home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Nyílt levél az államfőhöz
Orosz Ibolya
2011.09.28.
LXVI. évf. 39. szám

TÖRÖLTÉK A KOLLEKTÍV BëNÖSSÉG ELVÉT - MAJD AZ EGÉSZET VISSZAVONTÁK. A vagyon-visszaszármaztatási törvény kapcsán, mint ismeretes, a Vajdasági Magyar Szövetség követelte az eredeti szöveg módosítását, amely szerint a megszálló erők tagjai nem igényelhették volna vissza elkobzott vagyonukat. A szerbia...

TÖRÖLTÉK A KOLLEKTÍV BëNÖSSÉG ELVÉT - MAJD AZ EGÉSZET VISSZAVONTÁK. A vagyon-visszaszármaztatási törvény kapcsán, mint ismeretes, a Vajdasági Magyar Szövetség követelte az eredeti szöveg módosítását, amely szerint a megszálló erők tagjai nem igényelhették volna vissza elkobzott vagyonukat. A szerbiai kormány elfogadta a javaslatot, és a múlt hétfőn olyan módosítási indítványt utalt a szerbiai parlament elé, amely csupán a külföldi állampolgárságú, a megszálló erőknek szolgáló személyek esetében lehetetlenítené el a vagyon visszaszármaztatását. Az indítvány sorsa azért létfontosságú a vajdasági magyarság számára, mert eltörölné a kollektív bűnösség elvét, és senkit sem zárhatnának ki a restitúcióból csak azért, mert a háború idején egy másik ország katonája volt. Aztán csütörtökön éjjel nagyot fordult a kocka: a kormány visszavonta ugyanezt az indítványt. A fordulatra reagálva Varga László képviselő ezt nyilatkozta: a VMSZ az Alkotmánybírósághoz fordul. A VMSZ Elnöksége vasárnap ülésezett, és közleményt adott ki.
MEGSZAVAZTÁK. Hétfőn, szeptember 26-án a szerbiai parlament elfogadta a vagyon-visszaszármaztatásról szóló törvényt. 117 képviselő szavazott igennel - köztük az LDP tagjai -, és 23 ellene. A vajdasági magyarok szempontjából elfogadhatatlannak tartott jogszabály elfogadása kapcsán Pásztor István, a VMSZ elnöke még aznap délután nyílt levélben fordult Boris Tadić államfőhöz, melyben arra kéri, hogy az államfő - alkotmányos jogával élve - ne írja alá a jogszabályt, utalja vissza a parlamentnek újratárgyalásra. Pásztor szerint ez a jogszabály ,,törvényerőre emeli a kollektív bűnösség elvét' és értelmetlenné tesz minden, a történelmi megbékélés irányába tett eddigi erőfeszítést.
MEGNYÍLT A BRÜSSZELI IRODA. Vajdaság brüsszeli képviseletének a megnyitásával kapcsolatban már számos időpont elhangzott: a belgrádi fondorlatok miatt valamennyi elmaradt. A bő egyévi huzavonát követően legutóbb október 10-ére jelentették be a megnyitót. A sok gáncsoskodás ismeretében a meglepetés erejével hatott a hír: szeptember 22-én megkezdte munkáját a tartomány brüsszeli irodája! A Brüsszelben tartózkodó tartományi kormányfő, Bojan Pajtić ebből az alkalomból elmondta: a vajdasági kormány prioritása az új beruházások elérése és új munkahelyek megnyitása, az iroda rendeltetése pedig: minél több külföldi beruházót találni, és versenyképesen pályázni az uniós fejlesztési alapoknál. A megnyitóval kapcsolatban a tartományi kormány közleményt adott ki, mely szerint a brüsszeli iroda alkalmazottai az EU szerbiai képviseletének az épületében kaptak helyet, ,,ami már önmagában is Vajdaság Szerbiához való kötődéséről tanúskodik'...
Meglepetést mondtam, noha nyilvánvaló: véletlenek pedig nincsenek. A szerbiai és a tartományi kormányfő szeptember 12-ei állítólagos megbeszélésére gondolok, amikor Pajtić (a tartományi kormányhatározatokat felülírva) megállapodott Cvetkovićtyal bizonyos dolgokban a közvagyonról szóló törvény kapcsán. Állítólagos megbeszélésen, hiszen a belgrádi sajtó hiába nyomozott: nem tudni, hol, mikor és egyáltalán találkoztak-e. Ennek a DP-s, telefonos ,,egyeztetés'-nek a hozadéka lehet, hogy kormányfőnk ,,jutalmul' megnyithatta a brüsszeli irodát - még október 10-e előtt...
TÁJKÉP CSATA UTÁN, MÁRMINT A BÁNI PALOTÁBAN TÖRTÉNT DIVERZIÓ UTÁN. Miután a közvagyonról (és annak visszaszármaztatásáról) szóló törvénytervezet kapcsán a Demokrata Párt belgrádi központja ,,megpuhította' a DP vajdasági részlegét, Mirko Cvetković kormányfő a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnökére, Nenad Čanakra vetette ki hálóját. És befogta azt a több mint egy évtizede ficánkoló potykát, aki folyton azt emlegeti, hogy ,,a di su naše pare?!' A Blic hétfői (szeptember 26-i) számában arról olvashattunk, hogy a vasárnapi találkozón (?) megállapodást kötött Nenad Čanak és a szerbiai kormányfő, Mirko Cvetković. A megállapodás tartalmazza a vajdasági vagyon visszaszármaztatásának módját. Ennek fejében pedig a szerb parlamentben a VSZL támogatni fogja az erre vonatkozó törvény elfogadását. A közlemény megfogalmazása szerint ,,a VSZL nem tagadja meg támogatását a kormánytól egy hónappal az előtt, hogy Szerbia megkaphatja az EU-tagjelölti státust'.
A fejleményekkel kapcsolatban hétfőn közleményt adott ki a VMSZ. ,,Az elmúlt napokban a Vajdasági Magyar Szövetség azt kísérelte meg elérni, hogy megteremtődjenek a tartomány gazdasági fejlődésének tulajdonjogi alapjai. Meggyőződésünk, hogy a valós decentralizáció nem politikai szólam, hanem versenyképességünk elengedhetetlen előfeltétele. A parlamenti vita tétje az volt, sikerül-e esélyt szerezni arra, hogy Vajdaság, fejlesztve a területén levő - az elmúlt évtizedek során tönkretett - infrastruktúrát, megteremtse a gazdasági felzárkózás lehetőségeit. Magas színvonalú közúti, vasúti és vízi infrastuktúra nélkül ugyanis nem várhatók nagyobb számban munkahelyteremtő beruházások. Az, hogy a tartomány, a városok, a községek és a helyi közösségek rendelkezhessenek saját, reális vagyonnal, európai, civilizációs érték.
A helyi és a regionális érdekek következetes képviselete a Vajdasági Magyar Szövetség számára az egyetlen vállalható politikai magatartás. Ez nem kompromisszum-képtelenséget, hanem érték alapú politizálást jelent. Mi nem próbáljuk meg a Vajdaságra nézve káros módosítási indítványok elfogadását eredményként fölmutatni, inkább a továbbiakban is azért fogunk küzdeni, hogy a látszatmegoldások helyett a gazdasági fejlődést biztosító, valós decentralizáció irányába mozduljon el a közgondolkodás. Még ha ebben az utóbbi napokban egyedül maradtunk is' - olvasható a közleményben, melyet Pásztor István, a VMSZ elnöke írt alá.
A közvagyonról szóló törvénytervezetet is elfogadta hétfői ülésén a szerbiai parlament. A jogszabály megszavazásához ezúttal is az LDP asszisztált. A vasútról szóló törvény elfogadtatása azonban nem járt sikerrel.
ÉJSZAKAI ŐRJÁRAT TEMERINBEN?! A szélsőséges Obraz nevű szervezet a múlt héten bejelentette, hogy tagjai a hétvégén járőrözni fognak Temerin utcáin. Válaszképp a két héttel ezelőtti incidensre, amikor magyar és szerb fiatalok összeverekedtek. Az Obraz közleménye szerint az őrjáratok a polgári önszerveződés megnyilvánulása, ami a törvény szerint megengedett. A 021 Rádió tudósítása szerint Gusztony András, Temerin polgármestere tiltakozott az önszerveződés ellen, és bízott abban (péntek, szeptember 23.), hogy a rendőrség betiltja a szélsőségeseknek ezt a potenciálisan erőszakot kirobbantható akcióját, annál inkább, mert nyilvánvaló, hogy Temerinben békésen, párbeszéd útján kell eloszlatni a két nemzeti közösség között kirobbant feszültséget. A pénteki Magyar Szó címoldali témaként foglalkozott a témával: ,,Ezután is normálisan fogunk itt egymás mellett élni'. Nyilatkozott az egyik megvert temerini szerb fiú apja, aki szerint ,,egyértelműen nemzeti gyűlölet áll az incidens hátterében'. Gusztony András pedig elmondta: ,,Teljesen megértem a szülők keserűségét - szülőként és polgármesterként egyaránt'. De azt is hozzáteszi: a szerb sajtó reakciója erre az esetre egyértelmű, az a cél, hogy felkorbácsolják a kedélyeket, hiszen néhány hónap múlva választások lesznek Szerbiában.
Szombaton, szeptember 24-én Temerinbe látogatott Egeresi Sándor, a vajdasági parlament elnöke, és Stevan Krstić, az újvidéki rendőrség megbízott vezetője. A helyi rendőrállomáson Milorad Šikman rendőrfőnökkel a helyi önkormányzat képviselőinek - a kkt elnökének, Matuska Mihálynak és helyettesének, Csorba Bélának - a jelenlétében tárgyaltak a történtekről és a közbiztonsági helyzetről. Abban állapodtak meg, hogy együttes föllépéssel dolgoznak a bizalom visszaállításán és a nemzeti türelmetlenség megszüntetésén. ,,Békét, biztonságot akarunk szavatolni tartományunk minden lakójának, tekintet nélkül nemzeti, vallási és egyéb hovatartozására. Ez a normális és a méltóságteljes élet feltétele' - mondta egyebek között Egeresi.
ÁTFIRKÁLT TÖBBNYELVë HELYSÉGNÉVTÁBLÁK. Újvidéken ismeretlen tettesek átfirkálták a néhány nappal korábban Temerin felől kirakott többnyelvű helységnévtáblákat. Pontosabban az azokon magyarul szereplő Újvidék megnevezést. A tartományi ombudsman, Muškinja Heinrich Anikó közleményben reagált a történtekre, és a legerélyesebben elítélte a vandál cselekedetet. Egyben támadásnak tekinti azt az ombudsmani intézmény ellen is - hiszen a hivatal ajánlására kerültek a többnyelvű táblák kihelyezésre, az alkotmánnyal, a szerbiai törvényekkel, a nemzetközi joggal és azokkal az emberi jogokkal kapcsolatos megállapodásokkal összhangban, amelyeknek Szerbia is aláírója.
LEVÁLTOTTÁK A PANNON RTV IGAZGATÓJÁT. A Pannónia Alap alapítói közgyűlésén szeptember 17-én leváltották a PANNON RTV igazgatóját, Mihók Rudolfot, helyét - megbízott igazgatóként - Bodzsoni István tölti be. A személycsere kapcsán dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke, a Pannónia Alap alapítói közgyűlésének tagja a Magyar Szónak elmondta: ,,A dolog visszanyúlik az augusztus 20-án Palicson megtartott Szent István-napi ünnepség közvetítésére. Ennek esetében Mihók Rudolf igazgatóként olyan döntéseket hozott, amelyeknek az lett a következményük, hogy egy bizonyos időponttól kezdve élvezhetetlenné vált az élő közvetítés. Igaz, hogy műszaki problémák miatt állt be a zavar, az azonban, hogy a közvetítés összeomlott, annak a következménye, hogy az igazgató magára vállalta annak kockázatát, hogy a műszak vonatkozásában ismert veszély bekövetkezzen... Az ülésen Mihók Rudolf nem kérdőjelezte meg a tényeket. Az eljárás során megállapítottak tehát bizonyítást nyertek, és senki sem vitatta őket'.
A leváltott igazgató, Mihók Rudolf viszont azt nyilatkozta napilapunknak, hogy az augusztus 20-ai eset csak ürügy volt, ami megfelelt a célnak. Leváltása mögött a személye iránti bizalom elvesztése áll. Szerinte Lovas Ildikó nem a jelenlegi megbízott főszerkesztőt, hanem egy másik személyt látott volna szívesen a Pannon RTV élén, ő, Mihók pedig kiállt a megbízott főszerkesztő mellett. A Vajdaság Ma hírportálon közzétett nyílt levelében (A király beszéde: nem a rendezői változat) Mihók Rudolf kemény kritikát fogalmaz meg: ,,Meggyőződésem, hogy a Pannon RTV szerkesztéspolitikájának szakmai minimuma, annak utolsó morzsái kerülnek most terítékre, nem hagyva kétséget a kimenetel kapcsán. Amennyiben azt állítom, hogy egy eddig is VMSZ-közeli médium pártközlönnyé alakítása van folyamatban - ahol tulajdonképpen csak egy kisebb akadály elhárításának tekinthető a személyem eltávolítása -, attól tartok, ez sem fedi teljesen a valóságot: a támogatóból úgy válik propagandista, hogy mindeközben kénytelen követni Lovas Ildikó szeszélyes és csapongó elvárásait és utasításait. Tehát nem elég a VMSZ-TV, hanem Lovas-TV kell, a rövidnél is rövidebb pórázon... A háttérből ármánnyal és fondorlattal irányító, a teljes vajdasági magyar közéletre rátelepedő szürke eminenciás létezése nyílt titok, amit csak a hallgatási összeesküvéssé torzuló - de önmagában legitim és emberileg érthető - intézmény- és egzisztencia-féltés tart kimondatlanul. Ahogy azt a tényt is, hogy Lovas Ildikó ilyen mértékű közösségbomlasztó térnyerését Pásztor István tette és teszi lehetővé, ami a leginkább felelőssé minősíti őt ebben a történetben, ahol a Pannon RTV csupán egy mozaikkocka' - írja a leváltott igazgató.
KÖZZÉTETTÉK AZ MNT ÖSZTÖNDÍJASAINAK TELJES NÉVSORÁT. A Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatalának elnöke 2011. szeptember 21-ei hatállyal meghozta a 2011. évben odaítélt ösztöndíjakra vonatkozó jogosultsági rangsor megállapításáról szóló határozatát. Az ösztöndíjat nyert egyetemisták teljes névsora az MNT honlapján (www.mnt.org.rs) a felsőoktatás almenüre kattintva tekinthető meg.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..