home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Nyáron van rá a legnagyobb szükség
Bíró Tímea
2019.09.02.
LXXIV. évf. 35. szám
Nyáron van rá a legnagyobb szükség

Azonkívül, hogy a véradás csökkenti a szívroham és a rák kialakulásának kockázatát, sokat segíthetünk vele embertársainknak a gyógyulásban vagy a túlélésben. Dr. Pintér Kabai Andrea, a Szabadkai Közkórház transzfúziós szakorvosa válaszolt a kérdéseimre.


Dr. Pintér Kabai Andrea

* Ki lehet önkéntes véradó?

— Az Egészségügyi Világszervezet által felállított kritériumoknak kell megfelelni, vagyis minden olyan személy adhat vért, aki betöltötte a tizennyolcadik életévét, és a testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. A felső korhatár hatvanöt év. Amellett, hogy a véradó másokon segít, a saját egészségi állapotáról is megbizonyosodhat, minden alkalommal orvosi vizsgálaton esnek át ugyanis a véradás előtt. Vérnyomást mérünk, és meghallgatjuk az illető szívverését, abban az esetben pedig, ha elváltozást észlelünk, szakorvoshoz küldjük, tehát rendszeres szisztematikus felügyelet alatt van az önkéntes véradó. Fontos pozitívum, hogy cserélődik a vér a szervezetben, illetve az egyén megtudja, hogy melyik vércsoportba tartozik. Nem kell megijedni a véradástól, hiszen teljesen biztonságos, semmiféle következménye nincs. Egy egyszeri véradás alkalmával 450 milliliter vért veszünk ki a szervezetből, ez a testben levő vérmennyiség 7,7 százaléka. A férfiak három-, a nők pedig négyhavonta adhatnak vért, mivel ennyi idő alatt tudnak újra megtelni a vasraktárak.

* Melyik vércsoportban van hiány jelenleg?

— A mi térségünkben az A, Rh-pozitív a leggyakoribb vércsoport, ezt követi a 0, Rh-pozitív, és az AB, Rh-negatív a legritkább. Ez arányosan oszlik meg, ugyanannyi betegünk van ugyanis, mint véradónk. Mi már a középiskolások körében elkezdjük a véradás fontosságának népszerűsítését, és ennek köszönhetően a fiatalok száma megegyezik a felnőtt véradókéval. Úgy látom, nagyon tudatosan ki van építve a véradás szabadkai rendszere, sokan felkeresik a transzfúziós állomásunkat. Rendkívül népszerűek a terepi véradásaink, Topolya és Magyarkanizsa községben is sok az önzetlen ember. Nincs teljes rálátásom, de úgy tudom, hogy az ország többi részében is a vér vár a betegre, nem pedig fordítva.

* Nyáron miért ürülnek ki a transzfúziós állomások vértartalékai?

— Egyrészt azért, mert az önkéntes véradóink elutaznak nyaralni, többet tartózkodnak külföldön, mint az év más időszakaiban, másrészt nyáron sajnos megnövekedik a közúti balesetek száma. Egy akut vérzésnél nagyobb mértékű vérpótlásra van szükség. Ennek a gondnak a megelőzésére szervezünk Palicson véradást június 14-én, mely egyébként az önkéntes véradók világnapja is. Ennek megünneplése alkalmából szervezzük meg június folyamán a Humánus Szombat elnevezésű akciót is, mely segít a vértartalékaink növelésében. Ez sokat segít nekünk a nyári hónapokban.

* Mire kell odafigyelni a véradás napján?

— Érdemes minimum 2 liter folyadékot fogyasztani, és tilos nehéz fizikai munkát végezni. A délelőtti órákban ajánlatos vért adni, mert a nap előrehaladtával egyre több táplálékot fogyasztunk, aminek hatására zsírosodik a vérplazma. 7 és 10 óra között optimális eljönni a transzfúzióra, ahol először is egy kérdőívet kell kitöltenie a jelentkezőnek. Ha valakinek enyhe vérszegénysége van, akkor érdemes több vörös húst, májat, spenótot vagy céklát fogyasztania, ezáltal javíthat a vérminőségén.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..