home 2024. május 23., Dezső napja
Online előfizetés
OZ-os összejövetel és új koordinátor
Bús Viola
2024.04.14.
LXXIX. évf. 15. szám
OZ-os összejövetel és új koordinátor

Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodája az idén is elkezdte a közös nyári programok szervezését, melyet Hubai Dávid, a szervezet új koordinátora vezényel le.

— A napnak a célja az volt, hogy megnézzük, kik azok, akik még mindig a szervezet tagjai kívánnak lenni, vagy akik még esetleg csatlakoznának a csapathoz. A hangsúly a jövőbeli eseményeknek a szervezésén volt, hogy miket szeretnék majd a nyár folyamán megvalósítani, ami már egy kicsit hosszabb dolognak számít, emiatt idejében kell gondolkodni, tervezgetni. Szeretnék kulturális és oktatási programokat megvalósítani, filmvetítéseket tartani. Az újabb tervünk pedig az lenne, hogy kisebb településekre, falvakba közös programokat rendezzünk az ottani ifjúsági szervezetekkel. Furcsán érintett a hír, hogy én leszek az új koordinátor, őszintén szólva nem számítottam rá. Ezt meg kellett beszélnem Ivanović Laurával, aki eddig vezette az OZ-t, és sikerült dűlőre jutnunk, hogy hogyan kellene továbbvinni és fenntartani, amit eddig elértünk. Az egyik célom az, hogy minél több embert szeretnék bevonni a csapatunkba, különböző korosztályokból. Fókuszcsoportos interjúkat készítenék az általános és a középiskolás diákokkal, hogy megpróbáljam megtudni, mi is az, amit ők valójában szeretnének. Ezeket a programokat aztán szeretném úgy megszervezni, hogy tényleg el is jöjjenek, ezzel kialakítva társaságokat, és nagyobb teret adni az ő érdeklődési köreiknek. Ezt úgy képzelem el, hogy osztályonként néhány személy jönne el, akik képviselik egy-egy csoportnak a véleményét, kívánságát, felteszünk néhány kérdést, és ezt a beszélgetést elemeznénk ki, s vonnánk le egy konklúziót. Jelenleg körülbelül tizenöt ember van, aki az OZ-t képviseli. Szerintem ez egy jó alap, innen lehet kezdeni építkezni, szerencsére nem a nulláról kell indulnunk. A kulturális nevelést, oktatást úgy képzelem el, hogy olyan csoportokat hívnánk vendégül, amelyek workshopokat tartanának, fejlesztéseket, csoportmunkákat alakítanának ki. Születtek már ilyen ötletek, van is rá ambíció, találtunk is rá partnereket, itthonról is, és Magyarországról is. A következő eseményünket április 20-án tartjuk, ahol a dél-afrikai életről lesz szó, több ember szemszögéből megközelítve, az ő beszámolóik, tapasztalataik alapján. Hogyan élnek ott az emberek, milyen oda elutazni, egyáltalán hogyan lehet oda eljutni, s hogy tudnák ezt a fiatalok is megtenni minél jobb áron és minél egyszerűbben. Magát a beszélgetést én és a barátnőm, Bóta Annabella tartjuk, mivel az idén volt szerencsénk elutazni Fokvárosba, mellettünk pedig olyan vendégek mesélnek még, akik éveket éltek ott — nyilatkozta Hubai Dávid.

Mit kell tudni az OZ-ról?

Az OZ mostani alakját valahol 2020 környékén kezdte magára ölteni. Ivanović Laura kezdeményezésével fiatal önkéntesekből álló közösség nőtt ki belőle, akik különböző életszakaszokban, helyzetekben és helyeken élnek, viszont egy közös van bennük: szívügyük az otthonuk, és azt szeretnék, ha élet járná körül az utcákat, tereket, épületeket, melyek fontosak számukra. Az évek során foglalkoztak oktatással, írott és filmes kultúrával, zenével, szórakozással és szórakoztatással, jótékonykodással és Magyarkanizsa fejlesztésével. Mindig változik a közösség, új emberek csatlakoznak, akik ötleteikkel színesebbé teszik a programokat. Az elmúlt évek néhány sikere a magyarkanizsai StrandHáz teljes körű felújítása, az IT Hub megálmodása és a létrehozásában való tetemes munka, mely egy olyan informatikai, oktatási fejlesztés, amilyenre évtizedek óta nem volt példa. Egy szintén nagyon fontos lépés a Grund projekt, melynek keretében a város legszebb játszótere épülhetett meg, továbbá a SkatePark ráncfelvarrása, a StrandDisco újjáélesztése és számtalan adománygyűjtés egyesületek, magánszemélyek számára. Az OZ csapata tehát egy elszánt kis közösség, melynek jelmondata: „Légy te a változás, amit a világban látni akarsz.

Az OZ csapata lelkes, aktív társaság, a fiatalok szívesen töltenek itt időt.

Kiss Csenge, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanulója elmondta, meglepődött, hogy a szervezet új vezetőt kap.

— Amikor kiderült, ki lesz az új koordinátor, megnyugodtam, hogy nem egy idegen jön, hanem egy olyan személy, aki az elejétől a csapat tagja, és hasonló célokért küzd, mint mi. Én bármiben segítek majd, főleg azoknak, akiknek lesz majd valamilyen jó ötletük, melyet tudunk támogatni. Egy kicsit más lesz az idei év, az biztos, eleve formálódik a társaság, de szerintem hasonlóan jó lesz, mint az elmúlt időszakban.

Hubai Viktor is tagja az OZ csapatának.

— Én igazából azt szeretném, hogy ez az ifjúsági szervezet összehozza az embereket. Több személyt megismerni, kapcsolatokat kialakítani, barátokat szerezni és egyre nagyobbra nőni. Tavaly nyáron nem nagyon voltam aktív az OZ közösségében, de az idén szeretnék tevékenykedni, eseményekre ellátogatni, minél többet besegíteni, akár új programterveket kitalálni.

A magyarkanizsai Bicskei Krisztián kertészeti iskolában tanul Zentán. Szerinte Dávid méltó utódja lett a szervezet eddigi vezetőjének.

— Szeretném, ha a StrandDisco továbbra is folytatódna, jó lenne, ha az adománygyűjtési akciók is megmaradnának, szerintem arra mindig nagy szükség van. A moziestek mindig nagyon jók voltak, illetve az azok utáni beszélgetések is. Szerencsére már kialakult egy állandó közönség, mely rendszeresen járt, de ha új programok alakulnának ki, már az is nagyon jó lenne, és szerintem azokat is be lehetne integrálni. Nagy Daninak örülnék, ha még egyszer eljönne, ő egy magyarországi személy, aki médiatartalmakat tölt fel a YouTube-ra. Szerintem fontos lenne, hogy mindent előre megtervezzünk, időben elkezdjük a szervezést, mert minél előbb felkerül egy esemény a közösségi oldalakra, annál több emberhez eljuthat, és nagyobb a valószínűsége, hogy többen el is jönnének, akár egy gyereknapra, adománygyűjtésre, és családi napokat szervezhetnénk ezáltal.

Az OZ háza táján tehát nem áll meg az élet, továbbra is igyekeznek új programokkal színesíteni a magyarkanizsai mindennapokat, közösséggé formálva az ott élő fiatalokat. 

Fényképezte: Bús Viola

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..