home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Népszavazás a Krím félszigeten
Összeállította: Talpai Lóránt
2014.03.18.
LXIX. évf. 12. szám
Népszavazás a Krím félszigeten

Ukrajna és a G7-ek nem ismerik el a krími népszavazás eredményét — Ukrajna akár 15 milliárd dollárt kaphat — Izraelben az ultraortodox fiataloknak is kötelező a katonaság — Több mint félmillió ember keresi az eltűnt Boeing nyomát

Ukrajna és a G7-ek nem ismerik el a krími népszavazás eredményét

A szavazás szerint óriási többség szeretné, ha az Ukrajnához tartozó autonóm terület Oroszországhoz csatlakozna. Az ukrán parlament azonban még a népszavazás előtt azonnali hatállyal feloszlatta a Krími Autonóm Köztársaság törvényhozását, ezzel is jelezve, hogy a krími népszavazást törvényellenesnek tartja. A G7-országok vezetői és az Európai Bizottság elnöke szintén megkérdőjelezték a krími népszavazás legitimitását. „Egy ilyen referendumnak nincs jogi hatálya, tehát nem ismerjük el a krími népszavazás eredményét” — szögezték le az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán vezetői, valamint az EB elnöke.

Ukrajna akár 15 milliárd dollárt kaphat

Bosznián kívül hamarosan Ukrajna is jelentős pénzügyi segélycsomagot kap. A Nemzetközi Valutaalap ugyanis hamarosan több mint 15 milliárd dollárnyi segélyt folyósíthat Ukrajnának. Minderről Jack Lew amerikai pénzügyminiszter beszélt. A politikus hangoztatta, hogy Ukrajnának a mély politikai és gazdasági válság közepette a gazdaság újjáépítéséhez alapokra van szüksége, amelyeknek a Nemzetközi Valutaalaptól kell érkezniük. Mivel egyetlen ország sem nyújthat ilyen mértékű finanszírozást, egyértelmű, hogy csakis a Nemzetközi Valutaalap segíthet. A pénzügyi szervezet azonban egyelőre még nem közölt számokat a várható támogatásról. A valutaalap arra vár, hogy az elmúlt hetekben Kijevben járt szakértői elkészítsék jelentésüket.

Izraelben az ultraortodox fiataloknak is kötelező a katonaság

A Kneszet, avagy az izraeli törvényhozás új bevonulási törvénye alapján az utraortodox fiatalok számára is kötelezővé vált a katonaság. Az új törvénykezés meghatározza a bevonulásra kötelezett ultraortodoxok számát, amely fokozatosan emelkedik egy hároméves átmeneti időszak során, és 2017-re eléri az 5200-at. „Ez egy történelmi fontosságú szabályozás” — jelentette ki Ajelet Saked, a Zsidó Haza nevű párt politikusa, a törvényt kidolgozó bizottság elnöke. „Hatvanöt évig kivételeztek a jesivák, a vallási főiskolák minden tanítványával, de az új törvény ezt arányossá, fokozatossá és megfelelővé változtatta” — tette hozzá. Egyelőre még kérdéses, hogy az utraortodox fiatalok katonaságra való kényszerítése milyen hatással lesz az izraeli belpolitikára, és vajon tovább szélesíti-e a törésvonalat a szekuláris és az ultraortodox zsidóság között.

Több mint félmillió ember keresi az eltűnt Boeing nyomát

Az elmúlt napokban több mint félmillió ember vizsgálta az amerikai DigitalGlobe vállalat műholdfelvételeit, hogy nyomára bukkanjon a Malaysia Airlines eltűnt utasszállító gépének. A műholdfelvételeken az óceán óriási felbontásban látható. A kutatásban részt vevők egy véletlenszerűen eléjük tárt részleten, kockáról kockára vizsgálhatták át a vízfelszínt, és négyféle jelzést helyezhettek el a felvételen, ha roncsdarabot, mentőcsónakot, olajfoltot vagy más nyomot véltek felfedezni. Mindeközben a kínai főváros tudományos és műszaki egyetemének szeizmológiával és a föld belső fizikájával foglalkozó kutatócsoportjának tagjai arról számoltak be, hogy a repülőgép eltűnésének idején a megszokottól eltérő mozgás történt a tengerfenéken. A kutatók szerint lehet, hogy a jelenség összefüggésbe hozható a Boeing—777-es tengerbe zuhanásával, mivel az érintett övezet nem számít földrengésveszélyes területnek. A malajziai kormány szerint azonban nem műszaki hiba miatt tűnt el a gép, hanem azért, mert valószínűleg eltérítették. A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó repülőnek egyébként azóta sincs nyoma.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..