home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Nyári Napközi jó társaságban
Kovács Laura
2023.08.29.
LXXVIII. évf. 34. szám
Nyári Napközi jó társaságban

A Palics Magyar Művelődési Egyesület és a Miroslav Antić Általános Iskola immár nyolcadik éve szervezi meg közösen a Nyári Napközit, ahol a gyerekek kézműveskednek és együtt játszanak a szabadban, természetesen szakemberek felügyelete alatt.

A Nyári Napközi korábbi váltásai június 26-a és 30-a, július 3-a és 7-e között voltak, valamint augusztus 14-étől 18-áig, illetve 21-étől 25-éig is meghirdették a programot, melyre az öt—tizenöt éves korosztály tagjai jelentkezhettek. Az esemény nagyon népszerű a gyermekek körében. Volt olyan nap, amikor csaknem nyolcvanan vettek részt a foglalkozásokon. Ez talán annak is köszönhető, hogy a jelenlévők szabadon dönthetik el, hogy éppen kézműveskednének, vagy pedig szívesebben szórakoznának a játszótéren.

A részletekről Márton Kovács Tímea, a Nyári Napközi egyik szervezője mesélt.
— A helyszínt a Miroslav Antić Általános Iskola adja nekünk. Itt van lehetőségünk a tantermeket is használni, de a kinti nagy tér is a miénk, ahol focipálya és játszótér található, valamint kinti tanterem, melyben általában a kézműves-foglalkozások folynak. Megpróbálunk természetes anyagokkal dolgozni, csuhéval, bőrrel, szalmával, papírral, és közben újrahasznosítunk is. A gyerekek nagyon szeretik ezeket a foglalkozásokat, mert az elkészített tárgyakat haza is vihetik. A játszótéren van két csúszda, hinták. A focipályán fociznak, métáznak, illetve mindezek mellett számháborúznak is a gyerekek. A számháború a nagy kedvenc, mert akkor nagyobb teret foglalnak el, és így lehetőségük adódik a több mozgásra.


Fazekas Izabella felvételei

A kézműves-foglalkozások nagyon színesek.

— Arra a célra készítettünk fényképkeretet, hogy a nyaralásból hazatérve el tudják helyezni a fotóikat. Amikor elkezdődött a tábor, akkor manóházat csináltunk üvegből, melyet újrahasznosítottunk, kartonból készült a teteje, akrilfestékkel vontuk be. A végeredmény gyönyörű lett, és nagyon boldogok voltak, amikor haza is vihették. A szülőktől is kaptunk visszajelzést, hogy nagyon tetszik nekik, és kihelyezték a kertbe. Emellett készült bőr, gyapjú és fonál karkötő is. A gyerekek nagy kedvence a fonálból készült karkötő, melyet barátságkarkötőnek neveztek el. A csuhéból szitakötő lett, és miközben alkottak, sok gyermek megtanult fonni.

Vukov Tara a nyár folyamán végig részt vett a táborban.

— Sokat szoktunk játszani, például métát, amikor valaki eldobja a labdát, és egy bottal vissza kell ütni. A barátságkarkötő-készítés volt a kedvencem, könnyen megtanultam.

Gorotva Edina szintén a karkötőkészítést ragadta ki kedvenc elfoglaltságként.
— Ezenkívül vannak még játékok, melyeket játszani szoktunk. A méta, számháború, foci közül a méta a kedvencem. A kézműves-foglalkozásokon tetszett, amikor szitakötőt formáztunk. Bele kell a kukoricacsuhét mártani a vízbe, és aztán össze kellett fonni.

Puškarev Kostától a karkötőkészítés folyamatát is megtudhattam.
— Úgy kell csinálni, hogy minden harmadik fonálszálat ki kell venni, majd átrakni az üres helyre. Most csinálok papírból egy hernyót. Szoktam focizni is, mert én focista vagyok. Nagyon szeretek játszani itt a táborban a lányokkal, a héten a barátaim nincsenek itt.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..