Oroszország szíriai akciója
Talpai Lóránt
2016.07.04.
LXXI.. évf. 26. szám
Oroszország szíriai akciója

25 000 orosz katona szolgált Szíriában

Az elmúlt hónapokban mintegy 25 000 orosz katona járta meg Szíriát. Mindez az orosz törvényhozás által nemrég elfogadott, a közel-keleti országban harcoló veteránok jogállását rendező törvényből derült ki. Anatolij Antonov orosz védelmiminiszter-helyettes szerint a törvény a többi veteránnal azonos jogállással és szociális juttatásokkal ruházza fel azt a 25 000 embert, akit a beavatkozáshoz kapcsolódóan Oroszország szíriai bázisaira vezényeltek. Oroszország tavaly szeptember 30-án avatkozott be fegyveresen a szíriai konfliktusba. Moszkvának egy légi és egy haditengerészeti támaszpontja van az országban. Légiereje jobbára a damaszkuszi rezsim hadseregét támogatja. Vlagyimir Putyin orosz elnök márciusban jelentette be, hogy az orosz haderő nagy részét kivonják Szíriából.

A kilépéspártiak győztek a brit népszavazáson

Az európai uniós tagságról szóló brit népszavazáson a kilépést pártoló tábor szerezte meg a győzelmet. Az Európai Unió elhagyására a választók 51,9 százaléka, 17 410 742 polgár, a bennmaradásra pedig 48,1 százalék, azaz 16 141 241 polgár szavazott. Mint ismeretes, Nagy-Britannia 43 éve, 1973-ban csatlakozott az Európai Unió elődszervezetéhez, a Európai Gazdasági Közösséghez. Két évvel később is tartottak egy népszavazást arról, hogy Nagy-Britannia az EGK tagja maradjon-e, de akkor a brit választók kétharmada a bennmaradás mellett döntött. A jelenlegi voksolás eredménye, avagy a Brexit-tábor győzelme a továbbiakban felveti az újabb skóciai függetlenségi népszavazás lehetőségét is, miután Skóciában a 32 választókörzet mindegyikében a bennmaradás hívei kerültek többségbe. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt vezetője már ki is jelentette, hogy Skócia népe az Európai Unióban látja országa jövőjét.

Megdöbbentek az EU vezetői

A jelenlegi népszavazás eredménye sokkolta Európát. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter szerint kijózanító a nagy-britanniai népszavazás eredményének híre. „Ez egy szomorú nap Európa és az Egyesült Királyság számára” — mondta. „Súlyos, mondhatni drámai pillanat ez. Különösen az Egyesült Királyság számára” — ezt már Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta. „Nagy-Britannia úgy döntött, hogy a maga útját járja. Úgy gondolom, a legújabb gazdasági adatok megmutatták, hogy ez rendkívül nehéz lesz” — jelentette ki Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke. Orbán Viktor a brit népszavazás után úgy fogalmazott, hogy Brüsszelnek meg kell hallania az emberek hangját. Ez a legnagyobb tanulsága a brit döntésnek.


Nyitókép: pixabay.com

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..