játszópark
Perisity Irma
2010.06.30.
LXV. évf. 26. szám

Vannak emberek, akiknek ötlettára kiapadhatatlan, és rájuk nem vonatkozik az a pesszimista életfilozófia, hogy: most nehéz időket élünk, majd máskor valósítjuk meg álmainkat.Futó Rózsa, a nem mindennapi terv ötletgazdája is azt vallja, mindent meg lehet valósítani, ha az ember tényleg akarja.- Hajdú...

Vannak emberek, akiknek ötlettára kiapadhatatlan, és rájuk nem vonatkozik az a pesszimista életfilozófia, hogy: most nehéz időket élünk, majd máskor valósítjuk meg álmainkat.
Futó Rózsa, a nem mindennapi terv ötletgazdája is azt vallja, mindent meg lehet valósítani, ha az ember tényleg akarja.
- Hajdújáráson születtem, és noha már hosszú ideje városon élek, a szívemben mindig Hajdújárás jelenti az otthont - mondja Rózsa. - A szüleim halála után megörököltem a faluban a családi házat, hatalmas udvarral, gyümölcsössel, édesapám kovácsműhelyének az épületével. Én becsületbeli dolognak tartottam, hogy ne adjak túl a családi örökségen, hát évek óta ingázok a város és a falu között. Fiatalabb koromban munkaviszonyban voltam, majd azt feladtam egy virágüzletért, amit ma is üzemeltetek, emellett munkálom a faluban a gyümölcsöst, és szó nélkül viselem a mezőgazdasági termelők sanyarú sorsát, amely az utóbbi húsz évben egyre csak romlik. Valahogy természetesnek veszem, hogy megszületett bennem a játszópark ötlete, az udvar ugyanis tele van hatalmas fenyőkkel, tujákkal meg egyéb díszfákkal, egy kis tartalommal feltöltve, úgy gondoltam, méltán szolgálhatná a falubeli, de a távolabbról jövő gyerekek igényeit is. Ebből az ötletből született aztán családi vállalkozásként a KOALAND néven bejegyzett játszópark. A csaknem 3000 négyzetméteres, bekerített parkban csúszdák, hinták, sportpályák, homokozó, babaház és egy 35 négyzetméteres fedett terasz áll a vendégek rendelkezésére. Ezenkívül a felnőtt látogatók számára kerti sütés-főzésre, grillezésre is van lehetőség. A park ideális különféle rendezvények: születésnapok, családi ünnepségek stb. megszervezésére. Amikor azt mondtam, hogy ez a park családi vállalkozás, azt valóban szó szerint kell érteni, mert mindnyájunknak feladata van a park körül: a fiam, Kornél az állandó ügyeletes, a mester, a mindenes, a párom, József, a karbantartó, ő kaszálja a pázsitot, én pedig a kifutó, hogy ne mondjam, a lótó-futó vagyok...
Egy alkalmi beszélgetés alkalmával minden olyan egyszerűnek, természetesnek tűnik. Feltételezhető, hogy azért a gyakorlatban mindehhez pénz is szükséges.
- åszintén mondom, hogy amikor elhatároztuk: bejegyeztetjük a parkot, és tartalommal töltjük fel, nem a pénzre gondoltunk elsősorban - válaszolja. - Elég nagy beruházás, hiszen a park minden részlete megfelel az európai szabványoknak. Mivel tovább szeretnénk bővíteni a park tartalmát, most már gondolkodunk azon, hogy pályázunk egy alaphoz, azt hiszem, joggal. A parkot ugyanis nemcsak játéktérnek szántam, a hozzánk látogató gyerekek számára 12 éves korig tartalmas nyári időtöltést kínálunk neves előadók, tapasztalt szakemberek vezetésével. A beruházás következő szakaszában a régi, hatalmas melléképületet szeretném alkalmassá tenni arra, hogy a park télen is üzemelhessen, hiszen a Ludasi-tó közelsége lehetővé teszi a horgászást, a madárgyűrűzést, barangolást a természetben. Ezenfelül a családi ház egy részét idővel tájházzá szeretném alakítani, hiszen évek óta szorgalmasan gyűjtögetem a falu és környéke régiségeit, ezeket szeretném megfelelő helyen az idelátogató vendégeknek megmutatni: ezek az én gyökereim. Az idei nyárra is tervezünk táborokat, igaz, egy kicsit késünk a kínálattal, de azt hiszem, sok szülő nem tudja megoldani a gyereke nyaraltatását, és a mi táboraink nemcsak árban, hanem tartalomban is vonzóak lehetnek, nem utolsósorban azért is, mert a gyereket a szülő is elkísérheti, és nyugodt, szinte idillikus környezetben pihenhet, amíg a gyereke a tábori foglalkozáson van. Július 19-étől ötnapos néphagyományi tábort szervezünk népszokásaink, játékaink, énekeink megismerésére, dolgozunk agyaggal, fával, szőttest szövünk. Július 26-ától praktikatábor lesz, ahol modern kézműves-technikákat, gyöngyfűzést, ajándékkészítést, virágkötést stb. tanulunk meg, egyszóval a gyermekek kézügyességét fejlesztjük. Tervezünk angol és szerb nyelvi tábort, júliusban és augusztusban minden második csütörtökön Mesterségünk címere néven kézműves-foglalkozást szervezünk felnőtteknek, augusztusban Szilvanapokat, októberben Halowen-jelmezbált, novemberben a karácsonyi hagyományaink felelevenítését stb. tervezzük. Egyébként a játszótér kedden, szerdán és csütörtökön 16-tól 20 óráig a gyermekek rendelkezésére áll. Tervekben nincs hiány, az érdeklődők elérhetnek bennünket Hajdújáráson az Iskola utca 55. alatt, a 024/758-087-es telefonszámon, de van honlapunk is: www.kaland.rs, amelyen minden érdeklődő feleletet kap mindarra, ami a parkkal kapcsolatban érdekli. Meggyőződésem, hogy nem hibáztunk, amikor ilyen beruházásra szántuk el magunkat, hiszen mindaz, amit a gyermekekért teszünk, sose lehet téves tevékenység - állítja Futó Rózsa.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..