home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
November 8-a
Martinek Imre
2023.11.08.
LXXVIII. évf. 44. szám
November 8-a

Ezen a napon az ortodox egyház ünnepli Szent Gábriel arkangyalt.

Gábriel. A név jelentése: Isten embere, isteni ember vagy Isten ember formájú reprezentátora. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

A híradó katonák védőszentjét többek között a budakalászi szerbek is templomuk patrónusává választották annak idején.

Történhetett ez 1752-ben, noha a török időkben szinte kihalt, viszont el nem pusztult faluba már az 1690-es években megérkeztek a Csarnojevics pátriárka által délről idemenekített családok. A nagy vándorlás emlékét egy, a budakalászi ortodox templom falára rögzített tábla is hirdeti. A templombelső ikonosztáza 1905-ben készült, maguk az ikonok pedig a XVIII. századból valóak. Mindez mellett, helyszínileg a templomot körbeölelő kerítés kőfülkéiben, a gyermekét tartó Szűzanya, illetve Szent Gábriel arkangyal ábrázolásával is találkozhatunk. Az ugyancsak lencsevégre kapott régi szerb keresztet a települést átszelő közúti ütőér és a beléje torkolló mellékutca egyik érintőpontján süvegelhettük meg. Budakalász centrumában.

Fotóink 2023. szeptember 29-én készültek. „Véletlenszerű” egybeeséssel, illetve szellemi összefonódással éppen azon a dátumon, amelyen viszont a római katolikus egyház emlékezik meg az égi/angyali seregek vezéreiről: Mihály, Rafael és Gábriel főangyalokról.

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..