home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Orosz védelmi tárca: az Azovsztalnál megállapodás született a sebesültek elszállításáról
2022.05.17.
LXXVII. évf. 19. szám
Orosz védelmi tárca: az Azovsztalnál megállapodás született a sebesültek elszállításáról

A mariupoli Azovsztal acélgyárban körülzárt ukrán katonák képviselőivel folytatott tárgyalások eredményeként megállapodás született a sebesültek elszállításáról - közölte hétfő délután az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a vállalat területén fegyvernyugvás lépett életbe, és humanitárius folyosót nyitottak, hogy a sebesült ukrán katonákat a „Donyecki Népköztársaságban" lévő Novoazovszk egy egészségügyi létesítményébe szállítsák, ahol minden szükséges segítséget megkapnak.


Fotó: Tanjug/ AP Photo/ Sergei Grits, File

Az orosz erők hétfő reggel rakétacsapást mértek a dél-ukrajnai Odessza megyére, az eddigi információk szerint négyen sebesültek meg a támadásban, köztük egy gyermek - közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál a katasztrófavédelemre és a déli hadműveleti parancsnokságra hivatkozva. A repülőgépekkel végrehajtott csapásmérés következtében károk keletkeztek egy turisztikai infrastrukturális objektumban, ahol házak dőltek össze és tűz ütött ki. Ezenfelül lövedékek csapódtak be a korábbi orosz támadásokban megsérült és jelenleg nem üzemelő hídba, a Dnyisztrovszkij Liman fekete-tengeri öböl fölött - tette hozzá a hírportál.

Az ukrán vezérkar legfrissebb hétfői összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 27 700 orosz katona esett el Ukrajnában február 24. óta. Az ukrán erők megsemmisítettek kétszáz orosz repülőgépet, 165 helikoptert, 13 hadihajót, 1228 harckocsit, 2974 páncélozott harcjárművet, 577 tüzérségi és 89 légvédelmi rendszert, valamint 195 rakéta-sorozatvetőt.

Oroszország válaszolni fog a NATO katonai infrastruktúrájának Finnországra és Svédországra történő kiterjesztésére - figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) hétfői moszkvai csúcstalálkozóján. Putyin szerint a válaszlépésekről Moszkva az Oroszországot fenyegető döntések alapján fog dönteni. Hozzátette, hogy a NATO Finnországgal és Svédországgal történő bővítése nem jelent közvetlen fenyegetést Oroszországra, mert Moszkvának „nincs problémája ezekkel az országokkal".

Az orosz elnök a NATO-bővítést mesterségesként jellemezte. Rámutatott, hogy a szövetség túllép a földrajzi rendeltetésén, és megpróbál más régiókat „nem a legjobb módon" befolyásolni.

Magyarországnak az a legfontosabb érdeke, hogy az ország és a magyar emberek biztonságban legyenek - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminiszteri ülésének szünetében hétfőn. Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: a magyar kormány sosem fogja megengedni, hogy az emberekkel fizettessék meg a háború árát, legyen szó a fizikai biztonságról, az energiabiztonságról vagy a gazdaság biztonságáról.

Emlékeztetett: Magyarország eddig minden szankciós csomagot megszavazott. Az Európai Bizottság Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciós csomagjában szereplő, a földgáz- és a kőolajszállításokra vonatkozó javaslatok azonban nem fogadhatók el. Noha ezt Magyarország már korábban világossá tette, az uniós bizottság mégis olyan javaslatot tett, amely ellentétes Magyarország nemzeti érdekeivel, ami Magyarország számára súlyos problémákat okoz - mondta.

Jelenlegi formájában elfogadhatatlan, ezért Magyaroroszág elutasítja az olajembargót tartalmazó uniós szankciós csomagot - jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Brüsszelben, a BBC brit közszolgálati televízió hírműsorának nyilatkozva hétfőn. Magyarország és számos más ország Közép-Európában, köztük Németország sincs abban a helyzetben, hogy hirtelen teljesen leállítsa az orosz olaj importját - magyarázta.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..