home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Orosz rakéták, amerikai nyilatkozatok
Összeállította: Talpai Lóránt
2015.10.11.
LXX. évf. 40. szám
Orosz rakéták, amerikai nyilatkozatok

ENSZ-gyűlés, vita a menekültekről — Szíriában támad az orosz hadsereg — Mintegy kilencszáz terroristagyanús személy Belgiumban — A német újraegyesítés ezüstjubileuma — Európa elöregedik — Tömeggyilkosság egy oregoni egyetemen

ENSZ-gyűlés, vita a menekültekről

New Yorkban rendkívüli ENSZ-gyűlést tartottak a menekültválság kapcsán. Az ENSZ-főtitkár a kongresszus előtt a rendezvény céljáról beszélt. Ban Ki Mun szerint a migránsok tragédiája a világ vezetői figyelmének fókuszába kell hogy kerüljön. A főtitkár továbbá arról is szót ejtett, hogy az ismétlődő szerencsétlen esetek rávilágítanak az embercsempészek, emberkereskedők kegyetlenségére „az Andamán-tengertől a Földközi-tengeren át Európa autópályáiig”, és egyúttal érzékeltetik a védelmet vagy az új életet kereső emberek kétségbeesettségét. Az ENSZ-közgyűlésen a magyar miniszterelnök, valamint az amerikai és az orosz elnök is felszólalt. Orbán Viktor szerint Európa nem lesz képes egyedül viselni a migráció terheit. Ezért arra kérte az ENSZ főtitkárát, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a terhek globális megosztásáról, egy világszintű kvótarendszer létrehozásáról. Vlagyimir Putyin szerint óriási hiba a szíriai kormánnyal való együttműködés hiánya, mert Bassár el-Aszad szíriai elnökön és a kurd milícián kívül senki sem harcol igazán az Iszlám Állam ellen. Az Egyesült Államok kész együttműködni Oroszországgal és Iránnal a több mint négy és fél éve tartó szíriai polgárháború lezárása érdekében — jelentette ki Barack Obama. Az amerikai elnök azonban két nappal később egészen eltérően nyilatkozott, amikor arról beszélt, hogy nem kíván együttműködni Moszkvával a szíriai rezsim ellen harcoló összes erő megsemmisítésében.

Szíriában támad az orosz hadsereg

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra kérte az orosz törvényhozás felsőházát, hogy járuljon hozzá a hadsereg külföldön való bevetéséhez, aminek a Szövetségi Tanács eleget is tett. Az indítványt a 168 tagú felsőházban 162 szenátor támogatta. A parlament legutóbb akkor hatalmazta fel Putyint az orosz csapatok külföldi bevetésére, ahogy ezt az orosz törvények előírják, amikor 2014-ben elszakították Ukrajnától a Krím félszigetet. A felhatalmazás után Oroszország meg is kezdte a légi csapásokat Szíriában. Az orosz hadsereg a nyugat-szíriai Homsz város közelében lévő célpontokat támadott. Moszkva egyébként egy órával a légitámadás megindítása előtt értesítette Washingtont is. Az orosz vezérkar közlése szerint a bombázások következtében Szíriában elmenekült állásaiból az Iszlám Állam több mint félezer harcosa. Londonban és Washingtonban viszont továbbra is úgy látják, hogy az orosz beavatkozás csak ront a helyzeten.

Mintegy kilencszáz terroristagyanús személy Belgiumban

A belga hatóságok körülbelül kilencszáz terroristagyanús személyt azonosítottak az elmúlt időszakban. Belgiumban összeállítottak egy listát, melyen 828 „iszlamistagyanús”, megfigyelendő ember neve szerepel. Olyanokról van szó, akik feltehetően részt vettek, részt vesznek vagy részt akarnak venni a muszlimok „szent háborújában”, a dzsihádban. A belga hírszerzés 270 olyan belga lakost azonosított, aki Szíriában vagy Irakban harcol, további 15 ember úton van a térségbe, 129-en pedig már hazatértek onnan. A hatóságok 62 személy kiutazását akadályozták meg. A Koen Geens igazságügyi és Jan Jambon belügyminiszter által közzétett dokumentum szerint feltehetően 352 belga lakos akar a válságövezetbe utazni. Az elmúlt három évben az európai uniós országok közül a lakosságszámhoz viszonyítva Belgiumból utaztak a legtöbben Szíriába vagy Irakba harcolni.

A német újraegyesítés ezüstjubileuma

Németországban százezrek ünnepelték az újraegyesítés 25. évfordulóját. Az ország több száz településén tartottak utcafesztivált vagy csendes megemlékezést. Az évfordulós ünnepségsorozat fő helyszíne Frankfurt volt. A Majna partján sötétedés után nagyszabású fényjátékkal idézték fel az ország újraegyesítésének történetét — egy 60 méter széles kivetítő segítségével, egy 200 fős kórus, 100 színész és zenész, valamint 16 vízisíző közreműködésével, akik a 16 tartomány zászlajával száguldottak végig a folyó belvárosi szakaszán. A műsor csúcspontjaként az égboltra irányított reflektorok lassan elfordultak, és a fénycsóvák 25 hidat formáztak a Majna felett. Mint ismeretes, a Német Demokratikus Köztársaság huszonöt éve, 1990. október 3-án szűnt meg. A keletnémet területek csatlakoztak a Német Szövetségi Köztársasághoz, és ezzel csaknem fél évszázados megosztottság után helyreállt a német egység.

Európa elöregedik                                      

A legújabb demográfiai felmérések azt mutatják, hogy az Európai Unió lakossága rohamosan öregszik. Amíg 2014-ben az EU-ban az összlakosság 18,5 százaléka volt 65 év feletti, 2080-ra ez az arány várhatóan eléri majd a 30 százalékot. Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint a 80 év felettiek aránya csaknem minden tagállamban több mint a kétszeresére nőhet, így 65 év múlva várhatóan az unió népességének 12 százaléka, azaz minden nyolcadik lakos 80 évesnél idősebb lesz. Ez a demográfiai tendencia gazdasági kihívások elé állítja az EU-t, továbbá nagy kihívás lesz az idős emberek társadalmi beilleszkedése is. A kutatás szerint tavaly a legtöbb 80 év feletti lakos Olaszországban élt, a teljes lakosság 6,4 százaléka. A listán ezután Görögország és Spanyolország, valamint Franciaország következik. Magyarországon 2014-ben az összlakosság 4,2 százaléka volt 80 évnél idősebb.

Tömeggyilkosság egy oregoni egyetemen

Tömegmészárlás rázta meg a közvéleményt az Egyesült Államokban. Az Oregon állambeli Roseburgben az Umpqua Városi Főiskolán egy fegyveres támadó belőtt egy tanterembe, majd mindenkit padlóra kényszerített. Ezután felszólította az embereket, hogy álljanak fel, és mondják el, milyen vallásúak, és tüzet nyitott rájuk. A 26 éves tömeggyilkos tűzharcba keveredett a rendőrökkel, és végül életét vesztette. Négy lőfegyvert találtak nála. Az ámokfutó kilenc emberrel végzett, rendőrök nem sebesültek meg. Az elkövetőt közvetlenül a bűncselekmény után azonosították, a neve Chris Harper Mercer volt. A tömeggyilkos az internetes bejegyzéseiben megvetését fejezte ki az intézményes vallással szemben, viszont rokonszenvezett Vester Flanagannel, aki augusztus végén élő adásban agyonlőtt két tévést, és a gyilkosságról maga is készített felvételt. Mercerről hivatalos katonai forrásból kiderült, hogy 2008-ban egy hónapig szolgált az amerikai hadseregben, ahonnan az alapkiképzés után, egyelőre meg nem nevezett okok miatt, leszerelték.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..