home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Nyitány a Gyermekszínházban
B. Z.
2010.09.29.
LXV. évf. 39. szám

,,Ide nekem az oroszlánt is!' - mondhatja a Gyermekszínház direktora, Árokszállási Márta, aki sokunkkal együtt imádja az okosító, ám az alvóbabákat is cirógató előadásokat, a medvét és társait, a Grimm-testvéreket, meg a muzsikát és a táncot, a dalt, amely a szívekig hatol, azt is, aminek nincs sem...

,,Ide nekem az oroszlánt is!' - mondhatja a Gyermekszínház direktora, Árokszállási Márta, aki sokunkkal együtt imádja az okosító, ám az alvóbabákat is cirógató előadásokat, a medvét és társait, a Grimm-testvéreket, meg a muzsikát és a táncot, a dalt, amely a szívekig hatol, azt is, aminek nincs semmi értelme, csak hangulata. Mi is szeretjük úgy érezni magunkat a nézőtéren, ahogy a színpadon akarják. Át tudjuk magunkat adni annak a varázslatnak, amit a színész-bűvészek képesek csak létrehozni - bennünk, és csak olyan színházba megyünk szívesen, ahol velünk is törődnek. Nos, milyen lesz a Gyermekszínház az új évadban?
- Megpróbálom az alapproblémára leszűkíteni a kérdést - kaptuk a választ Árokszállási Mártától. - Arra törekszünk, hogy a művészi alkotómunkát - minden szinten - a gondolati tartalom határozza meg. Már a műsor megtervezésekor ez volt a vezérfonalunk. Ezáltal elveszett az a ,,lehetőség' - azaz veszély -, hogy előadásaink pusztán érzelmi színezetet kapjanak. Keményebb, célratörőbb, sőt még puritánabb előadások is születhetnek. Hogy milyen messzire juthatunk ezen az úton? Ma még nem tudom, mert olyan folyamat ez, melynek az elmúlt hónapok csak része, csak állomása. De a közönség velünk tartott, és közben lassan változik. Kedélyünk és derűnk azonban változatlan... Mi az új évadban is ,,mesélni' akarunk, ,,meséltetni' akarjuk a gyerekeket. A színház - mások mondták - nem gyár, nem robot a munka, a színház egy szép kaland.
- Elkészült a műsorterv?
- Napokkal ezelőtt véglegesítettük a repertoárt, mindkét társulatunk műsorát, munkanaplóját. Közhely vagy nem közhely - az ember megengedhet magának egyszer-kétszer közhelyet is -, de a gyerekszínház mintha egy kicsit az élet jelképe lenne. Itt nevelik a holnap közösségét, itt dől el, hogy holnap és holnapután létezhet-e még színház Shakespeare-tragédiákkal, Miller-művekkel. Mi azonban gondosan meghúzzuk a határt, vigyázunk a ,,kényes egyensúlyra', nem maszatolunk bele a ,,leckékbe' - a gyermekszínház a gyermekekhez szól, ezt sohasem szabad elfelejteni. Engedd meg a gyereknek, hogy gyerek maradjon - legalább a színházban. Mindezt szem előtt tartva állítottuk össze a műsort... Az év vége felé színre visszük a Pao s kruške (A körtefáról esett le) című szerb nyelvű előadást, minisztériumi támogatással, akár azt is mondhatom, hogy a mese a környezetvédelemről szól, tehát nemes célt szolgál.
- Tudtommal a Babaszínház is elkezd működni...
- Igen, mi a ,,babákhoz' is szólni szeretnénk, a csöppségekhez, a magyarországi Kiss Rita - aki már dolgozott nálunk - rendez egy húszperces mesejátékot, ez az előadás kétnyelvű lesz, s azokhoz szól, akik - mint a régi dalban - megkérdik: ,,Apu, hod med be...'. A mese után még vagy húsz percig foglalkozunk a gyerekekkel, játszunk velük. Nem gügyögés lesz ez, hanem igazi játék a szó legnemesebb, legszebb értelmében. Természetesen a kétnyelvű szilveszteri-karácsonyi műsor sem marad el. Az évad végén bemutatjuk a mesék meséjét, Frank Baum Óz, a nagy varázsló című örökzöldjét színésztársunk, Péter Ferenc rendezésében. Az Óz jó néhány színház műsorán szerepel, újra és újra feldolgozzák, adaptálják színpadra. Műgond nélkül elképzelhetetlen a mese, a darab belső arányai nem borulhatnak fel. Szeretnénk megteremteni a varázslat és a valóság vibráló, egymásba játszó egységét. Színre visszük még az Almafa című bábjátékot is - szerb és magyar nyelven egyaránt. Megtették az előkészületeket egy hatalmas nemzetközi projekthez. Nemrég Egerben tanácsoztak erről...
- Valóban így van. Magyarország, Románia, Lengyelország és Szerbia ,,négyes fogata' közös előadásával a klasszikus zenét szeretné népszerűsíteni. Minden ország művészei 12 percben mutatják be legnagyobb vagy legnépszerűbb zeneszerzőjüknek az erre az alkalomra választott művét vagy művének egy töredékét - szavak nélkül. ,,Muzsikáló attrakció' - eltáncolva, mozgásszínházi elemekkel megtűzdelve. Nem állunk szinte megoldhatatlan feladat előtt, képesek vagyunk eleget tenni az igényeknek. Ennek az elképzelésnek merészebb folytatása is lesz, tulajdonképpen folytatásai, de erről - mivel minden az anyagiak függvénye - majd akkor, ha megteremtődnek a feltételek a még szorosabb együttműködésre a négy ország között. A kezdeményezés mindenképpen figyelemreméltó, újító munkára serkent bennünket is... Egyelőre amolyan aprómunkát is végzünk. Sokat szerepelünk, több előadást tartunk műsoron, a vendégjátékok sem maradnak el. Felléptünk nemrég Plovdivban - díjat is nyertünk -, elutazunk Banja Lukára, a rijekai fesztiválra is hívnak bennünket... ó, igen... Az anyagiakat előteremtettük, a belső munkálatok folynak, felújított színházunk kapunyitása hamarosan megtörténik. A közös hang a nézőkkel már megvan, a többi rajtunk múlik.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..