home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Összetartással a törökbecsei magyar közösségért
Zséli Ágnes
2020.06.10.
LXXV. évf. 24. szám
Összetartással a törökbecsei magyar közösségért

Báló Tiborral, Törökbecse község oktatással megbízott tanácsosával, a VMSZ törökbecsei önkormányzati listájának vezetőjével az elmúlt négy év munkájáról és a választási programról beszélgetve a szórványban élő magyar közösséggel kapcsolatos legfontosabb irányvonalakat érintettük. 

* Van a magyar közösségnek jövője Törökbecse községben?

— Szerintem van. A dolgok bizonyosan nem egyszerűek, hiszen a településünkről, ebből a kis szórványközösségből, több fiatal ment el, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy csökkent a magyar ajkú óvodások, iskolások létszáma. Bízom abban, hogy mindez lelassul, ha sikerül egy pozitívabb jövőképet felmutatni. Külföldön sem könnyű, ezt a kivándorolt fiataloktól halljuk vissza, akik viszont azt is elmondják, hogy egy élhetőbb, kiszámíthatóbb közösséget találtak. Tegyünk róla, hogy mi is olyanná váljunk!

* Kiemelte az élhetőbb közösséget. Ön az elmúlt években a VMSZ tagjaként, Törökbecsén az önkormányzat tanácsának tagjaként az oktatással volt megbízva. Ismertetné néhány szóban, hogy mit tettek ez idáig az élhetőbb közösségért?

— Először is hadd mondjam el, hogy milyen eredményeket értünk el az oktatás terén. Sikerült gondoskodnunk a zökkenőmentes utaztatásról, a diákbuszról, aminek köszönhetően a beodrai felsős gyerekek a törökbecsei általános iskolában magyar nyelven tanulhatnak. Ezt már nyolc éve sikerrel működtetjük. Felszereltük az óvodát, hiszen az iskoláskor előtti intézmény új játszótérrel, magyar nyelvű játéksarokkal gazdagodott. Az iskolának is segítettünk a felújításra vonatkozó tervdokumentáció kidolgozásában, emellett pedig a magyar tagozatok minden évben eszköztámogatásban részesülnek. Az iskolába induló gyermekek tanszert, iskolatáskát kapnak. Az alsósoknak ingyenes kirándulást szervezünk, a harmadikosoknak ingyenes táborozási lehetőségeket kínálunk, míg a magyar ajkú felsősöknek, középiskolásoknak magyarországi kirándulást szervezünk. Lehetővé tettük azt is, hogy az általános iskolások minden egyes tantárgyat magyar nyelven tanulhassanak. Anyaországi támogatásokat, beiratkozási ösztöndíjat, a nehéz szociális helyzetben élő középiskolásoknak pedig utaztatási támogatást nyújtottunk. Segítünk diákjainknak bejutni a kollégiumokba, hiszen szórványból érkeznek, az egyetemistáknak az Európa Kollégiumba, sőt, a továbbtanulókat tanulmányi ösztöndíjban részesítjük. Mindezt a VMSZ és az MNT nélkül nem tudtam/tudtuk volna megvalósítani. Az elmúlt években a törökbecsei községi költségvetésből minderre 15 millió dináros keretösszeg lett előirányozva.


Báló Tibor

* Az elmúlt időszakban az oktatási eredmények mellett mit sikerült még elérni Törökbecsén?

— A VMSZ segítségével az elmúlt időszakban Törökbecse községben 504,82 millió dinár értékű fejlesztést sikerült megvalósítanunk. Ez magában foglal két IPA határon átívelő projektumot. Az egyik Bajával közös, és a vízgazdálkodásra, a másik Sándorfalvával, és a természetvédelem, illetve turizmus területére vonatkozott. Sándorfalvával testvértelepülési szerződést írtunk alá. Mindemellett pedig mindenképp ki kell emelnünk a Prosperitati Alapítvánnyal való gyümölcsöző együttműködést, hiszen az alapítvány által községünkbe összesen 74 millió dinár értékű támogatás érkezett, vállalkozásokra, házvásárlásra, turizmusfejlesztésre, mezőgazdasági pályázatokra, mind Törökbecsén, mind Beodrán. A törökbecsei hagyományápoló egyesületünk, a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület is sikeres időszakot könyvelhetett el, gondoljunk csak a különféle fellépésekre, bemutatkozásokra. A ruhatár bővítésén kívül az MNT jóvoltából egy kombival is gazdagodtunk, mely megkönnyíti a néptáncos gyerekek szállítását. A VMSZ-nek, az MNT-nek, valamint az anyaországi támogatásoknak köszönhetően a többi civil szervezet is sikeres időszakot hagyott maga mögött.

* Lehetett volna többet is elérni?

— Biztosan, mindig lehet jobban. Az önkormányzatnál sajnos csak egy képviselőnk volt, s ez hátráltatott bennünket a terveink, céljaink, elképzeléseink teljes mértékű megvalósításában. Ilyenkor sohasem másban keresem a hibát, hanem magunkban. Ha egységesebbek lettünk volna, több helyi képviselővel, akkor több számunkra fontos tervet megvalósíthattunk volna.

* Ön, mint a VMSZ helyi listavezetője, lát-e most esélyt a nagyobb összefogásra?

— Igen. Ha nem látnék, akkor nem is vállaltam volna el a jelöltséget. Ez az én döntésem volt, azzal a céllal, hogy adjunk egy esélyt az összefogásra. Megkerestem a magyar közösség jeles tagjait, politikai pártokat, civileket, akikkel a prioritásokról, a jövőbeli programokról beszélgettünk, mindarról, amiben mindenki megtalálhatja helyét. Minden egyén és szervezet fontos, hiszen kevesen vagyunk, és mindazok a csoportok, amelyek olyan luxust engednek meg maguknak, hogy személyi sérelmekre hivatkozva nem hajlandóak a magyar közösségünk érdekeinek jövőjéről tárgyalni, a törökbecsei magyar közösségnek felelősséggel tartoznak.

* Milyennek látja a már említett pozitív törökbecsei jövőképet?

— A terveinket két csoportba osztanám. Az egyikbe azok a teendők tartoznak, amelyek a település érdekeit, vagyis minden itt lakó polgár életkörülményének javítását szolgálják. Ez elsősorban a szennyvíztisztító és az ivóvíztisztító rendszer megépítése, majd a szeméttelep felszámolása, a temető rendezése, valamint az utak felújítása. A másik csoportba tenném azokat a teendőket, amelyek a törökbecsei és a beodrai magyar közösségnek különösen fontosak. Ezek közé tartozik a magyar oktatás megóvása, a magyar nyelvű bölcsőde létrehozása Törökbecsén és Beodrán is, a beodrai gyerekek utaztatásának kényelmesebbé tétele, a templomunk és a kápolna felújítása mindkét településen. Szükséges a Jókai Mór MME épületének teljes renoválása, funkcionálisabbá tétele, hogy minden helyi civil szervezetünk gondtalanul tevékenykedhessen. A beodrai civil szervezeteknek egy épületet kellene vásárolni, melyben beindulhatna a hagyományápolás. Tartósan lehetővé kell tenni a hagyományápolók, valamint a többi civil szervezet folyamatos munkáját Törökbecsén és Beodrán egyaránt. Terveink között szerepel még a műemlékeink megóvása és azok restaurálása, elsősorban az aracsi pusztatemplomra és a Hungária-szoborra gondolok. Nekünk nemcsak a közösségünk múltjának megőrzése a fontos, hanem a jövője is. Ez pedig csak egy fejlődő gazdaságban lehetséges — és itt a Prosperitati Alapítványra, a tartományi és az EU-s támogatásokra gondolok —, hogy minél több törökbecsei és beodrai magyar fiatal kezdjen vállalkozásba. Akik már megtették ezt, azoknak lehetőséget szeretnénk adni a fejlődésre. Községünkben a jövőt, a megmaradásunkat a kis családi vállalkozások fejlesztésében látjuk. Többen nem mernek vállalkozni, mert félnek az új kihívásoktól. Ha csak azzal foglalkozunk, hogy lessük a rosszat, ha csak azt soroljuk, hogy nincs semmi, minden tönkrement, akkor annyira negatív beállítottságúak leszünk, hogy az életben, a társadalomban, a közösségben semmit sem fogunk többé jónak látni. A gondolkodásmódon kell változtatni, amit legcélszerűbb a fiataloknál kezdeni. Ezért hangsúlyozom minden alkalommal a fiatalok nevelésének fontosságát. Azt ajánlom, hogy reményteljesen gondolkodjunk, és mondjuk azt, hogy nincs időm másokat megszólni, rosszat mondani róluk, s ezek után kizárólagosan azzal foglalkozom, hogy saját vállalkozásom, gazdaságom vagy jó minőségű szolgáltatásom legyen. Akkor lehetünk sikeresek, ha így állunk hozzá a mindennapokhoz. Nézzünk körül, hiszen láthatjuk, hogy környezetünkben vannak sikeres magyar vállalkozók, termelők, szolgáltatók. Vegyünk róluk példát! A vállalkozás nagyon nehéz feladat, de ha jó az ötlet, az elképzelés, akkor azt itt Bánátban, Törökbecsén, a szórványban, ahol korántsem egyszerű és könnyű, sikerre lehet vinni. Erre a fiatalok, sőt, a középkorúak is tőlünk, a VMSZ-től, a Prosperitati Alapítványtól, az anyaországtól teljes körű támogatást kapnak.

A stabil, kiszámítható, fejlődő családi vállalkozás sok fiatalnak sikeres jövőt ígér. A biztonságban élő család boldog család lesz. A boldogság azonban nem az égből pottyan le, azért tenni kell, támogatni azokat, akik mindebben segíthetnek, segíteni akarnak, és képesek a kéznyújtásra. Mi itt vagyunk, itt leszünk, hogy mindenkinek segítsük álmai megvalósítását.

Kapcsolódó cikkek
Bánáti Újság
Kincset veszített Törökbecse
2020.10.29.
LXXV. évf. 44. szám
Elhunyt Báló Tibor, Törökbecse Község oktatással megbízott tanácsosa, a VMSZ törökbecsei helyi szervezeté…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..