home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Nyáron hódít az aquafitness
Bíró Tímea
2018.08.29.
LXXIII. évf. 34. szám
Nyáron hódít az aquafitness

Rengeteg nő szereti az aerobikot és a fitneszt, ám a nagy hőségben nem lehet a nap bármely szakában végezni ezeket a mozgásformákat.

Kiváló találmány erre az aquafitness, hiszen a vízben nehezebb mozogni, közben pedig még hűsítő élményben is részünk van.

Az aquafitness, mint általában a többi fitneszirányzat, az Amerikai Egyesült Államokban alakult ki. Előbb a szárazföldi fitnesz- és aerobikirányzatok terjedtek el, annak ellenére, hogy már évszázadok óta ismerjük a vízben végzett testmozgás egészségre tett jótékony hatását. Hosszú ideig egyetlen képviselője az úszás volt, de az utóbbi néhány évtizedben a külföldön egyre népszerűbb aerobik és a fitnesz magával hozta a szóban forgó mozgásformák vízben való kivitelezését.

A sportág több mint huszonöt éve indult hódító útjára. Ez a fajta tevékenység az aerobik és a fitnesz alapmozgásait egyesíti a vízben való ízületkímélő testmozgással, valamint az egészségre tett jótékony hatásával. Kevesen tudják, de a futó atléták edzéstervében szerepel a vízi futás, a csontritkulásban szenvedőknek és a különféle sérülésből felépülők 80%-ának pedig aquaórát javasolnak az orvosok.

A mozgásforma megterhelés nélkül, tetőtől talpig átmozgatja a testet, a sűrű közeg sajátos jellege miatt pedig a kemény edzés ellenére is védve maradnak az ízületeink. Pozitívuma még, hogy az aquafitnesstől javul a testtartásunk, fejlődik az állóképességünk, csökken a vérnyomásunk, illetve javul az anyagcserénk és a keringési rendszerünk. A gyakorlatokat lehet mély és sekély vízben is végezni, és nem szükséges hozzá az úszástudás.

Eszközökkel is lehet színesíteni a mozgást:

Vízi öv: Rugalmas, a mozgó testhez igazodó eszköz. Körülveszi a mellkast, illetve fenntartja a testet a vízen, így a gyakorlatok során a fej soha nem merül a víz alá. Másrészt egyenesen tartja a törzset, melynek izmai minden gyakorlat során igénybe vannak véve, ezáltal erősödnek a gerincfeszítő izmok és a mély hátizmok, melyek a helyes testtartásért felelősek.

Vízi súlyzó: Poliuretán habból készült súlyzó, mely a szárazföldön pillekönnyű, a víz alatt azonban a közegellenállás hatására mozgatása jóval nehezebb — olyan, mint ha a szárazföldön 2—5 kg-os súlyzóval edzenénk.

A vízben való mozgásnak van néhány izgalmas változata is:

Aquawalk (vízi séta): Egy speciális csizmában való mozgásról van szó, vagyis ez valójában nem más, mint séta a vízben. A csúszásgátló talpnak köszönhetően teljes biztonsággal végezhető. A séta hatékonyságát különféle gyakorlatokkal is elősegítik, melyek során az egyensúly megtartása is sokkal könnyebb a csizma segítségével.

Aquaspinning: A kerékpár nagyjából 115 cm mélységű vízben van, mely a biciklin ülve körülbelül derékig ér. A különbség a szárazföldi változathoz képest annyi, hogy ez a kétkerekű rozsdamentes acélból készült, a tárcsákat lapátok helyettesítik, valamint előre és hátra is hajtható. Jótékony hatással van az állóképességre, ezenkívül kiválóan erősíti a lábat és a feneket is. A kitartást, a megfelelő ütemet, valamint a jó hangulatot a zene is segíti.

Aqua-tai-chi: Alapja egy harcművészeti stílus, mely a keleti mozgáskultúrából származtatható. Lassú, koncentrált, kitartott mozdulatokból áll, melyek célja az önfegyelem, a mozdulataink koordinálása, valamint az energiaáramlás elősegítése.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..