home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Olaj a tűzre
Talpai Lóránt
2009.08.19.
LXIV. évf. 33. szám
Olaj a tűzre

Szalai Attila karikatúrájaGyilkosságsorozat borzolja Magyarországot, az áldozatok többnyire romák, a tettesek pedig ismeretlenek. Nagyon kevés az értékelhető információ, annál több a félretájékoztatás.Talán az sem véletlen, hogy Magyarországon a média jelentős része, hathatós kormányzati ko...

Szalai Attila karikatúrája

Gyilkosságsorozat borzolja Magyarországot, az áldozatok többnyire romák, a tettesek pedig ismeretlenek. Nagyon kevés az értékelhető információ, annál több a félretájékoztatás.
Talán az sem véletlen, hogy Magyarországon a média jelentős része, hathatós kormányzati kommunikációs támogatottsággal, egyértelműen rasszizmusnak tünteti fel a gyilkosságokat. Sőt a magyar lakosság bizonyos körét, amely a radikálisabb nemzeti pártra szavazott, vagy a konzervatív főáramlatot képviselő Fidesz szavazóinak egy részét, akiket tulajdonképpen cinkostársaknak nevez. Persze anélkül, hogy különösebben mérlegre tenné: milyen súlyú vádakkal próbálják terhelni a lakosság jelentős részét, illetve hogy mennyiben rontják ezáltal egy ország nemzetközi hírnevét.
A konkrétan tulajdonképpen senki nem tud semmit, mégis mintha mindenki tudna mindent és az általa kreált képzeteket, rémhíreket, vádakat rá próbálná erőszakolni a társadalomra. A rendőrség által megszabott, rendkívül nagy pénzjutalom a hasznos információval szolgálók számára valahogy szintén azt sugallja, hogy nagy lehet a tanácstalanság a hatóság háza táján is.
Az FBI-tól kért segítség egyik hozadéka például az volt, hogy az Egyesült Államokban elkészítettek egy profilt a lehetséges támadóról vagy támadókról. Ez viszont különösebb magyarországi társadalomismeret nélkül jött létre, és szinte kizárólag Amerikában ismeretes sablonokat, mintákat dolgozott fel. Azaz ami a tengerentúlon megfelel, az Európának ezen a részén igencsak hiányosnak mutatkozik.
A kutatásnak egyébként jó néhány szálon gőzerővel kellene folynia, hiszen mindenről szólnak a médiumok, csak arról nemigen, hogy valójában hányféle eset, indíték lehet a háttérben.
Vegyük talán sorjában, hogy melyek is lehetnek az indítékok. Egyértelmű, hogy Magyarország északkeleti részén rendkívül elszaporodtak a kisebb-nagyobb konfliktusok romák és nem romák, de a romák és romák között is. Az egész országban elég feszült a társadalmi helyzet, azt is mondhatnánk, hogy erős etnikai összetűzések alakultak ki. Ezáltal a rasszista indíték egyértelműen fontos kutatandó szál. Ezen indíték is egyébként többféle lehet, hiszen elképzelhető némi politikai támogatottság is, de valószínűbb az értelmezhetetlen egyéni szándék. Mivel a cselekedetsorozat igencsak súlyos, amely még egy Magyarországnál jóval népesebb, nagyobb ország társadalmi egyensúlyát is megbillentheti, felvetődhet az ország destabilizációjának szándéka is. Amely tervezett cselekedet egyben lehet belföldi indíttatású vagy ellenkezőleg: külföldi is. A titkosszolgálatok semmiképpen sem zárhatók ki a vizsgálódásból. Hiszen annak tükrében, hogy milyen rossz a Magyarországot körülvevő országok túlnyomó részének (főként azok kormányzatának és titkosszolgálatának)a viszonyulása az ott kisebbségben élő magyarokhoz és anyaországukhoz, nem nehéz elképzelni, hogy egyes köröknek lehetnek sötét ambícióik.
Felettébb érdekes például, hogy Szlovákia pillanatok alatt reflektorfényt irányított a magyarországi eseményekre és megpróbálta világgá kürtölni őket, mégpedig úgy, hogy a lehető legsötétebb kép alakuljon ki az országról. Még olyasmi is elhangzott, hogy míg a szlovákiai magyarságnak ,,csak'', illetve ,,néha'' fizetnie kell, ha nyilvános helyeken esetleg anyanyelvét használja, addig Magyarországon a lehető legdrasztikusabban járnak el egyesek az ott élő roma kisebbség tekintetében. Azaz egyes szélsőséges szlovák nacionalista vélemények szerint a magyar kisebbség örüljön a helyzetének. Erre mondják, hogy nincs mit hozzáfűzni, hiszen logikailag nem lehet értelmezni a fent említett, értelmetlen eszmefuttatást.
Az értelem nélküli körök, élükön Slotával azonban tovább próbálkoznak a legízléstelenebb módszerekkel. Például a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) nyugtalan a Szlovák Testvériség hétvégi romaellenes felvonulása miatt. Szerinte a szlovákiai romákon segíteni kellene, ,,nem pedig gyilkolni őket, mint Magyarországon''. Csak emlékeztetni szeretnék arra, hogy nem is olyan régen szlovák kormányzati ösztönzésre tettek roma nőket meddővé, és polgárháborús állapotok, illetve éhséglázadások voltak Kelet-Szlovákiában.
Slota és hordája azonban tovább fröcsögi elképesztőbbnél elképesztőbb vádjait. Szlovák nacionalisták legújabb romaellenes tüntetése kapcsán is Magyarországot pocskondiázzák a következőképpen:
''A szélsőségességnek és a faji gyűlöletkeltésnek nincs joga mozgósítani a nemzetet. A szlovák nemzet dolgos, intellektuálisan kiváló, már néhány évszázada feleszmélt, ennek köszönhetően maradt fenn, és létezni fog mindörökre. A szlovákiai romáknak segíteni kell, nem gyilkolni őket, mint Magyarországon. Az erőszak és a népirtás tolerálása elfogadhatatlan névjegye minden államnak, mely nemzeti, keresztény és szociális alapokon nyugszik'' - mondta Pučík.
Az ellentüntetés egyébként elmaradt, melyet Alexander Patkoló, a Szlovákiai Roma Kezdeményezés (RIS) vezetője jelentette be Szentmihályfalván. A romák eredetileg a Szlovák Testvériség meghirdetett demonstrációja ellen tüntettek volna, de végül is lefújták a kezdeményezést. Szlovákia szennyesének a kiteregetése tehát elmaradt, de furcsa módon a Magyarországon az utóbbi fél évben meggyilkolt romákról való megemlékezés nem maradt el, szintén a fent említett szervezet szervezésében.
,,Attól tartunk, hogy a magyar kormány által megtűrt támadások Szlovákiába is begyűrűznek'' - mondta a SITA hírügynökségnek Alexander Patkoló, aki az elnöke a Szlovákiai Roma Kezdeményezésnek, a több tucatnyi szlovákiai roma szervezet egyikének. Azt állította: a tüntetésen szeretnék átadni a magyar nagykövetnek azt a tiltakozó levelet, amelyet Bajnai Gordon miniszterelnöknek címeztek.
A SITA szerint Magyarországon a múlt év júliusától hat roma esett gyilkosság áldozatául, 49 roma személy pedig a különböző támadások alkalmával súlyos sérüléseket szenvedett. A legutóbbi ,,rasszista incidens'' a múlt hétfőn, a kelet-magyarországi Kislétán történt, ahol ismeretlen tettesek megöltek egy 45 éves roma asszonyt, és megsebesítették annak 13 éves lányát.
Az ''objektív” szlovák interpretációtól eltávolodva, egy harmadik indítékot is érdemes érinteni, mégpedig az uzsorások bosszúját vagy leszámolását. Mint ismeretes, a gyilkosságok környezetében igencsak kiszolgáltatott helyzetben él a cigányság, jelentős részük különböző uzsorások fogságában is. A gyilkosságok elemzése után pedig számos nyomozóban vagy az ügyekkel foglalkozóban felmerült a felismerés, hogy a tettesek kiváló helyismerettel rendelkezhettek.
Mindenesetre az efféle cselekedetek szálait nagyon nehéz kibogozni, és még a feltételezett hatósági sikereket követően is bőven akadhatnak rejtélyek. A legnagyobb kérdés tehát az, hogy kialakul-e majd egy egyértelmű kép a nyomozás végén.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..