home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
November 7-e
Martinek Imre
2022.11.07.
LXXVII. évf. 44. szám
November 7-e

Ezen a napon született 1810-ben Németgyulán Erkel Ferenc magyar zeneszerző, karmester, zongoraművész, a Himnusz megzenésítője.

Budakeszi 2022. augusztus 1.

Szülővárosában emlékezetét leghívebben a nevét viselő emlékház őrzi. Az Apor Vilmos tér 7. alatt keresendő, eredetileg 1795-ben épült kántor- és iskolaház. A nemzeti kegyhely eredeti — iskola és lakóház — kettőssége felidézésével mutatja meg, hová is született neves zeneszerzőnk. Az „Erkel-emlékszoba” a zeneszerző személyes tárgyait, relikviáit mutatja be. A hálószoba, a szalon és a népies konyha a Gyulára Pozsonyból 1806-ban érkezett Erkel család egykori otthonát idézi fel.

Mivel Erkel nevéhez fűződik a magyar nemzeti opera megteremtése is, születésének napja egyúttal a magyar opera napja is.

Budapest, 2022. október 6. — Györffi Réka Sarolta fotója

Ezen a napon hunyt el 1928-ban Budapesten Tóth Árpád aradi születésű (1886. április 14-én) költőnk, műfordítónk.

Budapest — 2022. augusztus 10.

„A szívem adnám oda hegedűnek, / A szívem, melyből bú és vágy zokog,

Lopjon szivedbe enyhe bánatot / És kósza vágyat, mely árván röpűlget,

Hogy szűz álmodban, halkan, édesen, / Nem is sejtve, hogy könny az, amit ejtesz,

Álmodban, mit reggelre elfelejtesz, / Sirasd el az én züllött életem.”

(Hajnali szerenád — részlet; 1912)

Tóth Árpádot Budapesten, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Ezen a napon adta vissza a lelkét a Teremtőnek 1944-ben Budapesten Szenes Hanna magyar költő, zsidó származású brit ejtőernyős, izraeli nemzeti hős.

„Meghalni, ifjan. Nem. Nem akartam. Szerettem a dalt és a fényt. A melengető napot, két csillogó szempárt. Háborút, romlást, nem akartam én. Nem, nem akartam.”

Budapest, VII. kerület — 2021. augusztus 26.

Szenes Hanna azon tizenhét magyar zsidó egyike volt, akiket az akkori brit fennhatóság alatt álló Palesztinában az angol hadsereg arra képezett ki, hogy ejtőernyővel Jugoszláviába ledobva megkíséreljék valamilyen módon megakadályozni a magyar zsidók akkor már küszöbön álló deportálását. Szenest a magyar határnál letartóztatták, bebörtönözték, és brutálisan megkínozták, de ő ennek ellenére nem volt hajlandó elárulni küldetése részleteit. Golyó általi halálra ítélték, és az ítéletet végre is hajtották. Izraelben nemzeti hősként tisztelik, utcákat neveztek el róla, naplója, versei széles körben ismertek. Emlékét Budapest VII. kerületében a Szenes Hanna park neve őrzi, ahol 2020-ban nőnapon elhelyezték Kolodko Mihály őt ábrázoló miniszobrát is. (külső hivatkozás: Wikipédia)

Budapest, VII. kerület — 2021. augusztus 26.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..