home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Okostelefon helyett gyerekzsivaj
Kartali Róbert
2023.11.16.
LXXVIII. évf. 46. szám
Okostelefon helyett gyerekzsivaj

A törvény még nem tiltja, de országszerte egyre több közoktatási intézmény szigorú korlátok közé szorítja az okostelefonok használatát. Vajdaságban is számos helyről lehetett már olyan hírt hallani, hogy egyes iskolák tanulóinak az oktatás kezdete előtt le kell adniuk a telefonjukat, az okoskészülékek pedig addig maradnak bezárva egy külön erre a célra kialakított szekrénykében, amíg véget nem ér a tanítás.

Vajon hogyan érinti ez a diákokat, miként reagálnak a szülők, mit mondanak a tanárok, és mi az illetékesek álláspontja ez ügyben?

Legutóbb a szabadkai Szent Száva Általános Iskolában döntöttek úgy, hogy betiltják a telefonok használatát az épületben és az iskolaudvaron is. A szabadkai Kizur István Általános Iskola még 2022-ben vezetett be korlátozást, a bajmoki Vuk Karadžić Általános Iskola pedig az év elején tiltotta be a mobiltelefonok használatát. Ezekben az intézményekben a tanítás előtt a diákok kötelesek átadni a készüléküket, mely az utolsó óráig zár alatt marad. Hasonló hírek érkeztek Torontálvásárhelyről is, ahol a helyi általános iskolában maguk a szülők kezdeményezték ezt az intézkedést.

Az okoseszközök használatát számos szempontból lehet kritizálni, ám fontos megjegyezni, hogy nem kizárólag hátrányokkal jár. Nélküle ugyan nagyobb a koncentráció az órákon, a gyerekek között nő a szociális interakció, hiányával csökken a digitális zaklatás kockázata. Egyszersmind a telefonok megvonása hátráltatja a digitális tanulást, valamint a kommunikáció mellett a diákok szabadságát is korlátozza. A telefonhasználat szigorú korlátozása helyett így több oktatási intézmény azt a megoldást választja, hogy a tanulóknak csupán a tanórákon kell leadniuk a készülékeket egy, a tanteremben lévő dobozba, az órák közötti szünetekben pedig saját döntésük, hogy használják-e őket.

— A mobil eszközök betiltásának helyességét nem lehet egy egyszerű igennel vagy nemmel eldönteni, hiszen az iskolai mobilhasználat mellett és ellene is vannak racionális érvek — erősítette meg felvetésünket Pap Ágota pszichológus. A szakember magyarázata szerint a mobilhasználat mellett szól, hogy a gyerekek vészhelyzetben felhívhatják a szülőket, a szülők is a gyereket, ami biztonságérzetet ad. Emellett oktatási célokra is használható, és az ismeretek bővítésére. Egyes statisztikák azt sugallják, hogy az eszköznek az oktatásba való integrálásával a gyerekek aktívabbak az órákon, teljesítményük pedig javulhat. Lehetne ez az a digitális eszköz, amelyen rá lehet keresni a szükséges információkra, prezentációkra, oktatóapplikációkra, letölteni őket, vagy akár tartalmakat készíteni. Ellenérv, hogy a mobiltelefon eltereli a tanuló figyelmét, zavarja a tanórát. Ha kéznél van, könnyen függőséget okoz, hiszen a diákok állandóan azt lesik, nincs-e valami új üzenet, komment, lájk stb. Az sem jó, ha az osztályon belüli rangsor alapja az, ki tud drágább mobillal dicsekedni. Ennél azonban még aggasztóbb a közösségi oldalak használata megfélemlítésre, erőszakos tartalmak megosztására — az online zaklatás legszörnyűbb példáinak eszközévé vált. Fontos lenne, hogy a gyerekek megtapasztalják, igenis vannak helyzetek, amikor ki kell kapcsolni a telefont. Vagyis a tendencia egyértelmű, a viszonyulás az évek során mind megengedőbb, és egyre többen ismerik el a technológia pozitív hatását az oktatásra. Egyúttal a tiltó intézményekben jelentős százalékkal javultak a jegyek, és csökkenhetett az online zaklatás bizonyos formája. A legelfogadóbb megállapítás szerint elmondhatjuk, nem az eszköz a jó vagy a rossz, hanem annak használata — összegezte a pszichológus.

Lapunk munkatársa, Apró József kislánya az idén lett elsős. A szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában kezdte meg az első osztályt. Ott a szülők már az első szülői értekezleten úgy döntöttek, az elsősöknek nincs szükségük mobiltelefonra, de még okosórára sem az iskolában. A gyerekeket a szülők hozzák-viszik, a tanítónő és a napközis pedagógus pedig minden szükséges információt megoszt velük, hogy merre vannak a gyerekek, és a tanítás után mikor lehet értük menni.

Felkerestük az említett iskolát is. Gubić Šelken Klaudia, az intézmény igazgatója elmondta, szeptemberben a szülők tanácsán is napirendre került az ügy. Úgy határoztak, a mobiltelefon betiltásának kérdését minden osztály szülői értekezletén vitatják meg, és várhatóan a szülők tanácsának következő ülésén hoznak róla végleges határozatot. Ha a szülők a tiltás mellett döntenek, akkor ez a második félévtől lesz majd érvényben. Módosítani kell az iskola szabályzatát, ezt pedig az iskolaszéknek is jóvá kell majd hagynia — magyarázta az igazgatónő. Hangsúlyozta, a teljes tiltás bevezetése jelentős kihívás elé állítja őket, hiszen nagy iskoláról van szó, mely két váltásban működik. Be kell szerezni a zárható szekrényeket, és felmerül a kérdés, ki vigyázza majd a kulcsokat. Az igazgatónő azt is hozzátette, hogy ez az iskola az elsők között vezette be, hogy a tanórák elején az osztályteremben egy dobozba összegyűjtik a telefonokat, viszont többször előfordult, hogy az idősebb diákok régi, rossz készüléket tettek a dobozba, a sajátjukat pedig maguknál tartották.

A középiskolás diákok esetében a kérdés még összetettebb, mint a fiatalabb generációknál. Pistyák Mónika, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium pszichológusa szerint a mobiltelefon egy fontos kapcsolattartási eszköz. Elsősorban a kortársakkal, így fontos nekik, hogy folyamatosan elérhetőek legyenek, hiszen az online kapcsolat számukra sok esetben egyenértékű a valóságossal. Ezért szinte elképzelhetetlen, hogy egy egész tanítási napra elvegyék tőlük a telefont. Másrészt sok középiskolás naponta utazik, ezért a szülők számára fontos, hogy gyermekük elérhető legyen. Ebből a megfontolásból a diákok a szünetekben visszakapják a mobiltelefonjukat, mert nagy frusztrációt idézne elő bennük, ha egész délelőtt nem juthatnának hozzá az eszközhöz. A szakemberrel folytatott beszélgetés alkalmával az online zaklatás kérdése is felmerült. Ez ügyben fontos szerep jut a diákok kellő felvilágosításának. A megelőzés érdekében elengedhetetlen, hogy a középiskolásokat megfelelően tájékoztassák a veszélyekről és az online térben történő viselkedés lehetséges következményeiről — emelte ki a pszichológus.

— Ebben a gimnáziumban már az előző tanévek során sem volt megengedett a mobiltelefon használata tanórákon. A mobilokat az órák alatt a diákok csak akkor vehették elő, ha a telefonjuk segítségével kellett online feladatokat megoldani — magyarázta lapunknak Apró Lídia, az iskola német szakos tanárnője. Mint mondta, ennek ellenére néha megesett, hogy egy-két diák megszegte a szabályt, de ebben az esetben a tanár elvehette és a titkárságon adta le az elkobzott eszközt, melyet ezután csakis a szülő kaphatott vissza. — Amióta iskolánkban meghozták a mobiltelefon-használatra vonatkozó szabályzatot, a diákok mobil eszközeit órákon egy erre a célra előrelátott dobozban tároljuk az osztályteremben, a szünetben pedig visszakapják, és használhatják. Az órán ennek köszönhetően valamivel koncentráltabbak, viszont az iskolai szünetekben inkább a telefonjukkal vannak elfoglalva, ahelyett, hogy egymással beszélgetnének — tette hozzá.

A témához tartozik, hogy az UNESCO — az Egyesült Nemzetek Szervezetének Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete — szerint is ki kellene tiltani az okostelefonokat az iskolákból. A szervezet és az ENSZ azt állítja, bizonyíték van arra, hogy a túlzott mobiltelefon-használat csökkenti az oktatási teljesítményt. Azt is fontos szempontként emelték ki, hogy a sok képernyőidő negatív hatással van a gyermekek érzelmi stabilitására. Az UNESCO becslése szerint már minden hatodik ország betiltotta az okostelefonok használatát az iskolákban, például Franciaország, Finnország és Olaszország is, Hollandia pedig várhatóan 2024-től vezet be ilyen korlátozást. Egy biztos: azokban az iskolákban, ahol már bevezették a mobiltelefonok teljes tilalmát, a diákok visszataláltak a beszélgetések és a közösségi élmények öröméhez, a telefonjukba mélyedés helyett újra vidám gyerekzsivaj tölti be a teret.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..