home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Nemzetpolitika 2010-től napjainkig
Tóth Lívia
2022.05.12.
LXXVII. évf. 19. szám
Nemzetpolitika 2010-től napjainkig

Cselekvő nemzet — Az újraegyesítés erőforrásai 2010—2022 címmel egy gazdag tartalommal bíró, szép kivitelezésű összefoglaló kiadvány jelent meg, melyben megtalálhatjuk mindazokat az eredményeket, erőfeszítéseket, amelyek az elmúlt tizenkét évben jellemezték a magyar kormány nemzetpolitikáját. Az 5000 példányban nyomtatott, több mint 120 oldalas könyvet Kárpát-medence-szerte szétküldték, így érkezett meg egy a szerkesztőségünkbe is.

Januárban a Nemzetpolitikai Államtitkárság meghirdette, 2022 legyen a cselekvő nemzet éve. Cselekvő nemzet vagyunk, mert felépítettük erős intézményrendszerünket, gondoskodunk a közösségeinkről, megtartóvá tettük a szülőföldünket — sorolja Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszöntője után a saját bevezető gondolataiban Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, és kitér arra is, mi mindennel járultak hozzá a külhoni magyarságnak a szülőföldön való megtartásához.

Az elmúlt tizenkét év munkájának köszönhetően óvodák, iskolák, templomok épülnek és újulnak meg szerte a Kárpát-medencében, a gazdaságfejlesztési programok munkahelyek teremtését segítik elő, emellett a sporttal kapcsolatos programokat, elképzeléseket is támogatják. Mindez a külhoni magyarsággal közösen, a mindennapok problémáira valódi választ adva, a nemzet erőforrásait egyesítve valósulhatott meg. A kiadvány kezdetén, dupla oldalon tételesen, számokkal alátámasztva is láthatjuk a legkiemelkedőbb teljesítményeket.

Az Erős intézményrendszer című fejezetben oktatási témákról olvashatunk. A magyar nyelven az óvodakezdéstől a diplomáig című írás a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács oktatási programjairól szól. Itt kaptak helyet azok a modern tanulási módszerek is, amelyek a külhoni magyar gyermekeknek készültek, mint például a Polgár Judit nevéhez fűződő Sakkjátszótér és a Sakkpalota képességfejlesztő program vagy az Okos Doboz játékos feladatgyűjtemény.

Az ifjúsággal kapcsolatban szó esik a Határtalanul programról, melynek az a célja, hogy a közoktatásban tanuló valamennyi magyarországi fiatal állami támogatással legalább egyszer eljusson a szomszédos országok magyarlakta területeire.

Az Élő kultúra — közös élmény hívószavak alatt Vajdaságból a Szabadkán található VM4K-t, illetve az ott tapasztalható pezsgést emelik ki, a központ erényeként pedig a szülőföldön való boldogulás segítését tüntetik fel, illetve azt a vállalt feladatot, hogy a délvidéki magyar szakmai közélet aktív alakítója legyen.

Az egyházakra áttérve Mindenünk az összetartozás címmel Tóthfalu közösségéről és Utasi Jenő atya kiemelkedő szolgálatáról értesülhetünk. A sporttal foglalkozó oldalakon a Székelyföldi Jégkorong-akadémia után a jövő bajnokaiért Magyarkanizsán felépült birkózóakadémia létrehozása kapott helyet.

Ebből a részből, több más Kárpát-medencei régióból hozott téma mellett, természetesen nem maradhatnak ki a diaszpóra magyarságát jellemző tevékenységek sem.

A Gondoskodó közösség fejezet egy beszélgetéssel indul, melynek alanya Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, a Magyar Gyermekorvosok Társasága tiszteletbeli elnöke, majd a többi közt a felvidéki Cseperedő programmal, a vajdasági falugondnok-hálózattal és egy muravidéki kezdeményezéssel is megismerkedhetünk.

A Megtartó szülőföld felcím alatti beszámolók az otthon való boldogulást helyezik előtérbe, hangsúlyozva, hogy „a cselekvő nemzet eszközt ad a vállalkozók kezébe, de a vállalkozók közösségében rejlő erőforrás is felmérhetetlen jelentőségű a magyar nemzet gyarapodásában”.

Ha abból indulunk ki, hogy 2010-ben szinte a semmiből kellett újjáépíteni a nemzetpolitikát és a magyar—magyar párbeszédet, akkor az elmúlt, valamivel több mint egy évtized eredményei valóban lenyűgözőek.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..