home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Oroszország szíriai akciója
Talpai Lóránt
2016.07.04.
LXXI.. évf. 26. szám
Oroszország szíriai akciója

25 000 orosz katona szolgált Szíriában — A kilépéspártiak győztek a brit népszavazáson — Megdöbbentek az EU vezetői

25 000 orosz katona szolgált Szíriában

Az elmúlt hónapokban mintegy 25 000 orosz katona járta meg Szíriát. Mindez az orosz törvényhozás által nemrég elfogadott, a közel-keleti országban harcoló veteránok jogállását rendező törvényből derült ki. Anatolij Antonov orosz védelmiminiszter-helyettes szerint a törvény a többi veteránnal azonos jogállással és szociális juttatásokkal ruházza fel azt a 25 000 embert, akit a beavatkozáshoz kapcsolódóan Oroszország szíriai bázisaira vezényeltek. Oroszország tavaly szeptember 30-án avatkozott be fegyveresen a szíriai konfliktusba. Moszkvának egy légi és egy haditengerészeti támaszpontja van az országban. Légiereje jobbára a damaszkuszi rezsim hadseregét támogatja. Vlagyimir Putyin orosz elnök márciusban jelentette be, hogy az orosz haderő nagy részét kivonják Szíriából.

A kilépéspártiak győztek a brit népszavazáson

Az európai uniós tagságról szóló brit népszavazáson a kilépést pártoló tábor szerezte meg a győzelmet. Az Európai Unió elhagyására a választók 51,9 százaléka, 17 410 742 polgár, a bennmaradásra pedig 48,1 százalék, azaz 16 141 241 polgár szavazott. Mint ismeretes, Nagy-Britannia 43 éve, 1973-ban csatlakozott az Európai Unió elődszervezetéhez, a Európai Gazdasági Közösséghez. Két évvel később is tartottak egy népszavazást arról, hogy Nagy-Britannia az EGK tagja maradjon-e, de akkor a brit választók kétharmada a bennmaradás mellett döntött. A jelenlegi voksolás eredménye, avagy a Brexit-tábor győzelme a továbbiakban felveti az újabb skóciai függetlenségi népszavazás lehetőségét is, miután Skóciában a 32 választókörzet mindegyikében a bennmaradás hívei kerültek többségbe. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt vezetője már ki is jelentette, hogy Skócia népe az Európai Unióban látja országa jövőjét.

Megdöbbentek az EU vezetői

A jelenlegi népszavazás eredménye sokkolta Európát. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter szerint kijózanító a nagy-britanniai népszavazás eredményének híre. „Ez egy szomorú nap Európa és az Egyesült Királyság számára” — mondta. „Súlyos, mondhatni drámai pillanat ez. Különösen az Egyesült Királyság számára” — ezt már Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta. „Nagy-Britannia úgy döntött, hogy a maga útját járja. Úgy gondolom, a legújabb gazdasági adatok megmutatták, hogy ez rendkívül nehéz lesz” — jelentette ki Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke. Orbán Viktor a brit népszavazás után úgy fogalmazott, hogy Brüsszelnek meg kell hallania az emberek hangját. Ez a legnagyobb tanulsága a brit döntésnek.


Nyitókép: pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..