home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Ötéves a Talentum
Fehér Márta
2018.04.03.
LXXIII. évf. 13. szám
Ötéves a Talentum

Székházavató és ünnepi műsor

Átadták a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület felújított székházát Szabadkán. A házavató után a Jadran Színpad adott otthont a jubileumi műsornak, melyben visszatekintettek az elmúlt öt évre. Tizenheten kezdték, ma több mint százan vannak a talentumosok.

Több mint egy hely! — hirdeti az épületen a felirat, s aki járt arra próbaidőben, aki látott talentumos műsort vagy ismer talentumost, az jól tudja, hogy nincs ebben semmi túlzás. A Talentum 2013 januárjában alakult meg, hogy elsődleges célján, a magyar folklór tanításán túl megismertesse a gyermekekkel, a fiatalokkal az előadó-művészeteket, mint amilyen az ének, a zene, a tánc, a színjátszás és a drámajáték, illetve a művészetoktatás sajátos eszközeivel, az érzelmi és esztétikai neveléssel járuljon hozzá egy sokoldalúan művelt, érett, kreatív személyiség kialakításához.

Kezdetben a Bunjevačko Kolóban jutott számukra próbaterem, három és fél év után lett saját otthonuk, mely másfél év alatt vált olyanná, amilyennek megálmodták. A Talentum épülete a magyar kormány támogatásával szépült meg, valamint bővült klubhelyiségekkel. Emellett a fűtést is bevezették. A szalagot Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Brezovszki Roland, a Talentum művészeti vezetője vágta át.

„Ez a hely a miénk — kicsi, nem túl nagy, de a miénk”

— Öt évvel ezelőtt tizenhét gyermekkel nyitotta meg kapuit a Talentum, ma százheten vagyunk, egyesületünk pedig számos rendezvény részvevője, alapítója, szervezője — idézte fel Brezovszki Roland. — Annyi történés, esemény van mögöttünk, jó ilyenkor egy-egy ünnep erejéig megállni. Azt gondoljuk, jó úton haladunk, mert az eredmények, a szülők támogatása ezt bizonyítja. Szerencsénk van, hiszen székházhoz tudott jutni az egyesület, kellett egy hely, ahol a mi időbeosztásunk szerint dolgozhatunk. Ez a hely a miénk — kicsi, nem túl nagy, de a miénk. Másfél éve vagyunk ebben a székházban, melyet a magyar kormány támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. segítségével sikerült felújítani, funkcióba helyezni. A felső részt önerőből tettük rendbe, most sikerült a pincében egy közösségi helyet kialakítani, ahol táncpróba után le lehet ülni és egy kicsit lazítani. Lett egy öltözőnk/ruhatárunk, illetve lepadlóztuk a felső részt, hogy a gyerekek ne a betonon táncoljanak. A meszelésre és a fűtés bevezetésére is jutott — az egyesület mostanra vált otthonossá, ahol az elkövetkező nemzedék is felnőhet. Igyekszünk jól dolgozni, munkatársakat szeretnénk kinevelni. Ez prioritást élvez, ezen az úton akarunk erőteljesebben haladni, próbavezetőket, csoportvezetőket, jó pedagógusokat kinevelni, és mindenhol ott lenni, ahova meghívnak bennünket, új produkciókat készíteni, népviseletet varratatni, s utaztatni a tagokat, mert ez az amatőrök egyetlen fizetsége. Benne vagyunk a Csoóri Sándor Programban, mellyel Magyarország a külhoni magyar néptáncos-, népzenei és népdalköri szervezeteket, közösségeket támogatja. 1,7 millió forintot kaptunk, ezzel a népviselettárunkat tudjuk bővíteni, koreográfust hívhatunk Magyarországról, valamint a zenekari költségeket is lefedhetjük belőle.

Néptáncosnak lenni életmód 

A Jadran Színpad jóval a műsorkezdés előtt tele volt. A szülők, nagyszülők, érdeklődők még a lépcsőkön is ültek, a falak mellett álltak, és még mindig érkeztek nézők... A színfalak mögött pedig a talentumosok. Picik, kicsik, nagyobbacskák és nagyok. Hajat fontak, szalagot kötöttek, öltözködtek, készültek, de azért még jutott idő egy-egy beszélgetésre.

— Mindkét ovis gyermekem talentumos. Hetente egyszer van próba. Ez még olyan nagy kötelezettséggel nem jár, viszont élvezzük. Én is néptáncos voltam, ez egy életmód. A hagyományápolás, a magyarsághoz való tartozás, a fiatalok összetartozásának megélése. Egy olyan közösség, amely biztos pont az ember életében. Mi szeretjük! — mesélte Nagy Kanász Viola.

— Szeretek táncolni. Három és fél éves koromban kezdtem. Volt már fellépésem is, a Magyar Karácsonyon, a Palicsi Magyar Sokadalomban. Kedvenc táncom, énekem nincs, mindet kedvelem — sorolja a hat és fél éves Nagy Kanász Kata.

Öccse, a négyéves Nagy Kanász László pedig eldicsekszik:

— Én is imádok táncolni, én is három és fél éves korom óta csinálom! Tamara, Tamás, Roli tanít. Anyuval is szoktam néha táncolni, meg Katával is.

Ezután Sándor Csenge is odajött:

— Két éve táncolok. Kedden meg csütörtökön próbálunk este fél 7-től fél 8-ig, egy kicsit már fáradt vagyok olyankor, de nagyon szeretem. Van népviseletem, és én is felléptem a Magyar Karácsonyon meg a Palicsi Magyar Sokadalomban.

Nagy György János megalakulása óta tagja a Talentumnak.

— Már tizennégy éve táncolok. Egészen kicsi koromban, négy és fél évesen kezdtem. Nagyon családias a hangulat nálunk, jól összeszokott a társaság, nagyon szeretünk együtt lenni, a tánc tart össze bennünket. Rendszerint hetente kétszer van próbánk, kedden és csütörtökön este 8-tól, viszont fellépések előtt hetente akár három-négyszer is. Nehéz összeegyeztetni a tanulással, hiszen végzős gimnazista vagyok, ott is helyt kell állnom, ám mindent meg lehet csinálni, ha szeretjük. Újvidéken tervezem a folytatást, növényvédelmet tanulnék a mezőgazdasági szakon, úgyhogy a tánc hobbinak marad meg. Bízom benne, hogy még sok fellépésünk lesz, egyben marad ez a társaság, s a próbákat akár hétvégente is meg tudjuk szervezni.

 

A hagyomány ápol bennünket

Az ünnepi műsort a nagyok palotásával nyitották meg, majd énekkel, tánccal, népi játékokkal és muzsikálással mutatkozott be minden korosztály. Köszöntőt Pásztor István, a VMSZ elnöke mondott.

— Szeretnék önöknek gratulálni ahhoz, hogy ilyen gyerekeik vannak, ahhoz, hogy ennek a közösségnek ilyen gyerekeket neveltek! Öt év egy szervezet életében nem egy hosszú idő, viszont elegendő ahhoz, hogy megmutassa, az a szervezet, amelyik létrejött, hordozza-e magában az elszántságot, elhivatottságot, szorgalmat, tartást, belső erőt, amely lehetővé teszi a kibontakozását. A Talentum megálmodóiban mindez benne volt, és ma is működik bennük, mert ha nem így volna, hasonló sorsa jutottak volna, mint egyes szervezetek, amelyek nagy csinnadrattával jöttek létre, aztán egy-két év alatt teljes mértékben kifújtak. A Talentum a többi közt annak a következménye, hogy a közösségen belül öt évvel ezelőtt egyesek azt gondolták, hogy gyűlölettel, a közösség szétverésével lehet építkezni. Az elmúlt öt év azt bizonyította, hogy csak elhivatottsággal, jó szándékkal, szorgalommal, odaadással lehet építkezni. Azt bizonyítja az elmúlt öt év, hogy egészen pici gyerekekből, városiakból, palicsiakból, hajdújárásiakból, noszaiakból, királyhalmiakból és ludasiakból gyöngyszemeket lehet csiszolni. Ahhoz, hogy ezt a napot így éljük meg, nagyon fontos volt az, hogy egy irányba mozogjunk, jót akarjunk, mindannyian akarjuk, és hogy a szándékunk megvalósítása érdekében magunk mögött tudtuk az anyaország támogatását. Arra szeretném magukat kérni, hogy segítsük az ilyen szervezetek, egyesületek kibontakozását az elkövetkezőkben is.

— A mai rohanó világban különösen fontos megállni, visszanézni, átgondolni. Mi most visszanézünk és mosolygunk. Nagyon jó, amit látunk — fogalmazott Brezovszki Tamara, a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület elnöke. — Egyesületünk egy egyszerű gondolat révén indult útjára, nem fogalmaztunk meg nagy célokat, terveket. Úgy gondoljuk, mindenki művelje azt, amihez legjobban ért, és amit legjobban szeret, amiért a szíve igazán dobog. Alázattal, kitartással, szeretettel, tudással, mindig és mindenhol. Ez egy egyszerű filozófia. S a jó még jobbat ád. Ez a még jobb pedig a Talentum tagsága. Azt szoktuk mondani mi, néptáncosok, hogy hagyományt ápolunk. Erre néha az a válasz érkezik, hogy a hagyomány nem beteg, hogy ápolni kelljen. Valóban, a hagyomány nem beteg. A világ beteg, illetve egyre több ember benne. A hagyomány ápol bennünket.

Aki látta a műsort és a talentumosokat, értette...


Roncsák Alexander felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..