home 2024. július 22., Magdolna napja
Online előfizetés
Nyári napforduló
2024.06.20.
LXXIX.. évf. 25. szám
Nyári napforduló

Ma van a nyári napforduló, és ma kezdődik a csillagászati nyár. Ez az év leghosszabb napjának vagy az év legrövidebb éjszakájának ünnepe.

Egy évben kétszer kerül sor napfordulóra, egyszer nyáron, és egyszer télen. A dátum nem állandó, a nap mozgása alapján egy naptári nappal előbbre vagy későbbre is tolódhat. A nyári napfordulóra idén már június 20-án, 20 óra 51 perckor, illetve nálunk 22 óra 51 perckor kerül sor. A téli napforduló is korán, december 21-én délelőtt lesz. A napforduló egy csillagászati kifejezés, mely azt a pillanatot fejezi ki, amikor a Nap pozíciója eléri legmagasabb pontját a pályáján északon a Ráktérítőhöz, délen a Baktérítőhöz képest. Ilyenkor fordulat következik be abban is, hogy milyen hosszúak lesznek a nappalok, illetve az éjszakák. 

A magyar népi szokások szerint a nyári napforduló már korábban is fontos ünnep volt, de a kereszténység felvétele óta Szent Iván napjához vagy éjjeléhez kötik. Szent Iván éjjelét a napfordulótól számított harmadik napon ünneplik, tehát június 23-áról 24-ére virradóra. Ezt az éjjelt az északi és szláv népek is mágikusnak tartották, és tartják is a mai napig.

A nyári napfordulóra eső Keresztelő Szent János ünnepe az 5-ik században vált elterjedtté, és a keresztény ünnep magába olvasztotta mindazokat a hiedelmeket és rítusokat, amelyek korábban a különböző népeknél a nyári napfordulóhoz kapcsolódtak.

Mivel ezen a napon a fényt és a világosságot ünneplik, ezért idővel nemcsak a Nap, de a tűz is a jelképévé vált, és megjelent a rituális tűzgyújtás.

Forrás: Pannon RTV és internet

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..