home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Nincsen semmi baj
Tóth Tibor
2015.08.31.
LXX. évf. 34. szám
Nincsen semmi baj

Csütörtökön a Nincsen semmi baj című darab bemutatójával ért véget Noszán, a félig elkészült művelődési házban a Hinga Művelődési Egyesület negyedik — az előző években ötnapos, az idén azonban egyhetes — nyári diákszínjátszó-tábora, mely a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

A gyerekek két csoportban dolgoztak. Az egyik csapat — melyben az óvodásoktól a tizenhat éves kamaszokig mindenki helyet kapott — a szegedi Drubina Orsolya fiatal és ambiciózus rendezővel a Nincsen semmi baj című darabot gyakorolta be, a másik — ebben már idősebb színjátszók szerepeltek — Csehov Három nővér című művét gyakorolta a magyarkanizsai Oláh Tamás rendezésében.

— A diákszínjátszók számára kell egy közös pont, melyről szeretnek beszélgetni. Elég nehéz olyan történetet találni, amely az óvodásokhoz és a középiskolásokhoz is illik, ezért Orsi az összes mesét és játékot kihúzta a listáról. A közös pont Nosza lett, az otthonunk. A gyerekek a településhez fűződő gondolataikat fogalmazták meg, az érzéseiket és az élményeiket a falujukkal kapcsolatban. A másik csoport délutánonként próbált, egyéb kötelezettségei miatt délelőtt nem volt a táborban. Csehov Három nővér című művét gyakorolta, szöveghúzással foglalkozott, a darabot nem a táborban állította színpadra — mondta Móra Natália, a Hinga ME elnöke.

Az egyesület a közelmúltban immár tizenegyedik alkalommal vett részt a tiszasasi színjátszótáborban, melyet Mozák Péter vezet.

— A gyerekek imádják a különleges hangulatú tábort. Szabad kezet kapnak, még akkor is, ha a felnőtteknek nem tetszik az ötletük. Három-négy nap alatt állítják össze a darabot. Az első két nap azzal telik, hogy eldöntik, mit is akarnak előadni. Általában 10-12 ötlet merül fel, mindegyikből elkészítenek egy kis jelenetet, megtekintik egymás munkáit, és szavaznak, melyik legyen az a 2-3 darab, amelyen a továbbiakban dolgozni fognak. Volt már rá példa, hogy a felnőttek és a rendező más darabot szeretett volna gyakoroltatni a gyerekekkel, mint amit ők akartak, de a fiatalok határozottan kiálltak az elképzelésük mellett. Hagytuk őket, és egy eszméletlenül jó darabot csináltak belőle. A gyerekek óhajának megfelelően formáljuk az előadásokat. Ezeket a darabokat haza szoktuk hozni, amit egyébként nem könnyű megszervezni, mivel a gyerekek ide, Tiszasasra sok településről, például Adáról és több magyarországi helységből is érkeztek. Éppen emiatt nem vagyunk biztosak benne, hogy itthon elő tudjuk adni a táborban megtanult, A bolond falu című előadást — mondta az elnök asszony.

A Nincsen semmi baj című darabot a szegedi Drubina Orsolya rendezte, aki már nem először dolgozik a noszai színjátszókkal.

— A tábor elején különféle játékokat játszottunk, majd a gyerekek lassacskán megnyíltak előttem, meséltek az életükről és a helyről, ahol élnek. Ebből indultunk ki, ez a koncepcióm alappillére. Wikipédia-szócikkeket és saját élettörténeteket is felhasználunk. Munkánkat két zenész, a magyarországi Lengyel Zsolt és a palicsi Tóth Szilárd segíti. Intenzíven próbálunk, a gyerekek nagyon lelkesek, rengeteg ötletük van, ezeket be is építem az előadásba. Egy olyan darabot állítunk színpadra nagyon rövid idő alatt, amely belőlük és belőlem közösen jön létre. Az előadást szeretnénk Szegeden is bemutatni, jó lenne, ha az ottani gyerekek megismernék az itteniek történeteit — mondta Orsolya.

Fodor Medlin egy monológot és egy táncot adott elő.

— Nem annyira nehéz a munka, főleg úgy, hogy élvezzük, amit csinálunk. Keményen próbálunk, a szünetekben viszont jól kipihenjük magunkat, összegyűjtjük az energiánkat, és újult erővel folytatjuk a próbát. Orsival másodszor dolgozom együtt, és nagyon élvezem — mondta Medlin.

A Hinga ME a szeptemberi idénynyitóra készül, a színjátszók szeptemberben kezdik próbálni az új darabokat, decembertől májusig pedig tájolnak. A noszai színjátszók a legújabb sikert Mosonmagyaróváron érték el: a Csillagszemű Márió című versadaptáció rendezője, Drubina Orsolya elismerésben részesült, a darab pedig ezüstminősítést kapott. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..